Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης

17.29

Ένα διεθνές μουσικό φεστιβάλ με έμφαση στην μουσική ποικιλομορφία, προσφέροντας υψηλού επιπέδου µουσική από καταξιωµένος µουσικούς στον χώρο της τζαζ και της ethnic µουσικής µε διεθνή προβολή που θα επωφελήσει τον τόπο µας πολιτιστικά & ποιοτικά.

Ώρα έναρξης:19:30
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00
Είσοδος: 13€
φοιτητικό, άνεργοι:10€

Το πρόγραμμα

Δευτέρα 8 Ιουλίου. World music

Κυριάκος Σταυριανουδάκης
Μαρία Μανουσάκη κουαρτέτο µε (Marius Van den Brink Piano Estonia, Panagiotis
Andreou bass, Engin Gunaydin drums Turkey, Tigran Sargsyan Duduk Armenia)
Ψαραντώνης
Αποστολάκης Δηµήτρης από Χαΐνηδες
Mode Plagal

Τρίτη 9 Ιουλίου. Gypsy Jazz

Γιώργος Μανωλάκης, Νικος Σιδηροκαστρίτης, Αντρέας Πολυζωγόπουλος
Νεκτάριος Μιτρητσάκης
No square
Opera Chaotique
GADJO DILO

Τετάρτη 10 Ιουλίου. Latin and Salsa music

Η Μέση Γη
La Clave secreta – trio
Manhattan vibes – Christos Rafailidis, Petros Klampanis, Alex Drakos Ktistakis
Los Tre
Αστέρης Παπασταματάκης

Οι καλλιτέχνες

Κυριάκος Σταυριανουδάκης λαούτο φωνή
Γεννήθηκε στη Φλώρινα. Το 1976 μετακομίζουν με την οικογένεια του στα Χανιά και τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκινάει µαθήµατα λύρας µε τον αείμνηστο Εµ.Τζινευράκη και λίγο αργότερα µε τον Ρός Ντέϊλη, παράλληλα παρακολουθεί και µαθήµατα κλασικής κιθάρας.
Αργότερα ξεκινάει να µμαθαίνει λαούτο και το 1993 κάνει τη πρώτη του εμφάνιση στο κινηματοθέατρο Παλλάς στο 20ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής & Τραγουδιού µε δύο τραγούδια τα οποία απέσπασαν έπαινο Σύνθεσης και Ερμηνείας ενώ συµµετείχε και στο τραγούδι που απέσπασε το πρώτο βραβείο µε το Δηµ.Βακάκη.
Το 1995 ξεκινάει ένα κύκλο συνεντεύξεων και εγγραφών από παλιούς παραδοσιακούς µουσικούς της Κρήτης. Αν και αυτοδίδακτος στο λαγούτο ο ίδιος θεωρεί ότι όλες αυτές οι επαφές µε τους παραδοσιακούς µουσικούς λειτούργησε σαν σχολείο γι’ αυτόν.
Λίγο αργότερα παρακολουθεί µαθήµατα Βυζαντινής Μουσικής στο Λαϊκό Μουσικό Σχολείο του Αριστείδη Μόσχου και παράλληλα παίζει λαγούτο στην ορχήστρα του Αριστείδη Άλλες συνεργασίες του εκτός Κρήτης ήταν µε το Γ.Χατζηνάσιο στη µουσική της τηλεοπτικής σειράς “Σύνορα Αγάπης” µε τον Πέτρο Γαϊτάνο και το Μ. Πυροβολάκη.
Οι συνεργασίες του µε τους παραδοσιακούς µουσικούς της Κρήτης είναι αρκετές όπως και οι συµµετοχές του στη δισκογραφία. Μόσχου.

Αποστολάκης Δηµήτρης από Χαΐνηδες. GUEST

Μαρία Μανουσάκη κουαρτέτο µε Marius Van den Brink Piano Estonia, Panagiotis Andreou bass, Engin Gunaydin drums Turkey, Tigran Sargsyan Duduk Armenia
Γεννημένη στην νότια Αφρική, µμεγαλωμένη στην Ελλάδα και τα τελευταία 7 χρόνια εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη, η βιολίστρια Μαρία Μανουσάκη είναι µια µουσικός µε διεθνή παρουσία στο χώρο της Jazz και world µουσικής.
Σπούδασε µε υποτροφία στο Berklee college of music της Βοστώνης το 2000 αποφοιτώντας µε διάκριση. Το 2014 διοργάνωσε το Cretan World music festival στον Aλικιανό Χανίων µε καλεσµένους παγκοσµίου φήµης µουσικούς.
Η Μαρία εµπνέεται από τις κρητικές τις ρίζες και την αγάπη της για την τζαζ, για να δηµιουργήσει τις νέες σύνθεσεις της.
Στόχος της είναι να κάνει την κρητική µουσική µε µια πρωτότυπη ιδιοµορφία πιο κατανοητή στο ξένο κοινό.
Εχει εµφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσµο. Μεταξύ αυτών το Perth concert hall στην Αυστραλία, το Frank Sinatra School of Arts στην Νέα Υόρκη, στην τελετή λήξης των µεσογειακών αγώνων στην Πεσκάρα της Ιταλίας.
Έχει ανοίξει µια συναυλία του STING στο Lincoln center New York city, έχει παίξει σε βιντεοκλίπ της διάσηµης τραγουδίστριας ΑDELE, Έχει ανοίξει συναυλία των PET SHOP BOYS στο Λυκαβηττό και Εµφανίστηκε µε το φηµισµένο Gypsy Jazz συγκρότηµα Rosenburg Trio.
Το album της “Sole Voyage” Ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2016. Το άλµπουµ Κέρδισε το βραβείο καλύτερο jazz Αµπουµπά Αµερικής 2016 από το “The Akademia Music Awards”. Είναι αφιερωµένο σε όλους τους µετανάστες, που φύγανε από την Κρήτη για ξένους και άγνωστους τόπους το 1920 ελπίζοντας σε µια καλύτερη ζωή.
Το νέο της άλµπουµ «Κρυµµένα Μονοπάτια» Hidden Trails ηχογραφήθηκε πέρυσι µε καταξιωµένους µουσικούς από όλο τον κόσµο και θα κυκλοφορήσει το Καλοκαίρι του 2019. Σε αυτή την δουλειά κυριαρχούν τα έντονα κρητικά της ακούσματα.

Ψαραντώνης
Ο Ψαραντώνης ενας από τους πιο γνωστούς Κρητικούς λυράρηδες. Γεννήθηκε το 1942 στα Ανώγεια και είναι αδερφός του Νίκου Ξυλούρη και του Γιάννη Ξυλούρη. Ο ίδιος είναι µια ξεχωριστή µορφή της Κρητικής µουσικής, διαθέτει µια φωνή µε ιδιαίτερη χροιά και προσωπικό ύφος στο παίξιµο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων.
Έµαθε µουσική δίπλα στο µεγαλύτερο αδερφό του το Νίκο από πολύ µικρός. Μέχρι σήµερα έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές στην Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
Το 2007 στο φεστιβάλ ροκ µουσικής All Tomorrows Parties στο Μάινχεντ Της Αγγλίας,η πρώτη ελληνική συµµετοχή σε αυτό το φεστιβάλ, και το 2009 για δεύτερη φορά στο ίδιο φεστιβάλ στο Sidney και στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, το οποίο επιµελήθηκε ο Nick Cave. το 2005 παίζει για τα 20 χρόνια του world music institute στο town hall της Νέας Υόρκης.
Η λίρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήµερα στο the worlds first Global instrument Museum Στο φοίνιξ της Αριζόνα τον ΗΠΑ, όπου και προβάλλεται βίντεο µε τον Ψαραντώνη να παίζει λύρα.

Mode Plagal
Οι Mode Plagal Από το 90 που πρωτοεµφανίστηκαν µέχρι σήµερα έχουν διαγράψει µια ανοδική πορεία που µπορεί να πει κανείς σήµερα ότι είναι από τα σχήµατα µε
αυτόνοµη µουσική φύση και θέση, που έχουν καταφέρει στο µεγαλύτερο δυνατό βαθµό να δηµιουργούν ως γκρουπ και να δικαιώνουν αυτόν τον χαρακτηρισµό. Δεν είναι τυχαίο ότι το αµερικανικό περιοδικό Modern drummer χαρακτήρισε τον πρώτο τους δίσκο σαν «ότι καλύτερο έπεσε στα χέρια µας εδώ και καιρό ανεξάρτητα από προέλευση».
Οι Μode Plagal παρουσιάζουν την καινούργια εργασία τους- afroµπαϊντούσκες, αρβανιτοfunk, στερεοελλαδίτικα, Αιθιόπικς, ηπειρώτικαblues, και οι ρίζες υπογείως διακλαδώνονται, ή, όπως είπε και ο Karl Heinz Stockhausen:
” κάθε άνθρωπος φέρει µέσα του τους ρυθµούς και τους ήχουςόλου του κόσµου”
Οι Mode Plagal αποτελούνται από τους: Θοδωρή Ρέλλο: Σαξόφωνο, τραγούδι Κλέων Αντωνίου: Κιθάρα, τραγούδι Φλοριάν Μικούτα: Πλήκτρα, τραγούδι Αντώνη Μαράτο: ΜπάσοΤάκη Κανέλλο: Τύµπανα

Γιώργος Μανωλάκης, Νικος Σιδηροκαστρίτης ντραµς, Αντρέας Πολυζωγόπουλος
Ο Γιώργος Μανωλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει ηχογραφήσει τρία άλµπουµ Κρητικής παραδοσιακής µουσικής που τα έχει εκδώσει µόνος του.
Έχει φτιάξει ένα πειραματικό τρίο µε ντραµς, κοντραµπάσο και λαούτο όπου δοκιµάζει τον ήχο του λεπτονικού λαούτου και τις παραµορφώσεις του ήχου. Έχει συνεργαστεί µε πληθώρα µουσικών και έχει συµµετάσχει σε πολλές δισκογραφικές δουλειές παραδοσιακών καλλιτεχνών. Ακόµα έχει ηχογραφήσει τις συνθέσεις τους σε ντουέτο µαζί µε το τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα τύµπανα καθώςκαι σαν σόλο καλλιτέχνης,
Διοργανώνει ετήσιο σεµινάριο στο µουσικό εργαστήρι λαβύρινθος όπου µεταφέρει τις γνώσεις του πάνω στην παραδοσιακή µουσική, και συνεργάζεται ανελλιπώς µε τον µεγάλο δάσκαλο Ross Daly, τον Στέλιο Πετράκη, το Ψαρογιώργη, Τον ΒασίληΣταυρακάκη και πολλούς άλλους.

Νεκταριος Μιτρητσακης – Σιταρ
Ο Νεκτάριος Μιτριτσάκης γεννήθηκε το 1971 στα Χανιά Κρήτης όπου ζει ως σήμερα. Από μικρός εκδήλωσε τις ανησυχίες του μέσα από την επαφή του με τη φύση, το διάβασμα, την ασχολία του με τη μουσική καθώς και με ταξίδια. Εκεί είναι που έρχεται σε μια πρώτη επαφή με το σιτάρ και την Ινδική κλασσική μουσική. Από το 1998 έως και σήμερα περνά πολλούς μήνες κάθε χρόνο στην Ινδία μελετώντας την κλασική Ινδική μουσική δίπλα στους σπουδαιότερους δασκάλους του είδους. Τα πρώτα δέκα χρόνια μελέτησε sitar και surbahar με τον RabindraGoswami στο Βαρανάσι, ενώ από το 2008 μαθαίνει Rudraveena με τον Bahauddin. Dagar στη Βομβάη, είναι επίσης βαθιά επηρεασμένος από σπουδαίους μουσικούς όπως ο Pushpraj Koshti. Εκβαθύνοντας στην μουσική διαλογισμού Dhrupad, δίνει έμφαση στη σχέση της κάθε raga με συναισθήματα που βιώνονται στον ανθρώπινο ψυχισμό. Εκτός από πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως το Dhrupadmela της Ινδίας. Παράλληλα έχει σπουδάσει για χρόνια Βεδική Αστρολογία με τον εξέχονταRamKumarMehrotra.

GADJO DILO
Το µουσικό σχήµα δηµιουργήθηκε το 2009 οπου και ξεκίνησε τις ζωντανές εµφανίσεις. Η ονοµασία του συγκροτήµατος είναι επηρεασµένη από την οµώνυµη κινηµατογραφική ταινία του 1997 και σηµαίνει ο τρελός Μπαλαµός. Στην αρχή το συγκρότηµα έπαιζε διασκευές ορχηστρικών κοµµατιών του δεξιοτέχνη κιθαρίστα Τζάνγκο Ράινχαρντ καθώς και άλλων αφεντών της swing µουσικής και της δεκαετίας του 30. Αργότερα µέσα από πειαµατισµούς και εξερεύνηση οδηγήθηκε στην διαπίστωση της οµοιότητας της αισθητικής αλλά και της θεµατολογίας του παλιού ελληνικού τραγουδιού µε τα τραγούδια και τους ρυθµούς τους swing και της Τζίπσι σουίνγκ. Αυτή η διαπίστωση ήταν και η αφορµή για την απόπειρα πειραµατισµού παντρέµατος των δύο αυτών στυλ µουσικής. Έχουν εµφανιστεί στη Βουλγαρία στο διεθνές φεστιβάλ στη Σερβία στην Στουτγκάρδη της Γερµανίας στο Μόναχο, και το 2015 η διασκευή του τραγουδιού «σαν µαγεµένο το µυαλό µου» συµπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «ενας άλλος κόσµος».

Opera Chaotique
Με αναπάντεχα ανατρεπτικό χιούμορ, άκρως σουρεαλιστική φαντασία και εκρηκτικές μουσικές αλχημείες, οι Opera Chaotique έχουν καταφέρει να χαρτογραφηθούν ως ένα απολύτως μοναδικό φαινόμενο του μουσικού στερεώματος. Το ιδιαίτερο αυτό δίδυμο που καταπατά επιδεικτικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην όπερα, τη τζαζ, το καμπαρέ και την ποπ, δημιουργηθηκε το 2011 από τον Tenorman φωνή/αφήγηση και πιάνο και τον Voodoo Drummer στα ντραμς ξεχώρισε αμέσως για το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα, τη μοναδική αισθητική και την σαρωτική σκηνική παρουσία τους.Στις ζωντανές τους εμφανίσεις οι Opera Chaotique εκτός από τις δικές τους συνθέσεις κουβαλάνε και όλη τους την
τρέλα: Άριες που κορυφώνονται με punk ουρλιαχτά, τζαζ μελωδίες που πάλλονται στο ρυθμό αφρικανικών κρουστών, τρυφερά παραμύθια που μεταμορφώνονται σε σκοτεινούς εφιάλτες και κυρίως πολύ χιούμορ, θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί, μελοποιήσεις ποιημάτων, πρωτότυπες συνθέσεις και τρελά πειραγμένες διασκευές…Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ να κουβεντάζει με τον Charles Bukowski, ενώ το Φάντασμα της Όπερας ταξιδεύει στη Νέα Ορλεάνη … Κάθε συναυλία των Opera Chaotique ειναι μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία, ένα σουρεαλιστικό ταξίδι σε τόπους κι εποχές όπου όλα είναι πιθανά και μια απολαυστικά χαοτική παράσταση.

No square
We are excited to welcome the Swiss band ‘No Square Jazz Quartet’ who will tour Crete for the 1st time to promote their 10th original album ‘Bad Bus.’
Created in 1994, this professional band annually tour the world, collectively composing music based on their tour experiences to create a musical journey. Aficionados will
appreciate their energetic and original style of simple melodies but more complex binary grooves inspired by polyrhythms and odd measures developed in contemporary jazz. Music lovers will enjoy good music with a story by an incredibly talented set of musicians!!

Η Μέση Γη
Η Μέση γη απαρτίζεται απο τον Μιχάλη Παπαδάκη στο βιολί και στο τραγούδι και τον Βαγγέλη Γιαννιτσουδάκη στο κρητικό λαούτο.Γεννήθηκαν στην επαρχία Κισσάμου στα Χανιά της Κρήτης,ένα μέρος με έντονη μουσική παράδοση και μεγάλωσαν μέσα από αυτήν.Ασχολούνται επαγγελματικά με την μουσική τα τελευταία 20χρόνια συμμετέχοντας σε παραδοσιακές εκδηλώσεις και σε ανεξάρτητες εμφανίσεις.
Η μουσική που αποδίδουν αντλείται μεσα απο την ελληνική παραδοσιακή μουσική μεηχοχρώματα τις μεσογείου και των Βαλκανίων μέσα από σύγχρονες επιρροές

Gonzalo Grau piano Cuba, Silvio Rodriguez Percusionist Spain, Panagiotis
Andreou bass
Gonzalo Grau Pianist and composer from Venezuela Produced Osvaldo Golijov’s La Pasion segun San Marcos Which one it’s nominated category at Grammys awards
2010 he also arranged several tracks on tenor Rolando Villazon’s Mexico which won an Echo Klassik award the following year. In 2011 Grau won the Young Euro Classic composer Award Given in recognition of the best world premiere or German premiere at the festival, for his work Aqua.
The bands album Frutero Moderno was nominated the best tropical Latin album at the 51st annual Grammy awards in 2009.

Manhattan vibes

Christos Rafailidis vibes Νew York Petros Klampanis bass New York, Alex Drakos Ktistakis drums
Οι Manhattan Vibes είναι ένα κουαρτέτο που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη και συνδυάζει ήχους jazz, funk και latin δημιουργώντας έναν ήχο γεμάτο ενέργεια. Το ρεπερτόριό τους ενσωματώνει ρυθμούς από τη Νότια Αμερική, την Ελλάδα, την Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες με νέους, καινοτόμους τρόπους δημιουργώντας το δικό τους προσωπικό ήχο που εγγυάται να παρασύρει και να ενθουσιάσει το κοινό.

Los Tre
Οι Los Tre είναι ένα απο τα πιο ενεργά τρίο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια!Με 3 κυκλοφορίες μέχρι τώρα και πολλές συναυλίες ανα την Ελλάδα έχουν πάντα κάτι καινούργιο να παρουσιάσουν επι σκηνής! Η μουσική τους θα μπορούσε να περιγραφεί σαν μία μίξη απο ρυθμούς και μελωδίες της Βόρειας Αφρικής,της Λατινικής Αμερικής επηρεασμένη απο την ψυχεδέλεια των 70’s και την Jazz-Funk αυτοσχεδιαστική
διάθεση.Ελάτε και θα δείτε τίγρης,τιγράκια και χελιδόνια να εμφανίζονται επι σκηνής…

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Fred , Alex de Paris
Ιστιοπλόοι, ακροβάτες, ξυλοπόδαροι, θέατρο σκιών, χορευτές, σχοινοβάτες, μουσικοί, πανιά, γιγαντιαία κουκλοθέατρα και πολλά άλλα…. Μέσα απο παραστάσεις που χρησιμοποιούν την αλληλεπίδραση, το παιχνίδι και βιωματική εκπαίδευση για να γίνει ενημέρωση σχετικά με την διατροφή, τους εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας, την ρύπανση (σκουπίδια), και την διαχείριση τεχνητής νοημοσύνης. Ο στόχος είναι πως να ανακαλύπτουμε και να χρησιμοποιούμε την δύναμή μας και ο σκοπός των παραστάσεων μας είναι να κατανοούμε ο ένας τον άλλον δημιουργώντας ένα κόσμο βασισμένο στην ισορροπία και την αρμονία.

Στα προηγούμενα φεστιβάλ έχουν εμφανιστεί οι παρακάτω καλλιτέχνες:
Ross Daly Ireland, Haig Yazdjian Syria, Tigran Sargsyan Armenia, Βασίλης Σκουλάς, Andreas Arnold Germany, Guy Mintus Israel, Dan Brantigan USA, Carlos Ronda Mas
Spain, Stefan Olufsen Sweden, David Lynch USA, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Γιωργος Λιµάκης, Παντελής Κρασαδάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Ζαχαρίας Σπυρηδάκης, Δηµήτρης Σιδέρης, Μιχάλης Λουφαρδάκης, Μαρκος Ρενιέρης, Trikalero, Βασίλης Σταυρακάκης, Γιώργος Βογιατζής, Δηµήτρης Σιδέρης, Παναγιωτης Ανδρεου, Engin Gunaydin Turkey, Bodek Janke Poland