Χανια
Τραγωδία στο νέο κανάλι της λαθρομετανάστευσης
4 Νοέ 2014 10.03
Νέα τραγωδία στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης σημειώθηκε χθες καθώς τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν με μια βάρκα από την Ασία στη Γηραιά Ηπειρο διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα ανοιχτά του Βοσπόρου.
Μεταξύ των νεκρών, όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά καθώς από τους περίπου 43 Αφγανούς επιβαίνοντες οι 12 ήταν παιδιά και οι 7 γυναίκες.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ψαράδων της περιοχής, σοροί παιδιών ηλικίας 3 ετών επέπλεαν στα φουρτουνιασμένα νερά περίπου 5 χιλιόμετρα απόσταση από την έξοδο του Βοσπόρου, μέσα στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ μεταξύ των πνιγμένων βρέθηκε σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές και το σώμα του Τούρκου λαθρέμπορου-οδηγού.
Το πλοιάριο είτε θα περνούσε στη Βουλγαρία, είτε στη Ρουμανία καθώς τη στιγμή της βύθισής του είχε κατεύθυνση προς το λιμάνι της Κωστάντζας.
Απολογισμός
Το περιστατικό ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον συνολικό τραγικό απολογισμό των πνιγμένων μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι μέσα στο 2014 προσπάθησαν να φτάσουν με πλοιάρια σε ευρωπαϊκό έδαφος σε 3.200 ανθρώπους. Ο απολογισμός αυτός του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) είναι μερικός και αφορά στην κύρια οδό μετανάστευσης, που είναι η Μεσόγειος.
Με τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και Βουλγαρίας – Τουρκίας να έχουν κλείσει μετά την κατασκευή φραχτών (φράχτης μήκους 10,5 χιλιομέτρων και 33 χιλιομέτρων αντίστοιχα), η εναλλακτική μεταναστευτική διαδρομή που περνούσε από την Τουρκία και έφτανε στην Ευρώπη γίνεται πλέον και αυτή με πλοιάρια.
Εξαιτίας της επιχείρησης Mare Nostrum στη Μεσόγειο, η οποία σταμάτησε την Παρασκευή, τα πλοιάρια από την Ασία προσπαθούσαν να αποφύγουν το Αιγαίο κι έτσι υπάρχουν εκτιμήσεις πως η κίνηση στη Μαύρη Θάλασσα θα αυξηθεί.
Στον τερματισμό της Mare Nostrum οδήγησε το υψηλό κόστος της επιχείρησης, που είχε ως στόχο την έρευνα για πλοιάρια ή ναυάγια και τη διάσωση των μεταναστών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον τερματισμό ή της συνέχισης της επιχείρησης, η Βρετανία ανέφερε ότι αποσύρει τη χρηματοδότησή της και η Ιταλία ανακοίνωσε την αντικατάσταση της πανευρωπαϊκής επιχείρησης με τη φθηνότερη και πιο περιορισμένη σε έκταση επιχείρηση «Τρίτων».
Mare Nostrum
Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, το κόστος της επιχείρησης Mare Nostrum ανήλθε σε 114 εκατομμύρια ευρώ τον προηγούμενο χρόνο (9,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα), ενώ η επιχείρηση «Τρίτων» θα κοστίζει 2,3 εκατομμύρια τον μήνα.
Ο τερματισμός της επιχείρησης Mare Nostrum έχει προκαλέσει την αντίδραση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Διεθνούς Αμνηστίας, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα υπάρξει «κύμα θανάτων». Οπως τονίζουν στις ανακοινώσεις τους, οι περισσότεροι που προσπαθούν να περάσουν τη Μεσόγειο είναι πρόσφυγες των συγκρούσεων που ξέσπασαν στη Βόρεια Αφρική μετά την «Αραβική Ανοιξη», του εμφυλίου στη Συρία και άνθρωποι που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση στην Ερυθραία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ethnos.gr