Το “κονκλάβιο” της Εκκλησίας της Κρήτης για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου

16.05

Σε πένθος για 40 ημέρες από την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δαμασκηνού, θα βρίσκεται η Εκκλησία της Κρήτης. Και σήμερα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα για την απώλεια του σεπτού Ιεράρχη.

Η θέση χήρεψε όμως η μητρόπολη δε μένει ακέφαλη καθώς άμεσα από χθες, ορίστηκε τοποτηρητής, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, που τα καθήκοντα του περιορίζονται στην τέλεση των διαδικασιών για την εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντα  και μέχρι την εκλογή του Ιεράρχη που θα αντικαταστήσει τον Δαμασκηνό, ενώ δε μπορεί να πάρει αποφάσεις για αλλαγές στους Ιερείς και το προσωπικό.

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του καταστατικού χάρτη της εκκλησίας της Κρήτης ο Πρωτοσύγκελλος δηλαδή, ο Νικηφόρος Εικοσιδέκας, μαζί με κάποιον αξιωματούχο κληρικό θα καλέσουν τον Ειρηνοδίκη ώστε να γίνει η σφράγιση και εξασφάλιση των πραγμάτων και των αρχείων της Ιεράς Μητρόπολης μέχρι την εκλογή του νέου Μητροπολίτη.

Ακολουθεί το άρθρο 21 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης όπου η εκλογή του νέου μητροπολίτη θα γίνει στην επόμενη τακτική ή έκτατη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να μην προσδιορίζει προς το παρόν το πότε αυτή θα γίνει, πάντως θα πρέπει να περάσουν οι 40 μέρες του πένθους.

Οι υποψήφιοι Μητροπολίτες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Αρχιμανδρίτες και να έχουν και κάποια άλλα προσόντα όπως είναι πτυχίο ΑΕΙ. Η εκλογή γίνεται σε μία και μόνο συνεδρίαση στον άγιο Μηνά στο Ηράκλειο και δεν διακόπτεται, είναι μυστική και θα πρέπει τουλάχιστον τα 2/3 των μελών της Ιεράς Επαρχιακή Συνόδου να είναι παρόντα ενώ οι υπόλοιποι να έχουν προτείνει σε σφραγισμένο φάκελο τρία πρόσωπα από τον κατάλογο των εκλόγιμων Αρχιερέων.

Από αυτήν τη ψηφοφορία προκύπτει το λεγόμενο τριπρόσωπο οι τρεις δηλαδή τελικοί υποψήφιοι Αρχιερείς για τη θέση του Μητροπολίτη. Η υποψηφιότητα νυν Μητροπολίτη δεν απαγορεύεται, ωστόσο συμβαίνει σπανίως στην Εκκλησία της Κρήτης. Τελευταία περίπτωση μετακίνησης ήταν εκείνη του Ειρηναίου Γαλανάκη όταν επέστρεψε από την Βόνη της Γερμανίας, όπου ο λαός της Κισάμου είχε ξεσηκωθεί ζητώντας την τοποθέτηση του στην Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου.

Μετά το τριπρόσωπο συνεδριάζει ξανά η Σύνοδος για να προκύψει ο ένας που θα αναλάβει και τη θέση του Μητροπολίτη με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να ορίζει μετά από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Υπουργείο Παιδείας, τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη με την ελπίδα και ευχή ότι το ποίμνιο θα αναφωνήσει, άξιος για τη θέση αυτή.