Ελλαδα
Το πόκερ της Μαρινόπουλος και η ημέρα της κρίσης
Να παγώσει τον χρόνο και κατ´ επέκταση τις αναγκαστικές εκτελέσεις προμηθευτών της, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια την οδηγούν στην πτώχευση, επιχειρεί σε αυτή τη χρονική στιγμή, η αλυσίδα Μαρινόπουλος. Αυτό θα κριθεί την Παρασκευή 1η Ιουλίου στις 11 το πρωί, οπότε και έχει ορισθεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η προσωρινή διαταγή που αιτήθηκε η εταιρεία στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα, όπως αποκάλυψε πρώτο το Capital.gr.
Στην Ευελπίδων λοιπόν, αναμένεται την Παρασκευή να παιχθεί η πρώτη παρτίδα σε ένα παιγνίδι πόκερ που μόλις ξεκίνησε. Το ενδιαφέρον είναι τι και ποια χαρτιά θα ανοίξουν οι δικηγόροι των αντίδικων μερών και δη η πλευρά της αλυσίδας Μαρινόπουλος, την Παρασκευή, προκειμένου να πετύχει αυτή την ολιγόμηνη προστασία, (σ.σ. η συγκεκριμένη πλευρά ζητά η κύρια αίτηση να εκδικαστεί το Νοέμβριο). Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή οι πιστώτριες Τράπεζες και όχι μόνο θα καταθέσουν πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ της αίτησης της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99. Μέχρι τότε έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι τα δεδομένα.
Χθες Τρίτη η πλευρά Μαρινόπουλος μέσω των δικηγόρων της αιτήθηκε χορήγηση προσωρινής διαταγής προστασίας από τους πιστωτές της καταθέτοντας και σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο αποκάλυψε επίσης πρώτο το Capital.gr.
Το σχέδιο εξυγίανσης, από κάποιους παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζεται "too good to be true" και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνει κούρεμα οφειλών. Ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο για πολλούς κατατέθηκε από την εταιρεία σε μια προσπάθεια αυτή να κερδίσει χρόνο, επί της ουσίας δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα. Δηλαδή πως η εταιρεία θα καταφέρει, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, και χωρίς να προβλέπεται να μπει "φρέσκο χρήμα", να πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει υπολογίσει, ώστε ακόμη και σε βάθος 15ετίας να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της, που σήμερα ξεπερνούν τα 1,3 δις. ευρώ.
Οι ενστάσεις επί του βασικού σχεδίου που κατέθεσε η πλευρά Μαρινόπουλος είναι ότι κάνεις ή σχεδόν κανένας προμηθευτής δεν θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την αλυσίδα με εμπόρευμα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία μπορεί μεν να βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της (σ.σ. ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι την Παρασκευή το δικαστήριο να ορίσει δικάσιμο για να εκδικαστεί π.χ. το Νοέμβριο η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99) ωστόσο δεν θα έχει εμπόρευμα να πουλήσει, με αποτέλεσμα το σενάριο εξυγίανσης που κατέθεσε, να χαρακτηρίζεται "ανεδαφικό" από πολλούς, γιατί πολύ απλά στην πράξη δεν θα τρέξει.
Στόχος να παγώσει ο χρόνος
Βέβαια αρκετοί από την αγορά, με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν ότι το σχέδιο εξυγίανσης που έχει δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες εξυπηρετεί αποκλειστικά και έναν μόνο σκοπό. Η αλυσίδα να παγώσει το χρόνο, προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με ενδιαφερόμενο επενδυτή, με το όνομα της αλυσίδας Σκλαβενίτη να συνεχίζει να παίζει δυνατά για το ρόλο του "λευκού ιππότη”, κάτι που είχε αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή το Capital.gr. Αν και τις τελευταίες ημέρες ο κύκλος των εν δυνάμει ενδιαφερόμενων διεκδικητών έχει διευρυνθεί, αφού στην εικόνα με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν έχουν μπει δυο ευρωπαϊκές λιανεμπορικές αλυσίδες και ένα private equity fund, θέμα το οποίο ανέδειξε και πάλι το Capital.gr.
Ο ρόλος της Κυβέρνησης
Σενάριο το οποίο θα φανεί στην πράξη μέσα στις επόμενες ώρες – ημέρες αν έχει βάση. Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν στόχος των εμπλεκόμενων μερών, είναι να βρεθεί λύση για να μην καταρρεύσει η Μαρινόπουλος. Κάτι που δεν επιθυμεί επ' ουδενί η Κυβέρνηση, όπως έχει γράψει το Κεφάλαιο και το Capital.gr, στελέχη της οποίας έχουν πλήρη γνώση των εξελίξεων και συμμετέχουν όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, για το θέμα έχει ασχοληθεί ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε ευρεία σύσκεψη που φέρεται να έγινε την περασμένη Δευτέρα παρουσία και εκπροσώπων των τραπεζών, ενώ από χθες ενεργό ρόλο φέρεται να έχει αναλάβει ο Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος σήμερα συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών, στελέχη από το υπουργείο Εργασίας και από την αλυσίδα Σκλαβενίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από τη σημερινή συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:30, δεν βγήκε "λευκός καπνός".
Στην περίπτωση που βρεθεί "λευκός ιππότης" το σχέδιο εξυγίανσης, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις δεν θα είναι αυτό που κατέθεσε η Μαρινόπουλος. Αρκετοί δε από την αγορά δεν αποκλείουν, ή για να είμαστε ακριβείς, θεωρούν κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι θα υπάρξει "κούρεμα" οφειλών της τάξεως του 30-50% αφού η λύση ενδέχεται μεν να δοθεί μέσω του πτωχευτικού κώδικα αλλά με βάση το άρθρο 106Β χωρίς βέβαια να αποκλείεται να δοθεί και άλλη λύση.Η αντίδραση των προμηθευτών
Το "κούρεμα” στα "χαρτιά” δεν φαίνεται να είναι το μόνο πρόβλημα. Το μείζον είναι αν ο ενδιαφερόμενος επενδυτής έχει "κλειδώσει" ή έχει εξασφαλίσεις ότι μπορεί να "κλειδώσει" συμφωνίες με τους βασικούς μεγάλους προμηθευτές της αλυσίδας.
Οι βασικοί προμηθευτές στο λιανεμπόριο τροφίμων, κατά βάση πολυεθνικές επιχειρήσεις και μεγάλοι Ελληνικοί όμιλοι δεν ξεπερνούν τους 100. Αυτές οι εταιρείες και κατά πόσο τα στελέχη αυτών θα συναινέσουν στο σχέδιο που θα τους παρουσιαστεί, θα κρίνει την επιτυχία ή μη του όλου εγχειρήματος. Δηλαδή αν θα ξεκινήσει η ομαλή τροφοδοσία των καταστημάτων.
Στελέχη της αγοράς με πολλά χιλιόμετρα στο λιανεμπόριο, μιλώντας στο Capital.gr υποστήριξαν ότι αν υπάρξει ένας αξιόπιστος επενδυτής, το σχέδιο έχει, με τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν, υψηλά ποσοστά να βγει, και δεν βλέπουν τον λόγο οι μεγάλοι προμηθευτές να μην βάλουν πλάτη.
"Στις business δεν υπάρχουν συναισθήματα. Αν τα νούμερα και οι εξασφαλίσεις βγαίνουν δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει συμφωνία. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα περισσότερα στελέχη περιμένουν τα bonus τους, οπότε δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην δεχτούν ένα σχέδιο εξυγίανσης για το οποίο να εγγυάται κάποιος επενδυτής" ανέφερε άλλο στέλεχος της αγοράς .
Βέβαια ακόμη και σε αυτό το ιδανικό σενάριο που βρεθεί επενδυτής, καταθέσει ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο εξυγίανσης και οι προμηθευτές, τουλάχιστον οι μεγάλοι σε πρώτη φάση συναινέσουν, έχει εκτός από αρκετή δουλειά για να υλοποιηθεί και ακόμη περισσότερα πρακτικά θέματα που πρέπει να απαντηθούν.
Την ίδια ώρα ερωτηματικό παραμένει ποιος θα είναι ο ρόλος της οικογένειας Μαρινόπουλος την επόμενη ημέρα. Αν δηλαδή είναι διατεθειμένη να κάνει στην άκρη ή ακόμη και να αποχωρήσει από την εικόνα, αν βάλει βέτο ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, οι τράπεζες ή ακόμη η Κυβέρνηση και οι προμηθευτές.
Οι 52 εβδομάδες των Capital Controls
Το τι τελικά θα γίνει θα το δούμε, έλεγε στέλεχος της αγοράς με βαθιά γνώση αυτής, μέσα στις επόμενες ημέρες – εβδομάδες. Των εβδομάδων που έρχονται είχαν προηγηθεί βέβαια 52 εβδομάδες, ήτοι από την επιβολή των capital controls μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια των οποίων η αλυσίδα Μαρινόπουλος είχε πετύχει, στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς αυτής, μια άτυπη προστασία από αναγκαστικές εκτελέσεις από τους πιστωτές της, λόγω της τραπεζικής αργίας και της απεργίας των δικηγόρων. Προστασία η οποία όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος δεν κατάφερε να την αξιοποιήσει, ίσως γιατί τα capital controls, "γονάτισαν" τις πωλήσεις
Capital.gr.