Κρητη
Το μάθημα γίνεται βίωμα στον Μέρωνα (video)
Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης διδάσκει Κρητικά Πνευστά στο Μουσικό Διδασκαλείο (6-11 Αυγούστου 2017)
Για τον ρόλο των πνευστών στην Kρητική μουσική μιλά ο μουσικός Γιώργος Ζαχαριουδάκης τονίζοντας πως υπήρξε κάποια περίοδος στην Κρήτη, για μια ή δύο γενιές, κατά την οποία έτειναν να εξαφανιστούν εντελώς.
«Ευτυχώς αυτό δε συνέβη, ήμασταν πάρα πολύ κοντά. Τώρα τελευταία ασχολούνται όλο και περισσότεροι με τα πνευστά και κυρίως οι νέοι. Τα πνευστά έχουν να πούνε πολλά πράγματα γενικότερα για το πώς παίζεται η Κρητική μουσική. Επειδή ασχολούμαι και με κάποια έγχορδα, βλέπω πάρα πολλά κοινά σημεία. Τα έγχορδα μιμήθηκαν από τα πνευστά σε τεχνοτροπίες, ηχητικά εφέ, μελωδικούς σκοπούς κλπ ».
Περιγράφοντας το αντικείμενο του δικού του μαθήματος στον Μέρωνα, ο ίδιος αναφέρει πως θα διδάξει κυρίως τρία παραδοσιακά πνευστά όργανα:
«Η γνωστή σε όλους ασκομαντούρα, ο άσκαυλος, είναι η μαντούρα ή αλλιώς χαμπιόλι ή θιαμπόλι, όπως το λένε σε διάφορα άλλα σημεία της Κρήτης, είναι το μονό καλάμι, μέρος της ασκομαντούρας και το τρίτο είναι το σφυροχάμπιολο, το λένε κι αυτό θιαμπόλι ή χαμπιόλι ή παμπιόλι, πολλές ονομασίες έχει κατά τόπους, γνωστό και ως σουραύλι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα αναφερθούμε σε γενικές τεχνικές των οργάνων, τρόπους παιξίματος, τεχνοτροπίες, ιδιαιτερότητες, ηχητικά εφέ που έχει κάθε όργανο. Βέβαια, το μάθημα αφορά και όσους παίζουν συγγενικά, παραπλήσια όργανα και που θέλουν να περάσουν την Κρητική μουσική στο όργανο που παίζουν».
Μιλώντας για τη δική του πορεία στη μουσική ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης περιγράφει πως προέρχεται από κλασικές σπουδές (κλασικό φλάουτο και κλασικό πιάνο) τις οποίες ολοκλήρωσε στο εξωτερικό.
«Ωστόσο, η σχέση μου με την Κρητική μουσική ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Από μικρός έχω βιώματα έντονα και την επαφή αυτή με τα χωριά της πάνω Ρίζας του Ψηλορείτη, απ’ όπου έχω καταγωγή. Ενώ μελετούσα κλασική μουσική, είχα πάντα αυτά τα ακούσματα στα αυτιά μου, από παρέες και γλέντια. Έχω κάνει μια διατριβή έρευνα με επίκεντρο τα Κρητικά παραδοσιακά πνευστά και ανάλυση στον τρόπο παιξίματος της Κρητικής μουσικής».
Σε σχέση με τη φιλοσοφία του Μουσικού Διδασκαλείου ο ίδιος κάνει λόγο για κάτι περισσότερο από ένα απλό μάθημα όπου κάποιος θα μάθει κάποιους σκοπούς σε ένα όργανο.
«Οι μαθητές και οι δάσκαλοι, όλοι μαζί το σμιλεύουμε αυτό, το δημιουργούμε. Βιώνουμε ένα γενικότερο πλαίσιο γύρω από την Κρητική μουσική και ο Μέρωνας νομίζω ότι είναι ένα ταιριαστό περιβάλλον.
Το μάθημα συνεχίζεται και στο καφενείο μετά και σε ένα σημείο που συναντιέται μια παρέα και γίνεται κάτι, μια ζύμωση εκεί ζωντανή. Κάθε στιγμή είναι ιδιαίτερη. Είναι κάτι που με μια λέξη λέμε βιωματικό.
Είμαστε ελεύθεροι, όχι μόνο μουσικά, στο ποιες νότες θα παίξουμε αλλά γενικότερα. Από διαφημίσεις, από φανφάρες, από εξαναγκασμούς, από στερεότυπα και «πρέπει». Νομίζω ότι τα πράγματα έρχονται κάπως ομαλά, φυσικά. Εγώ τουλάχιστον το βιώνω έτσι, με πολύ όμορφο τρόπο και ανημένω τη στιγμή να ξαναπάω κάθε χρόνο».
————–
Φέτος είναι η 7η χρονιά που λειτουργεί το Μουσικό Διδασκαλείο στον Μέρωνα. Εκτός από τον Γιώργο Ζαχαριουδάκη (πνευστά), θα διδάξουν ο Δημήτρης Σγουρός (λύρα), ο Δημήτρης Σιδερής (λαούτο), ο Στρατής Σκαράκης (βιολί) ενώ στο χοροδιδασκαλείο του Μέρωνα θα διδάξουν οι χορευτές Νίκος Γιακουμάκης από την Κίσσαμο και Κατερίνα Βαγγέλα από την Ιεράπετρα.
Όλοι τους ετοιμάζονται να μεταδώσουν στους μαθητές του διδασκαλείου τη δική τους οπτική για την Κρητική δημοτική μουσική. Με την παρουσία και την προσφορά τους δίνουν τα σωστά πατήματα σε νέους κυρίως μουσικούς και εραστές της κρητικής παράδοσης.
Το Μουσικό Διδασκαλείο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρίου και με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.