Ηρακλειο
To Διεθνές συνέδριο “GERI 2015” στο Ηράκλειο
16 Απρ 2015 10.44
Στις 21 με 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο που αφορά στα γονίδια, τα οικοσυστήματα και τον κίνδυνο μόλυνσης ανθρώπων και ζώων. Πολλοί από τους κορυφαίους ειδικούς του κόσμου, σε ασθένειες που μεταδίδονται από αρθρόποδα και τρωκτικά, θα συγκεντρωθούν για να μοιραστούν τα αποτελέσματα δεκάχρονης έρευνας στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 ερευνητικοί φορείς από 29 χώρες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Στο ερευνητικό αυτό έργο, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετείχε η επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Αντωνίου και το Εργαστήριο Παρασιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης που τώρα φιλοξενεί το διεθνές συνέδριο «GERI 2015».
Νοσήματα που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια, τα κουνούπια και τις σκνίπες αντιπροσωπεύουν το 17% όλων των μολυσματικών ασθενειών παγκοσμίως, εκτιμά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Παραδείγματα τέτοιων νόσων περιλαμβάνουν την ελονοσία η οποία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προκάλεσε 627 000 θανάτους το 2012 και τον ταχέως εξαπλωνόμενο δάγκειο πυρετό, ο οποίος τα τελευταία 50 χρόνια παρουσίασε αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων κατά 30 φορές. Ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές ξενιστές έχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ιοί όπως ο καταρροϊκός πυρετός και ο ιός Schmallenberg, που έχουν επηρεάσει τους αγρότες σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.
Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο μεταδίδονται οι ασθένειες αυτές, με τα αρθρόποδα και τα τρωκτικά, είναι ευαίσθητες σε περιβαλλοντικές αλλαγές – συμπερι-λαμβανομένων των κλιματικών αλλαγών. Επιπλέον, η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και ο τουρισμός διευκολύνει τη διάδοσή τους σε όλο τον κόσμο. Αυτό εγείρει ανησυχίες για τον αυξανόμενο κίνδυνο οι ασθένειες αυτές να εξαπλωθούν στην Ευρώπη.