Λασιθι
Θα αποκατασταθούν οι ανεμόμυλοι του Οροπεδίου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της… Περιφέρειας
«Ανοίγουν πανιά» νέας τεχνολογίας για την αναβίωση των ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου με την στήριξη Περιφέρειας. Εκδήλωση βράβευση το Σάββατο στο δήμο Οροπεδίου
Η πρόταση αποκατάστασης του Αιολικού Πάρκου Λασιθίου ενός σημαντικού πολιτισμικού μνημείου που πρόσφερε στην οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης τον προηγούμενο αιώνα κατέκτησε μια σημαντική Ευρωπαϊκή διάκριση. Πρόκειται για την έρευνα του μηχανολόγου μηχανικού Γιώργου Χατζάκη για την αναστύλωση-αποκατάσταση των Ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης με διάτρητα ελαστικά πολυεστερικά πανιά, που απέσπασε ένα από τα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ε.Ε. για το έτος 2015, με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
Η εκδήλωση για την απονομή των Ευρωπαϊκών βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στο Όσλο ενώ το Σάββατο 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση-βράβευση στο δημαρχείο Οροπεδίου Λασιθίου στις 12 το μεσημέρι με την παρουσία του αντιπρόεδρου της Europa Nostra Κώστα Καρρά του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη, και εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών.
Σήμερα σε συνέντευξη τύπου παρουσία του αντιπροέδρου της Europa Nostra Κώστα Καρρά, της Αντιπεριφερειάρχη ενέργειας-βιομηχανίας Βιργινίας Μανασάκη-Ταβερναράκη, του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, και του βραβευθέντα μηχανολόγου-μηχανικού Γιώργου Χατζάκη, έγινε αναλυτική αναφορά στην σημαντική αυτή διάκριση για το νησί μας, προαναγγέλλοντας παράλληλα και την εκδήλωση βράβευσης του Σαββάτου στο Οροπέδιο.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη Ταβερναράκη σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να διασώσει και να κάνει και πάλι λειτουργικό το πρώτο Αιολικό Πάρκο που υπήρξε στο Οροπέδιο Λασιθίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βραβείο που απέσπασε η Κρήτη δια μέσω της έρευνας του Γιώργου Χατζάκη για την επαναλειτουργία των ανεμόμυλων. Σε ενεργειακό επίπεδο η επαναλειτουργία των μύλων είναι «καθαρή», και στο παρελθόν μας έδειξαν το δρόμο της παραγωγής. Πρόκειται για μια σημαντική πολιτισμική, οικονομική, ενεργειακή κληρονομιά που οφείλουμε να διασώσουμε και να τηρήσουμε».
Ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης: «Οφείλουμε να απονείμουνε τα εύσημα στην έρευνα του κ. Χατζάκη, για την επαναλειτουργία των ανεμόμυλων, που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πολιτισμικές κληρονομιές στο νησί. Η Αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια αυτή, σαφώς και βρίσκεται δίπλα εμπράκτως».
Ο αντιπρόεδρος της Europa Nostra Κώστας Καρράς: «Η Europa Nostra από το 1978 απονέμει βραβεία πανευρωπαϊκά, και η Κρήτη βραβεύεται για δεύτερη φορά για την έρευνα του κ. Χατζάκη για την επαναλειτουργία των ανεμόμυλων. Η πρώτη φορά ήταν για μια αναστύλωση στο Κουτσουνάρι Λασιθίου. Ο κ. Χατζάκης με την έρευνα του ξανακάνει και πάλι παραγωγικούς-λειτουργικούς τους ανεμόμυλους με την αιολική ενέργεια. Η Αυτοδιοίκηση, οι φορείς πράττουν καλά που βοηθούν για την επαναλειτουργία ενός σπουδαίο αιολικού πάρκου από ανεμόμυλους».
Από την πλευρά του ο βραβευμένος αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεργάτης του εργαστήριου Αιολικής Ενέργειας & Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του ΑΤΕΙ Κρήτης Γιώργος Χατζάκης δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό θέμα η αναστύλωση των μύλων στο Αιολικό Πάρκο του Οροπεδίου Λασιθίου. Έχουν γίνει στο παρελθόν προσπάθειες αναστύλωσης χωρίς αποτελέσματα. Τα διάτρητα πανιά μετά από έρευνα, έχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και κάνουν πλήρως λειτουργικούς τους ανεμόμυλους. Τα διάτρητα πανιά προστατεύουν τον ανεμόμυλο από τους ισχυρούς ανέμους, και προς το παρόν έχουμε αναστυλώσει 20 ανεμόμυλους που λειτουργούν. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για την βοήθεια της, στόχος μας είναι να ευρύνουμε αυτή την εφαρμογή στο Κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου με την αρωγή και του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου».
Η καινοτομία της έρευνας
Ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Χατζάκης διακρίθηκε και τιμήθηκε με το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ε.Ε. για την πρόταση που κατέθεσε και αφορά την αποκατάσταση του αρχαιότερου αιολικού πάρκου στο κόσμο, αυτό του Οροπεδίου Λασιθίου. Η καινοτομία της συγκεκριμένης πρότασης έχει να κάνει με το υλικό των πανιών, τα οποία είναι ελαστικά πολυεστερικά διάτρητα πανιά και έχουν την ικανότητα να ανοιγοκλείνουν το μέγεθος των οπών τους, ανάλογα την ένταση των ανέμων. Τα συγκεκριμένα πανιά έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά σε 20 Ανεμόμυλους στην περιοχή του Λασιθίου (σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο ??Νόστος?? και την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης) με άριστα αποτελέσματα, αποτελώντας την μοναδική ίσως ελπίδα για την αναβίωση του επιβλητικού αυτού αιολικού πάρκου. Για την συγκεκριμένη εφαρμογή των διάτρητων πανιών ο κ. Χατζάκης έχει αποκτήσει βραβείο ευρεσιτεχνίας από τον Ο.Β.Ι. και το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης των πανιών αυτών.