Τι λέει η αστυνομία για την νεανική παραβατικότητα στα Χανιά- Δεν πιστεύουν πως κάνουν κακό

17.07

Θα μπορούσαν οι έφηβοι να φτάσουν σε τέτοιο σημείο που να μπερδέψουν την πραγματικότητα με τα βιντεοπαιχνίδια; Το σίγουρο είναι πως η πολύωρη ενασχόληση τους με όλα αυτά που περιέχουν βία τα έχει απευαισθητοποιήσει όπως τονίζουν ψυχολόγοι αλλά και η αστυνομία.

 

Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από το πρώτο κουδούνι ήδη στα Χανιά έχουν σχηματιστεί 5 δικογραφίες νεανικής παραβατικότητας στα σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία είναι όλα στην πόλη με θύτες και θύματα αγόρια και κορίτσια να πιάνονται στα χέρια για ασήμαντες αφορμές.

Το ποιος είναι το θύμα και το ποιος ο θύτης δεν είναι πάντα ξεκάθαρο σημειώνει η κα Μαργαρίτη. Οι προσβολές που ανταλλάσουν μεταξύ τους και τα λόγια δυσφήμισης μπορεί να μη γίνονται τετ α τετ, αλλά στο διαδίκτυο και όταν συναντιούνται να ξεκινά ο καβγάς. Να θυμίσουμε πως σε σελίδα περί φημών στα Χανιά έχουν αναρτηθεί πλήθος κουτσομπολιών και η αστυνομία ερευνά να βρει το ποιος είναι ο διαχειριστής.

Δεν έχει σημασία το φύλο ούτε το αν κάποιος είναι καλός ή κακός μαθητής για να σημειωθεί ένα περιστατικό ξυλοδαρμού μεταξύ ανηλίκων.

Εντύπωση προκαλεί πάντως η κυνικότητα με την οποία οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα βίαια περιστατικά αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ζητούν συγνώμη αλλά δε νιώθουν πως έχουν κάνει κάτι κακό και ας έχουν χτυπήσει συμμαθητή τους και σε αυτό συμβάλλει και η έκθεση τους στη βία του διαδικτύου.

Στο ερώτημα για το αν έχει αυξηθεί η βία στα σχολεία η κα Μαργαρίτη απάντησε ότι με την αλλαγή του νόμου από 1η Μαΐου πλέον καταλήγουν στην αστυνομία και δεν λύνονται ενδοσχολικά.

Προς προβληματισμό είναι το ότι η όλη διαδικασία με τη λήψη αποτυπωμάτων, με τον σχηματισμό της δικογραφίας, δεν αποτρέπει όσο θα περίμενε κάποιος τους ανήλικους.  Επίσης, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που οι μαθητές γυμνασίου που βρίσκονται ενώπιον των αστυνομικών έχουν ηρωοποιήσει συμμαθητές τους που έχουν συλληφθεί από τις αρχές και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει και τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς για τα πρότυπα των παιδιών.

Οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να ελέγχουν το τι βλέπει το παιδί τους στο διαδίκτυο, καθώς τα κινητά έχουν γίνει η προέκταση του χεριού τους.