ΒΙΝΤΕΟ:Ρεκόρ ακρίβειας παγκοσμίως καταγράφει η Ελλάδα

13.23

         
Νέο ρεκόρ ακρίβειας "χτυπάει" παγκοσμίως η Ελλάδα, που εφαρμόζει τον 4ο υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη.
 
Οι τέσσερεις βασικές κατηγορίες με τον υψηλότερο ΦΠΑ είναι των καυσίμων, της εστίασης, της ξενοδοχίας και της φορολόγησης των νομικών προσώπων.
 
Παράγοντες της αγοράς σχολίασαν στη «Ν.Τ.» τις δυσμενείς συνέπειες που καταγράφονται από το ασταθές φορολογικό σύστημα που διαθέτει η Ελλάδα.
 

Αναλυτικότερα, σε πρωταθλητισμό ακρίβειας και μάλιστα παγκοσμίως, επιδίδεται πλέον η Ελλάδα, που εφαρμόζει τον 4ο υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη.
 
Ο τομέας των καυσίμων κρατά τα σκήπτρα, αφού η τιμή της αμόλυβδης στην χώρα μας είναι μέσα στις 8 υψηλότερες σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Σήμερα την υψηλότερη τιμή στον κόσμο έχει το Χονγκ Κονγκ με 1,67 ευρώ ανά λίτρο, ενώ με την προγραμματισμένη αύξηση της τιμής από τον Ιανουάριο του 2017, η αμόλυβδη θα φτάσει κοντά στο 1,5 ευρώ και θα είναι μια από τις 3 ή 4 υψηλότερες τιμές του πλανήτη.
 
Πρωταθλητισμό ακρίβειας κάνει η χώρα μας και στον τομέα της εστίασης, καθώς επιβαρύνεται με τον 3ο υψηλότερο ΦΠΑ στον
πλανήτη.
 
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι τέτοιος φορολογικός συντελεστής δεν επιβάλλεται παρά σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ουγγαρία που επιβάλλει 27% ΦΠΑ στην εστίαση, στην Δανία, με 25%, ακολουθεί η Ελλάδα με 24% και στην τέταρτη θέση είναι η Πορτογαλία με 23%.
 
Αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται και στον τομέα της ξενοδοχίας. Μάλιστα αν συνδυαστεί ο ΦΠΑ με το τέλος διανυκτέρευσης που θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2018, θα διαθέτουμε το 5o βαρύτερο φορολογικό καθεστώς της Ευρώπης.
 
Στα ξενοδοχεία, ο ΦΠΑ του 13% είναι ο 6ος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καθώς προηγούνται η Δανία με 25%, η Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 20%, η Ουγγαρία με 18%.
 
Ωστόσο, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων και στην φορολόγηση των νομικών προσώπων, αλλά και στη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που από την πρωτοχρονιά του 2017 θα αντιμετωπίσουν και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα.
 
Για την ιστορία πάντως, μοναδικές χώρες με υψηλότερο συντελεστή συγκριτικά με τον ελληνικό παραμένουν η Ουγγαρία (27%), η Δανία, η Σουηδία και η Κροατία (25%).