ΒΙΝΤΕΟ: Πανελλήνιες: Φιλικό προς τους υποψήφιους το θέμα της έκθεσης – Ομαλά η διαδικασία στην Κρήτη

12.58

Η αξία της φιλίας, οι ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή και πώς αυτές επηρεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Αυτό ήταν το θέμα της νεοελληνικής γλώσσας, με την οποία άνοιξε το πρωί η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων.

 

Καθηγητές και μαθητές προσήλθαν στην ώρα τους στα εξεταστικά κέντρα, ενώ η διαδικασία κύλησε χωρίς πρόβλημα και στην Κρήτη.

 

Ωστόσο, μήνυμα προς τους υποψηφίους με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, έστειλε το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

Ειδικότερα, σε κείμενο του Έλληνα φιλόσοφου, παιδαγωγού και δοκιμιογράφου Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη φιλία και το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία σχέσεων φιλίας, κλήθηκαν να διαγωνιστούν οι υποψήφιοι στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Το επίμαχο απόσπασμα ήταν από το βιβλίο του με τίτλο «Πρακτική Φιλοσοφία».

 

Στην πλειοψηφία τους οι υποψήφιοι χαρακτήρισαν το θέμα της έκθεσης ως μη αναμενόμενο, αλλά εύκολο, ενώ βατό χαρακτηρίστηκε και από τους εκπαιδευτικούς.

 

Η πρώτη ημέρα των πανελληνίων εξετάσεων κύλησε χωρίς απρόοπτα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα και της Κρήτης. Τα θέματα έφτασαν στην ώρα τους, ενώ από νωρίς το πρωί στις θέσεις τους ήταν και οι καθηγητές.

 

Για μία ακόμα χρονιά «παρέλαση» έξω από τα εξεταστικά κέντρα, έκαναν και γονείς των υποψηφίων, που αγωνιούσαν για τα παιδιά τους. Ωστόσο, χαρακτηριστικό παράδειγμα φιλίας αποτέλεσε ο Γιάννης Ξυδάκης από το Ρέθυμνο, ο οποίος ο βρέθηκε από νωρίς το πρωί έξω από το 3ο λύκειο της πόλης περιμένοντας υπομονετικά να συμπαρασταθεί στους φίλους του.

 

Στο μεταξύ, μήνυμα προς τους υποψηφίους με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, έστειλε και ο πρωθυπουργός.

 

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι «καμία μάχη κερδισμένη ή χαμένη, δεν ορίζει, από μόνη της, τη συνολική πορεία της ζωής μας». «Αυτό που έχει σημασία -τονίζει ο πρωθυπουργός- είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα όνειρά μας όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας».

 

Αύριο Τρίτη, στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας θα διαγωνιστούν και οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων της χώρας, ενώ την Τετάρτη οι μαθητές των γενικών λυκείων, θα διαγωνιστούν -τόσο με το παλαιό όσο και με το νέο σύστημα- σε δύο μαθήματα κατεύθυνσης: τα αρχαία Ελληνικά και τα μαθηματικά.