Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Αθήνα να «πείσει» την τρόικα εντός 48ωρου

16.24
Εντός των επόμενων 48 ωρών, δηλαδή έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας, τονίζει η Κομισιόν απευθύνοντας τελεσίγραφο στην Αθήνα, προκειμένου η τελευταία να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους (Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής). 
 
Το βασικό αγκάθι μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης φέρεται να είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο – όπως τονίζουν κοινοτικές πηγές- θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο. Η τρόικα επιμένει ότι το κενό είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ και τονίζει οτι με τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει μειωθεί σημαντικά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί χωρίς μέτρα είναι αδύναμα. 
 
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά Σαμαράς και Βενιζέλος προβληματίζονται για την άκαμπτη στάση των ευρωπαίων εταίρων και τα εμπόδια που θέτουν, και προγραμματίζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- νέα συνάντηση ίσως και εντός της ημέρα.
 
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της σημερινής (Δευτέρα) ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα, συνεχίζονται και ότι αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. 
 
Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει τα όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.
 
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υπάρχοντος μνημονίου και η προληπτική γραμμή στήριξης και οι όροι που θα συνοδεύουν τη μεταμνημονιακή εποχή είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όποιες δράσεις και μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να αναβάλλει λόγω κυρίως του τεράστιου πολιτικού κόστους για αργότερα (όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό κτλ) θα πρέπει να μπουν στη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, εξηγούν αξιωματούχοι της ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι η επιλογή αυτή της ελληνικής κυβέρνησης είναι δίκοπο μαχαίρι. Δηλαδή η αναβολή της συζήτησης των μέτρων αυτών στο μέλλον μπορεί να ανακουφίσει πρόσκαιρα την κυβέρνηση, αλλά στη συνέχεια θα έχει να αντιμετωπίσει την κατηγορία ότι βάζει την Ελλάδα σε ένα νέο αυστηρό πρόγραμμα.
 
Ο κ. Σχοινάς επισήμανε και τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε χθεσινό (Κυριακή) άρθρο του για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. «H Ελλάδα μετά από χρόνια στασιμότητας και ύφεσης, μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
 
Τα αγκάθια
 
Η τρόικα φέρεται να επιμένει σε ένα πακέτο δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, το οποίο να μπορεί να αποδείξει και στα Κοινοβούλια των ευρωπαϊων εταίρων και στις αγορές ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για το παρόν και το μέλλον. 
 
Ανυποχώρητη παραμένει η στάση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, για τουλάχιστον 3 μέτωπα: δημοσιονομικό κενό του 2015 των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θέλουν να κλείσει τώρα με μέτρα, τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με τους δανειστές να επιμένουν στο σχέδιο ενιαίου συντελεστή ή των κατ΄ ελάχιστο καταργήσεων μειωμένων συντελεστών.
 
Παράλληλα ζητούν συμφωνία με καταγραφή των μεταρρυθμίσεων σε αγορές, αλλά και σε ασφαλιστικό, εργασιακό και Δημόσιο που θα δεσμεύει την Ελλάδα στην μετά τη λήξη του υπάρχοντος μνημονίου εποχή.
 
Newsroom ΔΟΛ