Κοσμος
Ιταλία: Το χωριό όπου ο ένας στους δέκα ζει μέχρι τα εκατό
Τα μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων στο ιταλικό χωριό Ατσιαρόλι είναι δύο – Ποιος είναι ο ρόλος του σεξ στην ζωή των κατοίκων του μικρού χωριούΤο μικρό ιταλικό χωριό Ατσιαρόλι βρίσκεται νότια της Νάπολης και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ιταλών και Αμερικανών επιστημόνων για την μακροζωία των κατοίκων του. Στο Ατσιαρόλι ζουν 700 άνθρωποι εκ των οποίων οι 81 είναι 100 ετών!
Τους τελευταίους έξι μήνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης σε συνεργασία με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ επισκέφθηκαν το χωριό για να ανακαλύψουν το μυστικό της μακροζωίας των κατοίκων του. Ο Antonio Vassalo 100 ετών και η σύζυγός του Amina 93 ετών μίλησαν στους επιστήμονες για τον τρόπο που ζουν.
«Τρώμε μόνο υγιεινά προϊόντα», δήλωσε ο Antonio Vassalo και η σύζυγός του συμπλήρωσε: «Τρώμε πολλά ψάρια και φρέσκα προϊόντα που καλλιεργούμε οι ίδιοι στη γη μας». Όμως, οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο χωριό, μετά το πέρας των ερευνών τους αποκάλυψαν ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Ατσιαρόλι εκτός από την μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στο ελαιόλαδο, στα χορταρικά, στα ψάρια και στα φρέσκα φρούτα, έχουν και έντονη σεξουαλική δραστηριότητα.
Ο Alan S. Maisel, καρδιολόγος από την Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η μακροζωία των κατοίκων του ιταλικού χωριού οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως είναι η σωματική δραστηριότητα, το περπάτημα, το ψάρεμα αλλά και το δεντρολίβανο, το οποίο καλλιεργούν οι ίδιοι και χρησιμοποιούν στα φαγητά τους. Ο Αμερικανός επιστήμονας τόνισε ότι το δεντρολίβανο βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Ο Salvatore Di Somma, από το πανεπιστήμιο της Ρώμης, ανέφερε ότι στόχος της μελέτης για την μακροζωία στο Ατσιαρόλι είναι να βρεθεί τι μπορεί να προσφέρει το μικρό ιταλικό χωριό στον υπόλοιπο κόσμο.
Το Ατσιαρόλι είναι γνωστό για τα χαμηλά επίπεδα καρδιαγγειακών παθήσεων και ασθενών με Αλτσχάιμερ καθώς και για την απουσία άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την γήρανση.
protothema.gr