Στο μάτι του κυκλώνα ο Γιούνκερ για τα Luxleaks

12.32
Μόλις μία εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του στη προεδρία της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας των αποκαλύψεων για το φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου, που επέτρεψε σε επιχειρήσεις – κολοσσούς να γλιτώνουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, που διαφορετικά θα αποδίδονταν σε άλλες χώρες.
 
Ήδη, άρχισαν να ακούγονται φωνές που ζητούν την παραίτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την προεδρία της Κομισιόν. Άρθρο γνώμης στο Bloomberg τη Δευτέρα φέρει τον τίτλο: «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να φύγει» και υποστηρίζει: «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, ήταν πάντα μια κακή επιλογή για αυτήν τη δουλειά. Τώρα γίνεται ξεκάθαρο πόσο κακή απόφαση ήταν αυτή η επιλογή».
 
Στο άρθρο σημειώνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Γιούνκερ έκανε το Λουξεμβούργο πλούσιο, «παίρνοντας από τις τσέπες άλλων χωρών, περιλαμβανομένου μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τώρα καλείται να υπηρετήσει». Επισημαίνεται, δε, η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ελεγχόμενου και εκείνου που διεξάγει τον έλεγχο για την υπόθεση και το άρθρο καταλήγει τονίζοντας ότι η καλύτερη λύση είναι η παραίτηση του προέδρου της Κομισιόν.
 
Την ίδια ώρα, το γερμανικό Spiegel σημειώνει: «Έλλειμμα Δημοκρατίας: Είναι ώρα να μπει ο Γιούνκερ στην "ηλεκτρική καρέκλα"» και εξηγεί ότι το ουσιαστικό πρόβλημα στην υπόθεση δεν είναι απλώς ότι ο Γιούνκερ συνέβαλε στην φοροαποφυγή των επιχειρήσεων, κάτι που στοίχησε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πόσο σοβαρά παίρνουμε τη ρητορεία για περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο και ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει δεσμευθεί. Το Spiegel επισημαίνει ότι υπάρχει, λοιπόν, ένα καυτό ερώτημα για τον πρόεδρο της Κομισιόν, το οποίο δεν μπορεί πια παρά να απαντήσει.
 
Όπως φαίνεται, το ίδιο εκτιμούν και οι δυο από τις τρεις πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του (οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι). Θεωρούν πως οφείλει να δώσει εξηγήσεις στην ευρωβουλή για τις φορολογικές συμφωνίες που σύναψε κατά το παρελθόν η χώρα του, το Λουξεμβούργο, με ιδιωτικές επιχειρήσεις. 
 
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurActiv, η μόνη πολιτική ομάδα που δεν έχει ζητήσει από τον Γιούνκερ να δώσει εξηγήσεις είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο ήταν υποψήφιος και εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής.
 
Όμως, προς το παρόν, ο Γιούνκερ αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του: «Ο κ. Γιούνκερ θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε στη G20, είτε κάποια άλλη στιγμή».
 
Ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι ο Γιούνκερ αναμένεται να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, το ερχόμενο Σάββατο, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20.
 
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Φορολογίας και Τελωνειακών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι αυτό που μετράει είναι η δέσμευση του Γιούνκερ σε μια νέα εποχή ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών κάθε χώρας, καθώς και στην προώθηση της φορολογικής εναρμόνισης. 
 
«Δεν έχω μιλήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συγκεκριμένα για αυτήν την έρευνα, όμως ξέρω ότι έχει αναλάβει τη δέσμευση ότι θα προωθήσουμε γρήγορα ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαφάνειας» σημείωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.
 
Ο γάλλος πολιτικός επισήμανε ότι ο Γιούνκερ του εμπιστεύτηκε τον τομέα των Οικονομικών και της Φορολογίας, γνωρίζοντας ότι ο ίδιος έχει αγωνιστεί κατά της παροχής φορολογικών διευκολύνσεων για την προσέλκυση επενδυτών και για τη μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση στην ΕΕ. 
 
Ο Μοσκοβισί υπογράμμισε, δε: «Δεν θα πρέπει να τον κρίνουμε για το παρελθόν του. Το ερώτημα σήμερα είναι το εξής: είναι ο κατάλληλος για πρόεδρος της Επιτροπής; Η απάντηση είναι προφανώς καταφατική».
 
Αν κανείς κρίνει από τη σφοδρότητα των πυρών που δέχεται τα τελευταία 24ωρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ίσως η απάντηση στο ερώτημα του Μοσκοβισί να μην είναι και τόσο «προφανώς καταφατική» πλέον…
 
 
 
tanea.gr