Κρητη
Στην Κρήτη το πρώτο παγκοσμίως “Hub Island”!
του Σωτήρη Καμενόπουλου
Με αφορμή το ταξίδι του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Ισραήλ ας επισημανθούν ορισμένα θέματα. Το Οκτώβριο του 2014 σε άρθρο μας είχε τονισθεί η ανάγκη συνεργασίας Ελληνικών και Ισραηλινών start up/hubs επιχειρήσεων σε πολλαπλά επίπεδα. Στο ίδιο άρθρο είχε τονισθεί πως “η Κρήτη με το αξιοθαύμαστο επιστημονικό της προσωπικό (Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΤΕ, ΤΕΙ Κρήτης, ΜΑΙΧ, ΙΘΑΒΙΚ) θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε αυτό. Βεβαίως, η πολιτική βούληση κρίνεται απαραίτητη.”
Σε άλλο άρθρο είχε καταγραφεί μία προσπάθεια απομυθοποίησης της κινδυνολογίας που αφορά την αλλαγή στρατηγικής της Ελλάδας που ξεκίνησε το 2010 και αφορούσε την προσέγγιση και συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ. Σε αυτό το άρθρο είχε επισημανθεί το γεγονός πως διαφαίνεται “…μία αναντιστοιχία μεταξύ της εκλογικής βάσης των Ελληνικών παρατάξεων και των επιλογών των ηγεσιών τους. Σε αυτό όμως φταίνε αποκλειστικά οι ηγεσίες ΟΛΩΝ των παρατάξεων καθώς δεν έχουν φροντίσει να εκπαιδεύσουν/ενημερώσουν τα στελέχη τους σχετικά με τις κοσμογονικές γεωπολιτικές αλλαγές που έχουν συμβεί από το 2010 και τις νέες συμμαχίες που δημιουργούνται.” (Γι?αυτό άλλωστε η πολιτική βούληση κρίνεται απαραίτητη). Το συγκεκριμένο άρθρο κατέληξε στο συμπέρασμα πως “…εάν τα επόμενα δύο χρόνια επεκταθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας?Ισραήλ και στον ιδιωτικό τομέα, τότε αυτός ο δεσμός θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο και θα αποκτήσει βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών. Στις αλλαγές πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να τις κατανοούμε/αντιλαμβανόμαστε γρήγορα. Είναι νόμος της φύσης να επιβιώνουν όσοι προσαρμόζονται στο (γεωπολιτικό) τους περιβάλλον.”
Στις αρχές του Νοεμβρίου 2015 σημαντική αντιπροσωπεία Πρυτάνεων ελληνικών πανεπιστημίων καθώς και προέδρων ερευνητικών κέντρων πραγματοποίησε για πρώτη φορά (!) επίσκεψη μίας εβδομάδας στο Ισραήλ με στόχο τη δημιουργία συνεργασίας καθώς και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και σπουδαστών με γνωστά ισραηλινά πανεπιστήμια.
Στις ΗΠΑ σχετικά πρόσφατα (2013) δημιουργήθηκε ένα hub στο εργαστήριο Ames Laboratories (Critical Materials Hub) για τα κρίσιμα-στρατηγικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών. Το συγκεκριμένο hub λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας.
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η Κρήτη διαθέτει αξιοθαύμαστο επιστημονικό προσωπικό και αξιόλογα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Εάν θέλουμε να οραματιζόμαστε σε βάθος ορίζοντα δεκαετιών τότε θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε αν ολόκληρη η Κρήτη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία Ελληνο-Ισραηλινή “γέφυρα”, ένας Ελληνο-Ισραηλινός “κόμβος” τεχνολογίας, έρευνας και επιστήμης; Ένα “Hub Island”. Το πρώτο παγκοσμίως Hub-Island…
Η Κρήτη θεωρείται (γεω)στρατηγικά το “μόνιμο αεροπλανοφόρο” της Μεσογείου. Πέραν των αγροτικών της προϊόντων και του τουρισμού διαθέτει και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης. Ας λειτουργήσει ως ένα “αεροπλανοφόρο” Τεχνολογίας, Έρευνας και Επιστήμης.
Αν θέλουμε η οικονομία μας να απογειωθεί θα πρέπει να σκεφτόμαστε ευέλικτα…. Είναι νόμος της φύσης να επιβιώνουν όσοι προσαρμόζονται στο (γεωπολιτικό) τους περιβάλλον….
Πηγή: capital.gr
* Ο κ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης