Χανια
ΣτΕ: Νόμιμο το «ψαλίδι» στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων
29 Σεπ 2014 13.13
Με μια απόφαση – πιλότο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να σφραγίσει με την ένδειξη «συνταγματικό» το ψαλιδισμένο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε διάσκεψη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ουσιαστικά νομιμοποιεί το μαχαίρι στο εφάπαξ. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις από τις περικοπές του εφάπαξ που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση τις διατάξεις του Μνημονίου.
Η ζυγαριά των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης – κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες -, έγειρε υπέρ της άποψης ότι πρέπει να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει μια συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση την οποία της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ. Οι επίδικες μειώσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα των νομοθετικών περικοπών που θεσπίστηκαν μετά τη συνταξιοδότηση της εκπαιδευτικού και ενώ εκείνη ανέμενε την καταβολή αυξημένου εφάπαξ, σύμφωνα με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ότι με τις επίμαχες μνημονιακές ρυθμίσεις για τη μείωση του εφάπαξ δεν παραβιάστηκε καμία από τις συνταγματικές αρχές που συνδέονται με την ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση και την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατά πλειοψηφία και με τη δημοσίευσή της θα αποτυπώνεται τόσο η άποψη των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχαν την άποψη περί συνταγματικότητας του μειωμένου εφάπαξ όσο και η αντίθετη άποψη της μειοψηφίας.
Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο ύστερα από προσφυγή που είχε κατατεθεί κατά του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων από τη συνταξιούχο εκπαιδευτικό, η οποία είχε στο μητρώο της 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση. Ωστόσο, η προσφεύγουσα έλαβε με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ).
Για τον λόγο αυτόν ζητούσε επιπλέον με τη δικαστική απόφαση να ανοίξει ο δρόμος για να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση. Στην προσφυγή της χαρακτήριζε αντισυνταγματική την περικοπή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για άδικη οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς πληθυσμιακής κατηγορίας των συνταξιούχων.
Εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη υπόθεση που αφορά το εφάπαξ του Δημοσίου εκκρεμεί και ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες το Τμήμα του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή στο εφάπαξ του Δημοσίου, κρίνοντας ότι έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα και το κεφάλαιό του δημιουργείται αποκλειστικά και μόνο από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος αυτού η υπόθεση παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, ξεκίνησε από τον Οίκο Ναύτου και την καταβολή εφάπαξ. Εκεί η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο αφού δεν υπέγραψε για την καταβολή του εφάπαξ.
Το αρμόδιο τμήμα με την επίμαχη απόφαση έκρινε ότι «η περικοπή αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας του Συντάγματος, αλλά και της υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλισή τους… Oι δικαστές έκριναν ότι το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα και το κεφάλαιό του συγκεντρώνεται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών».
tanea.gr