Πολιτισμος
SOS εκπέμπουν κινηματογραφιστές και ντοκιμαντερίστες εξαιτίας του λουκέτου στην ΕΡΤ
Σε βρόγχο βρίσκεται ένα σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας και παραγωγής ταινιών και ντοκιμαντέρ με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ, υποστηρίζουν άνθρωποι του οπτικοακουστικού χώρου οι οποίοι είχαν αναλάβει συμπαραγωγές (με την ΕΡΤ και διεθνείς φορείς).
Χωρίς επίσημο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ευρωπαϊκοί φορείς και οργανισμοί (ARTE, Eurimages, CNC-Cinena Du Monde κλπ) έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποσύρουν τις χρηματοδοτήσεις τους από τη στιγμή που επίσημος συνομιλητής- συμπαραγωγός από ελληνικής πλευράς δεν υφίσταται, υποστηρίζουν ανεξάρτητοι παραγωγοί και δημιουργοί.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 70 παραγωγοί, κινηματογραφιστές και ντοκιμαντερίστες αλλά και ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων – περίπου 2.000 – διαφόρων ειδικοτήτων (εικονολήπτες, ηχολήπτες, μοντέρ κλπ), απειλούνται – όπως υποστηρίζουν – με οικονομική εξόντωση.
«Όταν τον Ιούνιο του 2013 έκλεισε η ΕΡΤ με απόφαση της κυβέρνησης, όλες οι υποχρεώσεις της μεταβιβάστηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση, η οποία ως μεταβατικός φορέας, ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.
»Από τότε το υπουργείο αρνείται να εκπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ανεξάρτητους παραγωγούς-δημιουργούς : για τιμολόγια που έχουν εκδοθεί και εκκρεμεί η πληρωμή τους, για έργο που έχει παραχθεί ή παραδοθεί ή μεταδοθεί με βάση αποφάσεις του τελευταίου, πριν το κλείσιμο, Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια, για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών από προγράμματα που είχε μεταδώσει από τις συχνότητές του το τότε κρατικό κανάλι», υπογραμμίζει ο Άγγελος Κοβότσος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (EEN).
«Το αποτέλεσμα είναι ότι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε συνεργάτες δημιουργούς και συμπαραγωγούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
»Αντιμετωπίζουμε κατασχέσεις και ποινικές διώξεις από το κράτος, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, αφού δυσκολευόμαστε να αποδώσουμε ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει και τις τράπεζες, λόγω δανείων στα οποία είχαμε προβεί, για να πραγματοποιήσουμε τις εν λόγω παραγωγές», σημειώνει ο κινηματογραφιστής.
«Βρισκόμαστε εκτεθειμένοι προς όλους τους φορείς Ελλάδας, Γαλλίας και Βελγίου και προς όλους τους άλλους χρηματοδότες μας με επικείμενες δυσμενείς και απρόβλεπτες αξιώσεις εκ μέρους, λόγω της αθέτησης της υπόσχεσης παράδοσης ενός άρτιου καλλιτεχνικού έργου που αδυνατεί να ολοκληρωθεί λόγω μη εκπλήρωσης του χρηματοδοτικού πλάνου», αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους ο σκηνοθέτης Πάνος Κούτρας και η παραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου της ταινίας «Xenia» συμπαραγωγή Ελλάδας- Γαλλίας- Βελγίου (με τη συγχρηματοδότηση των ARTE, Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, Eurimages, Media, Κέντρο Κινηματογράφου Βρυξελλών).
Με την κατάργηση της ΕΡΤ, σημειώνουν, καταπίπτουν οι εγγυητικές προς τράπεζες (ελληνικές και ευρωπαϊκές) που χρηματοδοτούσαν ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ με αποτέλεσμα αρκετές παραγωγές να μένουν ανολοκλήρωτες και να μην μπορούν να λάβουν μέρος σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
«Αλλά η ανυπαρξία επίσημου φορέα προκαλεί και άλλα προβλήματα», υποστηρίζουν.
«Οι παραγωγοί εμφανίζονται» – λένε – «εξαιτίας των συνθηκών αυτών ασυνεπείς σε συντελεστές, συνεργάτες, προμηθευτές «που έχουν εργαστεί ή έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην παραγωγή ταινιών».
Για ασφυκτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική παραγωγή ταινιών και ντοκιμαντέρ οι ανεξάρτητοι δημιουργοί κινηματογράφου και τηλεόρασης δίνουν στις 12.00 συνέντευξη τύπου στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων.
tanea.gr