Συντάξεις: Συνεχίζεται ο κατήφορος έως και 40% για τα ειδικά ταμεία

09.55

Οριστικοποιείται στο τέλος της εβδομάδας το σχέδιο του υπουργείου εργασίας για το νέο ασφαλιστικό που θα αποτελέσει το κομβικό θέμα  του επόμενου πακέτου προαπαιτουμένων μετά την εκταμίευση της δόσης των 2,1 δισ. ευρώ.

Η πρόταση θα πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τις ερχόμενες μέρες όπου δεν αποκλείεται να ακουστούν και διαφορετικές εισηγήσεις.

Πάντως το μαθηματικό μοντέλο που επεξεργάζεται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή βάσει του οποίου θα επανυπολογιστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, «δείχνει» αμελητέες διαφοροποιήσεις στις συντάξεις του ΙΚΑ ενώ αντίθετα προοιωνίζει μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους των ειδικών ταμείων. Σε ακραίες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φτάσουν και το 40% σε σχέση με το αρχικό ποσό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2011.

Μεγαλύτερες περικοπές θα υποστούν όσοι αποχώρησαν πριν από την ηλικία των 60 ετών (ρήτρα ηλικίας) με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Στο στόχαστρο μπαίνουν συνταξιούχοι τραπεζουπάλληλοι που έφυγαν με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς καθώς και συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ που βγήκαν στη σύνταξη συμμετέχοντας σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Οι μεσαίες συντάξεις

Το παράδοξο είναι ότι το μαχαίρι  θα είναι πιο κοφτερό  στις μεσαίες συντάξεις από 800 έως 1300 ευρώ  καθώς εκεί εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης  σε σχέση με την ηλικία εξόδου και τα έτη ασφάλισης. Κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι χαμηλότερες συντάξεις που έχουν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης , με λίγα χρόνια ασφάλισης και μικρή ηλικία εξόδου . Ωστόσο ο Υπουργός  Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος  δεσμεύτηκε ότι αν ο επανυπολογισμός οδηγεί σε  μειώσεις χαμηλές συντάξεις θα τις διασώσει με συμπλήρωση του ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς  όμως να αναφέρει από πιο όριο και κάτω οι συντάξεις παραμένουν στο απυρόβλητο.

Πάντως όσοι  συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρές ηλικίες δεν θα τύχουν της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης με τους υπόλοιπους χαμηλοσυνταξιούχους.

Μικρή αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Το υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να επιμένει στην πρόταση για μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2018 προκειμένου το βάρος της εξοικονόμησης δαπανών να μην πέσει αποκλειστικά στους ώμους των συνταξιούχων.

Τα σενάρια που μελετώνται προβλέπουν αύξηση των εισφορών  κατά μία  ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά μισή  για τους εργαζόμενους  όσον αφορά στα ταμεία κύριας ασφάλισης ενώ για το ενιαίο επικουρικό  προτείνεται αύξηση των εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά μισή για τους εργαζόμενους.

Αυτονομία του επικουρικού ταμείου

Με δεδομένο ότι αποφασίστηκε να διατηρηθεί η αυτονομία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου , η αύξηση των εισφορών θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος  ώστε να μην πέσει βαρύς ο πέλεκυς στις επικουρικές συντάξεις .Η επιβολή εισφορών υπέρ υγείας 6% θα μπορούσε να συμβάλει κατά 250 εκατ. ευρώ στη μείωση των ελλειμμάτων του ταμείου αλλά το πιθανότερο είναι θα χρησιμοποιηθεί για να απορροφήσει ένα ποσοστό από τα τεράστια ελλείμματα του ΕΟΠΠΥ. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών της ασφάλισης η  αναπόφευκτη μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα κυμανθεί από 5% έως 8%.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση  είναι έωλη καθώς οι φορείς της αφοράς ( ΣΕΒ,ΕΣΕΕ) εξακολουθούν να αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών προειδοποιώντας για λουκέτα ενώ οι θεσμοί βλέπουν αρνητικά την πρόταση παρότι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη.

 

 

protothema.gr