Συμφωνία για επ’ αόριστον κατάπαυση πυρός στη Γάζα

09.25

Σε επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και σε χαλάρωση του αποκλεισμού της από το Ισραήλ με στόχο τον εφοδιασμό της περιοχής, συμφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στο Κάιρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, το Ισραήλ δέχθηκε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών κατασκευής.

«Οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση σ' έναν μήνα των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα πιο ακανθώδη θέματα, όπως την απαίτηση του Ισραήλ να αφοπλιστούν οι στρατιωτικές ομάδες στη Γάζα.

Ισραηλινός αξιωματούχος αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι το Ισραήλ έκανε δεκτή την πρόταση της Αιγύπτου για πλήρη και επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός.

Αντιθέτως, πιο… ομιλητικοί ήταν οι αξιωματούχοι της Χαμάς: ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, μίλησε για «νίκη της αντίστασης», ενώ ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, τόνισε πως «αυτός ο πολιορκημένος, αδύναμος λαός νίκησε τον ισχυρότερο… στρατό στη Μέση Ανατολή και κατέστρεψε τη δύναμη αποτροπής του εχθρού και τον μύθο του στρατού που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Ραμάλα υπογράμμισε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να συνοδευτεί από βοήθεια για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων, ενώ ευχαρίστησε το Κάιρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε «να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσουν η αιματοχυσία και οι σκοτωμοί παιδιών».

Επίσης, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Εθνη να παράσχουν το συντομότερο δυνατόν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικά είδη και εφόδια για την ανοικοδόμηση των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις.

Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των 50 ημερών έχουν σκοτωθεί 2.129 άνθρωποι, εκ των οποίων 490 παιδιά, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Επίσης, 540 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Στο αντίπαλο στρατόπεδο έχουν σκοτωθεί 65 Ισραηλινοί στρατιώτες και τέσσερις πολίτες.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας για να γιορτάσουν την επίτευξη εκεχειρίας. Αντίθετα με το γιορτινό κλίμα στη Λωρίδα της Γάζας, οι σειρήνες της αεράμυνας συνέχισαν να ηχούν στο νότιο Ισραήλ ακόμη και μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ – ethnos.gr