Ηρακλειο
Σήμερα η δίκη για τη μαφία του χασίς στην Ανατολική Κρήτη
Ο λόγος που αναβλήθηκε χθες μεταφέρθηκε για σήμερα η ακροαματική διαδικασία είναι ότι ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους δεν είχε δικηγόρο με αποτέλεσμα να του ορίσει το δικαστήριο συνήγορο.
Ο συνήγορος ζήτησε αναβολή προκειμένου να μελετήσει την δικογραφία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2013 η Ελληνική Αστυνομία είχε προχωρήσει σε αυτή τη σπουδαία επιτυχία, εξαρθρώνοντας τη συγκεκριμένη σπείρα, η οποία είχε απλώσει τα "πλοκάμια" της παντού, διακινώντας μεγάλες ποσότητες στην Κρήτη.
Τι είχε προκύψει από την έρευνα
Σύμφωνα με την Αστυνομία «πρωταγωνιστικό» ρόλο ειχαν ντόπιοι, με καταγωγή κυρίως από τον Μυλοπόταμο, των οποίων τα τηλέφωνα «παγιδεύονται». Οι συνομιλίες τους καταγράφονται, σταδιακά εντοπίζονται οι «σύνδεσμοι» τους και στην πορεία των ερευνών αποκωδικοποιείται ο τρόπος δράσης τους. Αστυνομικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος που αρχικώς τροφοδοτεί τους Κρητικούς με τεράστιες ποσότητες χασίς είναι ένας 46χρονος Αλβανός, ο οποίος ζει στην Αθήνα και φέρεται να κινεί τα νήματα μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ανά την Ελλάδα.
Οπως είχε γράψει η "Πατρις" μήνες πριν την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε σε αθρόες συλλήψεις, οι Αρχές είχαν εντοπίσει την «δεξαμενή» τροφοδοσίας με αφορμή την κατάσχεση 16 κιλών χασίς και την σύλληψη τριών ατόμων, εκ των οποίων το ένα ήταν ο γιος του Αλβανού αρχηγού. Από τότε συνειδητοποιούν ότι άτομα που κάποτε έκαναν «κουμάντο» στην χασισοκαλλιέργεια του νησιού, είχαν αναγκαστεί να κάνουν …εισαγωγή προκειμένου να καλύψουν το πελατολόγιο της εγχώριας αγοράς. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν ότι η στροφή προς την Αλβανική μαφία ήταν σχεδόν …μονόδρομος μετά την σύλληψη και προφυλάκιση ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν τα ηνία στην εγχώρια διακίνηση. Συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία παραμένουν εκτός φυλακής, φέρονται να αναλαμβάνουν την συνέχιση της …παράδοσης.
Ωστόσο η υπόθεση της κατάσχεσης του φορτίου των 16 κιλών χασίς και της σύλληψης του νεαρού γιου του Αλβανού αρχηγού είχε σοβαρές «παρενέργειες» στις επαγγελματικές συναλλαγές των δύο πλευρών. Αλληλοκατηγορούνται για τις «διαρροές», τσακώνονται και η συνεργασία τους διαλύεται.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, για ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα ημερών οι Κρητικοί αναστέλλουν κάθε δραστηριότητα τους. Επανακάπτουν στην διακίνηση, απευθυνόμενοι προσωρινά σε μικρότερης εμβέλειας εμπόρους μέχρι να βρουν τον αντικαταστάτη του 46χρονου.
Οι αστυνομικοί γνωρίζοντας ότι η λειτουργία της οργάνωσης έχει κλονιστεί, «τρέχουν» τις διαδικασίες για να ταυτοποιήσουν όλα τα στοιχεία των εμπλεκομένων, κινητά, σπίτια, οχήματα ώστε να προχωρήσουν στο μεγάλο βήμα των συλλήψεων. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, σε χρονικό διάστημα 45 ημερών, από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης διακινήθηκαν 44 κιλά χασίς, αποκομίζοντας όφελος τουλάχιστον 160.000 ευρώ.
Οι βασικοί εμπλεκόμενοι σε κάθε μεταφορά φορτίου είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ως προπομπούς ενώ είχαν τα κινητά τους τηλέφωνα διαρκώς ανοιχτά ώστε σε περίπτωση που «στράβωνε» κάτι, να δοθεί άμεσα σήμα. Επιλέγουν μελετημένα τις ώρες και τις ημερομηνίες μεταφοράς. Όπως είχε αναφερθεί, το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα στο Ηράκλειο έφθασε φορτίο 15 κιλών χασίς. Η μεταφορά έγινε μεταξύ 9.30 και 9.45 το βράδυ, πάνω στην αλλαγή βαρδιών της Αστυνομίας.
Τα «ριφάκια» και οι «σκύλοι»
Στο πλαίσιο της πολύμηνης παρακολούθησης των βασικών υπόπτων, αστυνομικοί αποκωδικοποιούν πλήρως, όπως λένε, την συνθηματική γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι στις συναλλαγές τους αναφορικά με την διακίνηση των ναρκωτικών.
«Έχεις κανένα ριφάκι;» ρωτούσε για παράδειγμα εμπλεκόμενος συγκατηγορούμενο του.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αποκαλούσαν το χασίς ως «ριφάκι», «κουλούκι» «τυρί», «κρέας» «κοπελιά» «μπάλες άχυρα», «καλώδιο».
Όσο για τους αστυνομικούς, τους αποκαλούσαν «σκύλους», «φοράδες» ή «συντέκνους».
Είναι εντυπωσιακό με βάση τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, ότι μεγάλο μέρος των αγοραπωλησιών γινόταν κοντά σε χωριό του Ηρακλείου, σε σκουπιδότοπους, έξω από εκκλησίες, εικονοστάσια, εργοστάσια, ελαιοτριβεία, σε παράδρομους.
πηγή: CretePlus.gr