Χανια
Σε φόρους, δαπάνες για υγεία και λογαριασμούς ξοδεύουν οι Έλληνες τα χρήματα τους.
Φόροι και πάλι φόροι. Η αίσθηση της φορολογικής πίεσης για τους Ελληνες δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη όσο το τρέχον έτος, με το 65% των Ελλήνων καταναλωτών να σκέφτονται ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους από ότι πέρυσι και μόνο το 11% και το 9% αντίστοιχα να θεωρούν ότι έχουν να πληρώσουν λιγότερα. Επιπλέον φαίνεται ότι πέφτει το ”προπύργιο” της …διασκέδασης για τον Ελληνα, αφού πάνω από 7 στους 10 Ελληνες δηλώνει ότι θα δαπανά λιγότερα για διασκέδαση, έναντι του 40% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ευρωπαίους.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η Deloitte από την 1η έως την 3η εβδομάδα του Οκτωβρίου σε ένα δείγμα 609 Ελλήνων καταναλωτών, με αφορμή την ετήσια πανευρωπαϊκή καταναλωτική έρευνα, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο πριν τα Χριστούγεννα.
Οι συμβιβασμοί λοιπόν στην κατανάλωση αυξάνονται ελέω… φόρων αλλά και δαπανών υγείας: Στο ερώτημα “σε τι δαπανάτε τα χρήματά σας τώρα σε σύγκριση με πέρσι και που ξοδεύετε λιγότερα, ή περισσότερα”, μετά τους φόρους, ποσοστό 25% απαντά ότι ξοδεύει περισσότερα και για την υγεία (γιατρούς, ασφάλεια), ακολουθούν τα είδη πρώτης ανάγκης- λογαριασμοί ΔΕΚΟ με ένα 19%, ένα 16% δαπανά περισσότερο για την εκπαίδευση κι ένα 13% για την στέγαση. Εφέτος οι Έλληνες ξοδεύουν λιγότερα για διασκέδαση σε ποσοστό 73% και ακολουθεί με 72% η ένδυση- υπόδηση, 65% οι ”παράτυπες δαπάνες”, ήτοι έπιπλα, μαστορέματα, διακόσμηση κ.τ.λ. και 64% δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα για τις διακοπές του.
“Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι δαπανούν περισσότερα για την υγεία από ότι πέρυσι και η πρώτη φορά που αυτή η κατηγορία είναι στη 2η θέση των προτιμώμενων επιλογών (3η θέση στην Ευρώπη)”, σχολιάζει ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, manager στον κλάδο Financial Advisory Services στην Deloitte Ελλάδας.
Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις σχετικά με τους τομείς, όπου θα ήταν έτοιμοι οι Έλληνες καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους στο μέλλον, εάν χρειαστεί:
- Τις παράτυπες δαπάνες και τα έξοδα για ένδυση είναι προετοιμασμένοι να μειώσουν τόσο οι περισσότεροι Έλληνες (92%) όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Σε ποσοστό 85% ακολουθούν οι δαπάνες για την ένδυση- υπόδηση και σε 84% για τη διασκέδαση- αναψυχή (φαγητό, γυμναστήριο, κινηματογράφος).
- Οκτώ στους 10 Ελληνες θα ήταν επίσης έτοιμοι να μειώνουν τις δαπάνες για ψηφιακά/ ηλεκτρονικά είδη (τηλεόραση, κινητή, καλωδιακή).
- Το 67% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν ότι δεν είναι προετοιμασμένοι να περικόψουν τις δαπάνες τους για την υγεία αλλά και για τη στέγαση με ποσοστό 64% (62% και 69% οι Ευρωπαίοι αντίστοιχα).
- Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ένας από τους κύριους τομείς στους οποίους οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν λιγότερα χρήματα είναι αυτοί της ψυχαγωγίας, της αναψυχής και των διακοπών.
- Οι Ευρωπαίοι, σε γενικές γραμμές, επικεντρώνουν τις δαπάνες τους στην υγεία παρά στην ψυχαγωγία. Με την επιμονή της οικονομικής κρίσης και τη μείωση των οφελών κοινωνικής ασφάλισης, οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους και το περιβάλλον διαβίωσης τους.
Στο ερώτημα προς τους Έλληνες καταναλωτές ”πώς θα περιγράφατε την αγοραστική σας δύναμη σήμερα σε σχέση με πέρυσι;”, το 68% των καταναλωτών απαντά ότι η τρέχουσα αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί, ενώ μόλις το 8% απαντά ότι έχει βελτιωθεί. Στην Ελλάδα, το 19% των καταναλωτών εκφράζει αισιοδοξία σε σχέση με την αγοραστική του δύναμη στο μέλλον δηλώνοντας ότι αναμένει να βελτιωθεί. Σε αντίθεση, το 35% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν απαισιοδοξία ενώ το 30% αναμένουν ότι η αγοραστική τους δύναμη θα παραμείνει σταθερή το 2015.
Να μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη το 2015 αναμένουν το 39% των ανδρών στην Ελλάδα, όπως και το 32% των γυναικών. Αντίθετα, ένα 22% των ανδρών και ένα 16% των γυναικών στην Ελλάδα απαντούν ότι αναμένουν βελτίωση της αγοραστικής τους δύναμης. Όσο πιο μεγάλοι ηλικιακά τόσο πιο απαισιόδοξοι δηλώνουν οι Έλληνες καταναλωτές σχετικά με την αγοραστική τους δύναμη το 2015: Περισσότερο απαισιόδοξοι για την αγοραστική τους δύναμη το 2015 εμφανίζονται οι Έλληνες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 55-64 με 44%, ακολουθούμενοι από την ομάδα των 45- 54 με 41%. Από την άλλη πλευρά το 25% των νέων (18-24 και 25-34) δηλώνουν ότι αναμένουν η αγοραστική τους δύναμη θα βελτιωθεί.
newmoney.gr