Ισχυρό «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές περιμένει η κυβέρνηση του Καΐρου

09.19
Κάιρο
Το στοίχημα της νέας «ημι-στρατιωτικής» κυβέρνησης του Καΐρου, και ιδιαίτερα του στρατηγού αλ Σίσι που εποφθαλμιά την προεδρία, με το δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα φαίνεται να κερδήθηκε: Αξιωματούχοι υποστηρίζουν σε ανεπίσημες αναφορές τους, πως το «ναι» ίσως ξεπεράσει το 90% ενώ η προσέλευση εμφανίζεται ισχυρή, αν και όχι μαζική. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ υποστηρίζει ότι τα αρχικά αποτελέσματα από τα πρώτα εκλογικά τμήματα δείχνουν το ποσοστό του «ναι» να ξεπερνά το 90%. 

Ο αντιστράτηγος Αμπντελφατάχ Οτμάν, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε στο τηλεοπτικό Al Hayat πως το ποσοστό του «ναι» ίσως ξεπεράσει και το 95%.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο ανέφερε επίσης πως η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγάλη, χωρίς όμως να δίνει ποσοστό. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή στη διαδικασία μπορεί να ξεπεράσει το 55%.

Το δημοψήφισμα, η πρώτη κάλπη μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Μόρσι από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, διενεργήθηκε σε τεταμένο κλίμα, με τεράστια κινητοποίηση στρατού και αστυνομίας για τη φύλαξη των εκλογικών τμημάτων. Η είσοδος σε πολλά εκλογικά τμήματα έμοιαζε περισσότερο με πύλη στρατοπέδου, με ένοπλους σκοπούς πίσω από σάκους να επιτηρούν την κατάσταση.

Η πρώτη ημέρα, Τρίτη, βάφτηκε με το αίμα τουλάχιστον εννέα -έντεκα κατά άλλες αναφορές- υποστηρικτών του Μόρσι που συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Τα επειδόδια δεν έλειψαν ούτε την Τετάρτη, με αψιμαχίες γύρω από το προεδρικό μέγαρο, χωρίς όμως αναφορές για θανάτους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις συγκρούσεις γύρω από το δημοψήφισμα συνελήφθησαν 444 άτομα κατά τη διάρκεια της διήμερης διαδικασίας.

Η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμένεται να καθορίσει και το εάν ο στρατηγός αλ Σίσι -που κρατά ουσιαστικά τα ηνία στη χώρα από τον Ιούλιο και θεωρείται «άτυπος υπογράφων» των συνταγματικών αλλαγών- θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Κοινός τόπος θεωρείται η εκτίμηση ότι ο στρατηγός Αμπντελφατάχ αλ Σίσι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Ο ίδιος δεν είχε εκδηλώσει ανοικτά τέτοια πρόθεση μέχρι τις τελευταίες ημέρες: Το Σάββατο ανακοίνωσε ότι «εάν ο λαός και ο στρατός το ζητήσει», θα θέσει υποψηφιότητα.

Αν και δεν ξεκαθάρισε τι θα θεωρούσε λαϊκή εντολή για να θέσει υποψηφιότητα, η συγκυρία της δήλωσης (δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα) και ο ρόλος του στη σημερινή αιγυπτιακή ηγεσία, η οποία και βρίσκεται πίσω από τις συνταγματικές τροποποιήσεις, θεωρείται ότι δείχνει πως συνδέει την έκβαση του δημοψηφίσματος με τις επόμενες κινήσεις του.

Εάν όντως έβαζε υποψηφιότητα, ο Σίσι θεωρείται πως θα επικρατούσε άνετα για την προεδρία. Όσο κι αν η εικόνα στην αιγυπτιακή δημόσια σφαίρα είναι αναπόφευκτα στρεβλωμένη εξαιτίας της στρατιωτικής παρέμβασης του Ιουλίου, οι δημόσιες εκφράσεις λατρείας στο πρόσωπό του -τραγούδια έχουν γραφτεί γύρω από αυτόν, η φυσιογνωμία του κυριαρχεί σε αφίσες, γκράφιτι ακόμη και περιτυλίγματα εμπορικών προϊόντων- αντανακλούν ένα ισχυρό ρεύμα στην αιγυπτιακή κοινωνία που βλέπει αφ' ενός με εχθρότητα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και αφ'ετέρου πιστεύει ότι ο στρατηγός είναι η προσωπικότητα με σιδηρά πυγμή που χρειάζεται η χώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press