Διατροφη
Ριζότο με κουκουνάρι, μαύρη σταφίδα, γραβιέρα και άρωμα δυόσμου
Υλικά
1 ποτήρι ρύζι μακρύκοκκο
3 κουταλιές κουκουνάρι
4 κουταλιές μαύρη σταφίδα
2 κρεμμύδια φρέσκα
Λίγο λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Μια κουταλιά βούτυρο
Ζωμό λαχανικών
Λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σοτάρουμε το ρύζι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διαφανές. Προσθέτουμε το λευκό μέρος από το κρεμμύδι το φρέσκο, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό λαχανικών. Λίγο πριν κατεβάσουμε το ριζότο προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με δυόσμο.
Η Φρύνη Κάτσουνα μαγειρεύει κάθε Δευτέρα στην καθημερινή εκπομπή Στο Κόκκινο στη ΝΕΑ Τηλεόραση Κρήτης!
Η Φρύνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά με καταγωγή από την Κύπρο και τη Μικρά Ασία.
Οι πολυδιάστατες ρίζες και επιρροές της οικογένειάς της, τη μύησαν από μικρή στον κόσμο των γεύσεων. Aρχικά, δίπλα στη γιαγιά της, έμαθε να φτιάχνει γλυκό νεράντζι, τραχανά, ντοματάδα, λεμονάδα και φυσικά, καλιτσούνια.
Μεγαλώνοντας και αφού σπούδασε τη μαγειρική τέχνη, συνειδητοποίησε, ότι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων, που ζουν για να τρώνε και όχι για το αντίθετο. Απολαμβάνει να μαγειρεύει για τους φίλους της και τον θεωρεί ως τον απόλυτο τρόπο να εκφράζει απλόχερα την αγάπη και τη φιλοξενία. Αισθάνεται τυχερή, που μεγάλωσε με την καλύτερη μεσογειακή διατροφή, την κρητική και θεωρεί ως το σημαντικότερο σχολείο τη μαθητεία δίπλα σε μεγάλους ανθρώπους, που γνωρίζουν την παράδοση.
Η πολυετής συνεργασία της με χώρους εστίασης, η συστηματική αρθρογραφία σε δεκάδες ιστολόγια, η ραδιοφωνική και τηλεοπτική επαφή με το κοινό και τα μαθήματα κρητικής διατροφής που παραδίδει, εκφράζουν μέρος του πάθους της για τη μαγειρική.
Της αρέσει να πειραματίζεται και να παντρεύει διαφορετικά υλικά στον «καμβά» της κουζίνας της. Οραματίζεται να διαδώσει την κρητική κουζίνα ανά τον κόσμο, εξυμνώντας τη μοναδικότητα των πρώτων υλών και την ύψιστη διατροφική αξία τους.