Ρέντσι: Υπάρχουν συνθήκες για συνεννόηση

20.43

Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του στη Ρώμη, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν σε μία κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 
 «Υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε μια συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίρπα στη Ρώμη.
 
Αναφερόμενος στην ατζέντα των άμεσων συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού (με τον κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες και με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι) ο Ματέο Ρέντσι εκτίμησε πως «είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τους νεωτερισμούς που εμφανίζονται στην οικονομική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά και είμαστε ανοικτοί στον διμερή διάλογο»
 
«Θέλουμε η πολιτική να αποκτήσει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα. Υπάρχουν πράγματα που μας ενώνουν πέρα από τις επιμέρους διατάξεις», σημείωσε, υπενθυμίζοντας την ανάγκη της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό σύστημα, ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά.
 
«Για πολύ καιρό στην Ευρώπη με κατηγορούσαν ότι είμαι ένα επικίνδυνος αριστερός και στην Ιταλία ότι είμαι ένας επικίνδυνος δεξιός. Ελπίζω με τον ερχομό του Αλέξη να πάψουν να με θεωρούν 'επικίνδυνο'».
 
Ο Ματέο Ρέντσι, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δυνατότητα συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως Ελλάδα και Ιταλία είναι πολιτιστικές υπερδυνάμεις της Ευρώπης, «χάρη στις οποίες η Ευρώπη θα ξαναβρει τον εαυτό της».
 
Για την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής σχολίασε πως πρέπει να γίνει διάλογος και για την ανάπτυξη, «όχι μόνο για τη λιγότητα (…) Πρέπει να προσέξουμε τους αριθμούς αλλά δεν οικοδομείς προοπτική για την επόμενη γενιά. Απλώς θα πληρώσουν με αυτόν τον τρόπο» μιλώντας ταυτόχρονα για την αναγκαιότητα του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων.
 
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε «πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις βασικές αρχές συνεργασίας στην Ευρώπη» στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
 
«Με τον Ματέο ανήκουμε στην ίδια γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων πολιτικών επιλογών. Γενιά που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, να φύγει από τις χώρες μας για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής εκεί όπου μέχρι σήμερα υπήρχαν πολιτικές που δίχαζαν την Ευρώπη. Ήρθε η ώρα να φέρουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία».
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απαραίτητου χρόνου  «προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας», κάνοντας λόγο για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα «όπου μέχρι τώρα δεν πλήρωναν οι πλούσιοι και υπάρχει ακόμη ένα κράτος διαφθοράς και διαπλοκής, ένα πελατειακό κράτος που θέλουμε να αλλάξουμε».
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως από αυτές τις κινήσεις δε θα δημιουργηθούν νέα ελλείμματα και η κρίση θα αντιμετωπιστεί μέσα σε πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας».
 
«Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στον Βορρά και το Νότο», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας για συμμαχία δυνάμεων που θα επαναφέρει την Ευρώπη στην αρχή της αλληλεγγύης. «Έχει έρθει η ώρα για μία στροφή στην Ευρώπη, και με τις μεταρρυθμίσεις να ξεπεράσουμε την κρίση σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ αυτό που μπορούσαμε να περιμένουμε».
 
Ερωτηθείς για το αν οι Ιταλοί πιστωτές θα χάσουν από την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ο κ. Τσίπρας απάντησε πως το πρόβλημα έγκειται στην ως τώρα αποτυχία του τρέχοντος προγράμματος: «Στόχος είναι η Ελλάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές τις υποχρεώσεις ώστε να μην αναγκάζουμε στο διηνεκές τους Ευρωπαίους φορολογούμενος να χορηγούν στην Ελλάδα νέα δάνεια για να μπορεί να πληρώσει τα προηγούμενα δάνεια».

πηγη: skai.gr