Χανια
«Ωρα μηδέν» για Κριμαία και Ρωσία – Δύση
Μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία απομένουν πια λιγότερες από 48 ώρες και η ένταση χτυπάει κόκκινο καθώς η Δύση κλιμακώνει σημαντικά τις πιέσεις προς τη Μόσχα στην (απέλπιδα;) προσπάθεια να εκβιάσει μια ρωσική… αποκλιμάκωση-υποχώρηση, έστω την τελευταία στιγμή.
Οι δυτικοί (Μέρκελ, Ομπάμα, Κέρι, Γκάμπριελ, Σταϊνμάγερ) απειλούν τη Ρωσία με κυρώσεις και στέλνουν νατοϊκά αεροσκάφη στην Πολωνία, προκειμένου να αναγκάσουν τον Πούτιν να πάρει πίσω το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας, το οποίο έχουν ξεκαθαρίσει άλλωστε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν.
Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι απαντούν στις δυτικές απειλές με… απειλές για αντίποινα (στην περίπτωση που τους επιβληθούν κυρώσεις), δηλώνουν (συγκεκριμένα, ο Πούτιν χθες από το Σότσι) πως δεν προκάλεσαν αυτοί την κρίση, και ξεκινούν νέα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία. Αμετακίνητα λοιπόν στις θέσεις τους, τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα δηλώνουν έτοιμα για «πόλεμο».
Στο παρασκήνιο, ωστόσο, επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Λαβρόφ και Κέρι μιλούν καθημερινά στο τηλέφωνο ενώ πολλά θα κριθούν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ σήμερα στο Λονδίνο. Εάν το συγκεκριμένο ραντεβού αποτύχει όπως τα δύο προηγούμενα, τότε έπονται… ζημίες και καταστροφές.
Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου. «Εάν η Ρωσία συνεχίσει στον δρόμο των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα συνεπάγεται καταστροφή μόνο για την Ουκρανία. Εμείς δεν θα το δούμε μόνο ως απειλή και δεν θα αλλάξει απλώς η σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία. Οχι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ίδια τη Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά», διακήρυξε η Μέρκελ (άλλοτε «φίλη» του Πούτιν) σε μια ασυνήθιστα σκληρή ομιλία.
Γκάμπριελ-Σταϊνμάγερ
Τα δόντια τους έτριξαν χθες προς τη Ρωσία και άλλοι κορυφαίοι Γερμανοί όπως ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ και ο ΥΠΕΞ Σταϊνμάγερ, ενώ μόλις μια ημέρα πριν ο Σόιμπλε είχε υποβαθμίσει ως «διαχειρίσιμες» τις οικονομικές επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση.
Είναι σαφές πως το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία σε πείσμα των στενών ενεργειακών δεσμών που έχει με τη Μόσχα. Ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε και το καλοκαίρι που έρχεται δίνουν μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στη γερμανική ηγεσία που δείχνει να πιστεύει πως η Ρωσία θα έχει να χάσει πολλά εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί.
Την ίδια άποψη φαίνεται πως μοιράζονται και οι υπόλοιποι Δυτικοί που επίσης ανεβάζουν τους τόνους. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι απείλησε χθες πως, εάν το δημοψήφισμα της Κυριακής διεξαχθεί κανονικά στην Κριμαία, τότε θα ακολουθήσει από Δευτέρα «σειρά σοβαρών κυρώσεων» ενάντια στη Μόσχα από ΗΠΑ – ΕΕ, πράγμα που έχουν επίσης τονίσει ουκ ολίγοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και ο πρόεδρος Ομπάμα.
Στη φαρέτρα των Δυτικών βρίσκονται προς το παρόν επιλογές όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών αλλά όχι σκληρότερα μέτρα (εμπάργκο όπλων, οριστικό μπλόκο στον ρωσικό αγωγό South Stream, τραπεζικές και εμπορικές κυρώσεις κ.ά.).
Κατά τα λοιπά χθες, το ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και αποκηρύσσει ως παράνομο το δημοψήφισμα της Κυριακής. Στον χορό των κυρώσεων μπήκε και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παγώνοντας τη διαδικασία ένταξης της Ρωσίας στις τάξεις του (διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το 2007).
ΚΙΕΒΟ: ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επίδειξη στρατιωτικής πυγμής από τη Μόσχα
Και ενώ το διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Δύσης και Μόσχας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, την ίδια ώρα η Ρωσία επιδίδεται σε μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τα ουκρανικά σύνορα, πράγμα που προφανώς δείχνει πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω στα σχέδιά της για προσάρτηση της Κριμαίας. Κάθε άλλο μάλιστα.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων κοντά στα ανατολικά και νότια σύνορα της Ουκρανίας, συγκεκριμένα στις ρωσικές περιοχές Ροστόφ, Μπελγκορόντ και Κουρσκ.
Στις εν λόγω ασκήσεις, που πρόκειται να συνεχιστούν έως τα τέλη Μαρτίου, συμμετέχουν πάνω από 8.000 στρατιώτες (κάποιοι υποστηρίζουν πως ο αριθμός ξεπερνά και τις 10.000). Επισήμως, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για ασκήσεις ετοιμότητας που στόχο έχουν να αξιολογηθεί η συνεκτικότητα των στρατιωτικών τους δυνάμεων.
Το Κίεβο ωστόσο έχει διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ βγήκε χθες ανοιχτά και κατήγγειλε πως οι ρωσικές δυνάμεις «είναι έτοιμες να εισβάλουν» στην Ουκρανία.
Το Κίεβο καταγγέλλει πως πλέον βρίσκονται παραταγμένοι κοντά στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία πάνω από 80.000 στρατιώτες, συνεπικουρούμενοι από 270 τανκς, 140 αεροσκάφη και 370 όπλα πυροβολικού (εκτοξευτές ρουκετών, αντιαρματικά κ.ά.), αριθμοί που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από τη Μόσχα.
Επίσης, λέγεται πως σημαντικές ρωσικές δυνάμεις πυροβολικού έχουν πάρει θέση σε ένα χωριό μόλις 50 χλμ. μακριά από το Χάρκοβο καθώς και σε μια στρατιωτική βάση κοντά στο Ντόνετσκ. Στην περιοχή σκοτώθηκε χθες σε συγκρούσεις ένας διαδηλωτής.
Η στρατιωτική κινητικότητα έχει επεκταθεί ωστόσο και εκτός των στενών συνόρων της ανατολικής Ουκρανίας, στην ευρύτερη περιοχή νοτιοδυτικά της Βαλτικής. Δεν είναι τυχαίο πως έξι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν μεταβεί ήδη στη Λευκορωσία (δηλαδή, βόρεια της Ουκρανίας) όπου πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις σε συνεργασία με τις εγχώριες δυνάμεις για την προστασία του εθνικού εναέριου χώρου.
Τα ρωσικά μαχητικά έσπευσαν στην περιοχή έπειτα από αίτημα της ίδιας της Λευκορωσίας που είναι σύμμαχος της Μόσχας, ως «απάντηση» στις αντίστοιχες κινήσεις των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο έδαφος της Πολωνίας (δηλαδή, στα δυτικά της Ουκρανίας). Συγκεκριμένα, χθες προσγειώθηκαν στο πολωνικό έδαφος 12 αμερικανικά F-16, συνοδευόμενα από περίπου 300 Αμερικανούς.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα είχαν σταλεί έξι αμερικανικά F-15C στη Λιθουανία (κοινώς, δίπλα στη φιλορωσική Λευκορωσία).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΝΤΜΙΤΡΟ ΦΙΡΤΑΣ
ΣΥΛΛΗΨΗ – ΜΗΝΥΜΑ ΟΛΙΓΑΡΧΗ
Πλούτισε επί προεδρίας του φιλορώσου Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάνοντας χρυσά ενεργειακά ντιλ με τη Μόσχα, αλλά από χθες βρίσκεται στα χέρια της αυστριακής αστυνομίας. Ο 48χρονος πολυεκατομμυριούχος Ντμίτρο Φιρτάς, ένας από τους ολιγάρχες της Ουκρανίας με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, συνελήφθη στη Βιέννη μετά το αίτημα των Αμερικανών (συγκεκριμένα του FBI). O Φιρτάς κατηγορείται από τους Αμερικανούς για σύσταση και συμμορία και υποθέσεις διαφθοράς σχετικά με παλαιότερες επιχειρηματικές συμφωνίες. Επί σειρά ετών, ο Ουκρανός συνεργαζόταν στενά με τη ρωσική Gazprom, ενώ στο παρελθόν είχε συγκρουστεί με τη Γιούλια Τιμοσένκο και είχε στηρίξει σημαντικά τον Γιανουκόβιτς. Δεδομένων των παραπάνω, κάποιοι υποστηρίζουν πως η σύλληψή του ουσιαστικά αποτελεί ένα μήνυμα προς τη ρωσική πλευρά για τις κυρώσεις που ενδέχεται να ακολουθήσουν εάν προχωρήσει κανονικά το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας.
ethnos.gr