Διατροφη
Πρωτεΐνες: Σε ποια ποσότητα συνδέονται με τον καρκίνο
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας, αφού συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, στην αποκατάσταση των ιστών, στη σκελετική υγεία και στην ανάπλαση του δέρματος. Βασικές πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή μας είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, το αυγό και οι ξηροί καρποί.
Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών έχει συνδεθεί με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως οι βλάβες στα νεφρά, η καρδιοπάθεια ή και ο καρκίνος.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Metabolism, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών στη μέση ηλικία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε ποσοστό 4%. Ως υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών στο πλαίσιο της μελέτης ορίστηκε μια διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες σε ποσοστό άνω του 20% επί των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Από την άλλη, και η μέτρια κατανάλωση πρωτεϊνών (10-19% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων) συσχετίστηκε με τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, σε σύγκριση με μια διατροφή με λίγες πρωτεΐνες (κάτω από 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρνητική επίδραση ήταν εντονότερη για τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης (π.χ. από το κρέας ή το αυγό) σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (π.χ. από το σπανάκι ή την κινόα).
Ποια είναι η ιδανική ποσότητα πρωτεϊνών
Η πρόσληψη πρωτεϊνών πρέπει να καθορίζεται με γνώμονα το σωματικό βάρος. Για κάθε κιλό χρειαζόμαστε περίπου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, ένα άτομο με βάρος 72 κιλά χρειάζεται το πολύ 60 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.
Ενδεικτικά, μία κούπα φιλέτο κοτόπουλο παρέχει 43 γραμμάρια πρωτεΐνης. Εάν καταναλώνετε κόκκινο ή λευκό κρέας σε δύο γεύματα της ημέρας (μεσημεριανό και βραδινό), τότε κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνάτε το ημερήσιο συνιστώμενο όριο πρόσληψης πρωτεϊνών.