Διατροφη
Πόσο καλό μας κάνουν τελικά τα αμύγδαλα;
Tα αμύγδαλα έχουν αποθεωθεί πολλές φορές για τα οφέλη τους.
Για να δούμε πόσα θρεπτικά συστατικάέχουν και τι οφέλη προσφέρουν στην υγεία μας.
Μια μερίδα αμύγδαλα περίπου 28 γραμμάρια περιέχει:
Θερμίδες: 164
Πρωτεΐνη: 6 γρ.
Λιπαρά: 14 γρ. (εκ των οποίων κορεσμένα: 1 γρ.)
Υδατάνθρακες: 6 γρ. (εκ των οποίων σάκχαρα: 1 γρ.)
Φυτικές ίνες: 3,5 γρ.
Νάτριο (αλάτι): 0 mg
Οι τιμές αυτές αντιστοιχούν σε 14% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας φυτικών ινών αλλά και μια πολύ καλή ποσότητα πρωτεΐνης.
Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης (δηλαδή της «κακής» χοληστερόλης που φράζει τις αρτηρίες), αυξάνοντας παράλληλα την «καλή» HDL. Έτσι, τα αμύγδαλα αναδεικνύονται σε τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καρδιά.
Τα αμύγδαλα συμβάλουν και στην απώλεια των περιττών κιλών ή στον έλεγχο του σωματικού βάρους χάρη στα υγιεινά λιπαρά τους και την ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεΐνης που περιέχουν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μίας μερίδας αμύγδαλα (περίπου 28 γρ.), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους της κοιλιάς και τη βελτίωση των τιμών της χοληστερόλης. Παράλληλα, επειδή τα αμύγδαλα μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι, αποτρέπουν τις λιγούρες και αυτόματα μας κάνουν να τρώμε λιγότερο.
Για να κρατάτε τον έλεγχο στο πόσα αμύγδαλα καταναλώνετε, μπορείτε να τα συνδυάζετε με το γιαούρτι ή να τα προσθέτετε στη σαλάτα ώστε να ξέρετε ότι είναι μετρημένα.
Ένα είναι σίγουρο: Τα αμύγδαλα είναι ένας πεντανόστιμος ξηρός καρπός που μπορούμε να απολαύσουμε ως σνακ ή σε συνδυασμό με τα δημητριακά και το γιαούρτι μας. Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, είναι εξαιρετική πηγή χορταστικών φυτικών ινών και μας δίνουν πολύτιμα συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6.