Χανια
Πόσο ασφαλείς είναι οι πτήσεις -Τι απαντούν οι ειδικοί τη στιγμή που τα θύματα των αεροπορικών δυστυχημάτων αυξήθηκαν φέτος κατά 300%
Κλείνοντας η εβδομάδα με τις τρεις μεγάλες αεροπορικές καταστροφές, μέσα στο κατακαλόκαιρο, σε μια εποχή δηλαδή που χιλιάδες τουριστών είναι με το εισιτήριο στο χέρι για τον προορισμό των ονείρων τους, η ανησυχία όσων ετοιμάζονται να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα εντείνεται και πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων εγείρονται.
Ερωτήματα λογικά, όταν μέσα στην τελευταία εβδομάδα χάθηκαν 461 άνθρωποι. 298 στην πτήση της Malaysia M17 από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, 47 στην πτήση της Transasia Airways και ακόμη 116 χθες στην πτήση της AH 5017 της Air Algeries από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι. Πόσο λοιπόν ασφαλείς είναι οι πτήσεις; Απόλυτα διατείνονται οι ειδικοί και παραθέτουν τα σχετικά στοιχεία.
Το 2014 μαι από τις πιο ασφαλείς χρονιές στην ιστορία
Σύμφωνα με τη Daily Mail ειδικοί επί των πτήσεων ισχυρίζονται ότι το 2014 είναι μια από τις πιο ασφαλείς χρονιές στην ιστορία των αεροπορικών μεταφορών από την άποψη του αριθμού των δυστυχημάτων. Ο πρόεδρος του Δικτύου Ασφαλείας της Αεροπορίας, Χάρο Ρέιντερ, περιγράφει το 2014 ως μια από τις ασφαλέστερες χρονιές στη σύγχρονη ιστορία τς αεροπορίας, δηλαδή από το 1946 και μετά και τονίζει ότι ο αριθμός των αεροπορικών δυστυχημάτων φέτος (συμπεριλαμβανομένων και της τραγωδίας με τη Air Algerie) είναι 12, δηλαδή κατά πέντε λιγότερα, από το μέσο όρο των 20 τελευταίων ετών (ο μέσος όρος κατ΄έτος είναι 17 αεροπορικά δυστυχήματα». Μάλιστα, ο κ. Ράντερ προσέθεσε: «Τα πρόσφατα δυστυχήματα δεν δείχνουν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο, κοινό θέμα ασφαλείας».
Αύξηση των θυμάτων κατά 300% τον τελευταίο χρόνο
Και μπορεί από άποψη δυστυχημάτων η χρονιά να είναι κάτω από το μέσο όρο, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο, από την άποψη των θυμάτων. Τα μέχρι ώρας στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι θάνατοι από αεροπορικά δυστυχήματα έχουν αυξηθεί φέτος κατά 300% σε σχέση με το 2013.
Συγκεκριμένα, φέτος από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα 763 επιβαίνοντες αεροσκαφών, όταν το 2013, ο αριθμός αυτός περιοριζόταν μόνο σε 265 ανθρώπους. Δηλαδή φέτος σκοτώθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα 498 άτομα περισσότερα από ότι πέρυσι.
Τα δύο πολύνεκρα δυστήχηματα της Malaysia ευθύνονται για την αύξηση των θυμάτων
Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι από από την αύξηση του αριθμού των θυμάτων δεν προκύπτει κάποια ανησυχία για την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα φέτος έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των δύο δυστυχημάτων της Malaysia. O συνολικός αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν στις πτήσεις Μ17 και ΜΗ 370 είναι 517 άτομα. Ετσι, ο κ. Ράντερ μιλώντας στο thestar.com τονίζει: «Ηταν μια ιδιαίτερη χρονιά εξαιτίας αυτών των δυο πολύνεκρων δυστυχημάτων, κάτι το οποίο σηματοδοτεί ακριβώς το γεγονός ότι είναι μια ασφαλής χρονιά. Ο αριθμός των θανατηφόρων δυστυχημάτων είναι αρκετά κάτω από το μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών. Το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών είναι αρκετά υψηλότερος οφείλεται στα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα της Malaysia».
Ο φετινός Ιούλιος ο 5ος χειρότερος μήνας όλων των εποχών
Επίσης, τα αεροπορικά δυστυχήματα της τελευταίας εβδομάδας καθιστούν τον φετινό Ιούλιο τον πέμπτο χειρότερο μήνα στην ιστορία των αερομεταφορών από την άποψη των δυστυχημάτων και των θανάτων επιβαινόντων.
Οι ειδικοί επιμένουν: Απόλυτα ασφαλείς οι πτήσεις
Παρόλα αυτά ειδικοί επί των αεροπορικών ταξιδιών επιμένουν ότι οι πτήσεις είναι ακόμη ασφαλείς και προτρέπουν όλους να ταξιδέψουν με αεροπλάνα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών, η οποία εκπροσωπεί 240 αεροπορικέ εταιρείες ανά τον κόσμο, περισσότεροι από τι 3 δισ. άνθρωποι πέταξαν με ασφάλεια πέρυσι σε 36,4 εκατ. πτήσεις τον τελευταίο χρόνο.
Πηγή: iefimerida.gr