Ελλαδα
Πως θα λειτουργήσει ο «κόφτης» στις επικουρικές συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ
Με «βροχή» εγκυκλίων το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο.
Ειδικότερα, διευκρινίζεται πως για την εφαρμογή του ορίου των 1.300 ευρώ (μεικτά), πάνω από το οποίο πέφτει ο «πέλεκυς» των περικοπών στις επικουρικές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία.
Η επίμαχη εγκύκλιος ορίζει πως «για την εφαρμογή του ορίου των 1.300 ευρώ λαμβάνεται υπόψη το ποσό των συντάξεων που καταβάλλονται στον συνταξιούχο από οποιαδήποτε αιτία συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσό μόνο της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και των εισφορών που προβλέπει ο νόμος 3986 του 2011 (Ειδική Εισφορά Επικουρικής Ασφάλισης, εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 που παίρνουν από 1.700 ευρώ και άνω, εισφορά στους συνταξιούχους ΕΤΑΤ)».
Συνεπώς, για τον καθορισμό του πλέγματος προστασίας, πάνω από το οποίο δεν θα υπάρχει «προσωπική διαφορά» μετά τον επανυπολογισμό της επικουρικής αλλά θα πέφτει «ψαλίδι» λαμβάνονται υπόψη όλες οι κύριες και επικουρικές συντάξεις που εισπράττει ο δικαιούχος (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου). Αντίθετα δεν λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Μετά την αναπροσαρμογή της επικουρικής το άθροισμα του εισοδήματος δεν μπορεί να πέφτει κάτω από 1.300 ευρώ (μεικτά).
Η αναπροσαρμογή των επικουρικών αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» με τις συντάξεις Αυγούστου, αν ξεπεραστούν τα τεχνικά ζητήματα που υπάρχουν. Διαφορετικά το «ψαλίδι», σύμφωνα με το "Έθνος", θα έρθει για πρώτη φορά με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου και έτσι θα υπάρχουν 3 μήνες αναδρομικά. Καταργούνται τα κατώτατα όρια στην επικουρική. Με τον παλιό τρόπο υπολογίζονται εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο ΕΤΕΑ μέχρι 31/12/2014. Αιτήσεις από 1/1/2015 κρίνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού (ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ' έτος για τα χρόνια μέχρι 31/12/2014 και σύστημα προκαθορισμένων εισφορών από 1/1/2015).
Με άλλη εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για τις αυξημένες εισφορές της επικούρησης. Διευκρινίζεται πως για τους δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο και υπάγονται στο ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου η εισφορά 3.5% υπολογίζεται μέχρι 31/12/2016 επί των ασφαλιστέων αποδοχών όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/10/2011. Από 1/1/2017 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών όπως θα ισχύουν τότε (αντίστοιχα με την κύρια ασφάλιση). Διατηρείται η αυξημένη εισφορά των τραπεζουπαλλήλων (ΤΕΑΠΕΤΕ) και των υπαγόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αντίστοιχα εισφορά 7% προβλέπεται για τους αυτοαπασχολούμενους από 1/6/2016 η οποία υπολογίζεται επί των ασφαλιστικών κατηγοριών μέχρι 31/12/2016 και επί του εισοδήματος από 1/1/2017.
Με άλλη εγκύκλιο ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων γνωστοποιεί πως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου καταργούνται το επίδομα συζύγου και το επίδομα παιδιών για όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν με το νέο καθεστώς. Οι «νέοι» συνταξιούχοι θα παίρνουν το επίδομα στήριξης τέκνων και το ενιαίο επίδομα τριτέκνων – πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ αν τα δικαιούνται.
Συγκεκριμενοποιείται επίσης πως η 12η Μαίου είναι η ημερομηνία – κλειδί για τον νέο καθεστώς υπολογισμού των συντάξεων. Με τις παλιές διατάξεις (όπως ίσχυαν μέχρι 31/12/2014) θα υπολογιστούν οι συντάξεις όσων υπέβαλαν αίτηση μέχρι και την 12η Μαίου, εφόσον όμως η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας όπως και η υποβολή τυχόν λοιπών δικαιολογητικών έχει ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων ανά Ταμείο προθεσμιών. Επίσης με το παλιό καθεστώς θα υπολογιστούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης όσων η καταβολή της σύνταξης ανατρέχει σε χρόνο πριν τις 13 Μαίου, ανεξαρτήτως της χρονικής περιόδου που η αίτηση υποβάλλεται (π.χ. Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ κ.α.).
Στο νέο καθεστώς υπάγονται: Αιτήσεις από 13 Μαίου και μετά, αιτήσεις πριν τις 13 Μαίου αν αφορούν σύνταξή που τελεί σε αναστολή (Ειδικά Ταμεία και ειδικό καθεστώς ΙΚΑ) λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας, αιτήσεις ελευθέρων επαγγελματιών που δεν είχαν διακόψει το επάγγελμά τους πριν τις 13 Μαίου, ανάπηροι που υποβάλλουν αιτήσεις από τις 13 Μαΐου και μετά, χήροι – χήρες για θανάτους που επέρχονται μετά τις 13 Μαίου.
Η εγκύκλιος «δίνει» τον παλαιό τρόπο υπολογισμού και στους ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 12 Μαίου αλλά βάσει των διατάξεων των Ταμείων τους η σύνταξή τους αρχίζει από την 1η του επόμενου μήνα (δηλαδή από 1/6). Αρκεί να έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά εντός των προθεσμιών. Αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ πριν τις 12/5 με διακοπή επαγγέλματος μετά τις 12/5 κρίνονται με το νέο καθεστώς.
Με το ίδιο καθεστώς θα δοθούν και οι προσωρινές συντάξεις. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού για όσους εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου και με το παλαιό καθεστώς για τους υπόλοιπους. Ανώτατο πλαφόν προσωρινής για πλήρη σύνταξη είναι τα 768 ευρώ και κατώτατο τα 384 ευρώ. Για μισθωτούς η προσωρινή είναι το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης και για τους αυτοαπασχολούμενους το 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των τελευταίων 12 μηνών ασφάλισης.
Για παράδειγμα:
Ασφαλισμένος του ΕΤΑΑ- ΤΣΑΥ κατέβαλε το τελευταίο 12μηνο πριν την διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας 2256 ευρώ σε εισφορές (188 μηνιαίως). Το ποσό αυτό διαιρείται δια 20% και στη συνέχεια δια 12 οπότε προκύπτει το ποσό 940 ευρώ. Ο ασφαλισμένος θα λάβει προσωρινή σύνταξη το 50%, δηλαδή 470 ευρώ.
Οδηγίες δίνονται επίσης για :
Την παροχή Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (360 ευρώ) από τον ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες με βάση τις προυποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζει ο ασφαλιστικός νόμος.
Τη διατήρηση του μειωμένου ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα (10%) για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ μέχρι 31/12/2019.
Πηγή: Έθνος