Χανια
«Πόλεμος» πριν από το δημοψήφισμα
Η Μόσχα παραμένει αμετακίνητη στα… χαρακώματα της Κριμαίας, οι Βρυξέλλες φέρονται να έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας (κυρώσεων που θα αρχίσουν να επιβάλλονται από την ερχόμενη Δευτέρα, εάν δεν προηγηθεί κάποια πρόοδος στο διπλωματικό πεδίο) και η Ουάσιγκτον επιχειρεί μια διπλωματική ρελάνς προκειμένου να εξαναγκάσει το Κρεμλίνο σε μια οπισθοχώρηση, έστω την ύστατη στιγμή.
Κάπως έτσι διαμορφώνονται τα δεδομένα στη διεθνή σκακιέρα μόλις τρεις ημέρες πριν από το προγραμματισμένο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.
Σε μια κίνηση έμπρακτης υποστήριξης προς το Κίεβο, ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε χθες στην Ουάσιγκτον τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ. Ο 39χρονος Ουκρανός έφτασε στις ΗΠΑ έπειτα από πρόσκληση του ιδίου του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος χθες κλιμάκωσε τους τόνους ενάντια στη Ρωσία.
«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας», διακήρυξε ο Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό. Ο Αμερικανός πρόεδρος εν συνεχεία απείλησε τη Μόσχα «με κυρώσεις εάν δεν αλλάξει πορεία» και επανέλαβε πως οι ΗΠΑ «απορρίπτουν απολύτως τα σχέδια για δημοψήφισμα στην Κριμαία». Από την πλευρά του, ο Γιατσένιουκ ξεκαθάρισε κι αυτός πως το Κίεβο «δεν πρόκειται να παραδοθεί ποτέ».
Ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός είχε χθες συναντήσεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου καθώς και με στελέχη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ψηλά στην ατζέντα του Γιατσένιουκ βρίσκεται η εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Κιέβου για την επόμενη διετία υπολογίζονται σε 35 δισ. δολ.
Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα της Κυριακής, οι Αμερικανοί ανεβάζουν αισθητά τους τόνους, πράγμα που δείχνει να οδηγεί και σε σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης έναντι της Ρωσίας. «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές της για τη στήριξη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία… Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία κάνει αυτό το βήμα, εμείς θα αντιδράσουμε, μεμονωμένα και συλλογικά» προειδοποίησαν με κοινή τους ανακοίνωση χθες οι χώρες της ομάδας των G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία).
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη έτοιμο προς… επιβολή το δικό τους πακέτο κυρώσεων (χρηματοπιστωτικών, εμπορικών κ.ά.) ενάντια στη Ρωσία. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και οι Ευρωπαίοι που ήταν αρχικά διστακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο κυρώσεων πλέον θεωρούν πως η Ρωσία έχει περισσότερα να χάσει από αυτούς. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του Σόιμπλε πως «οι οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία είναι και θα είναι διαχειρίσιμες για τη Γερμανία και το σύνολο της Ευρώπης».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Υστατη προσπάθεια για λύση από Κέρι – Λαβρόφ
Ως μια ύστατη προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση και να αποφευχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, έτσι αντιμετωπίζεται το ραντεβού που πρόκειται να έχουν αύριο στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Ο Κέρι, ο οποίος είχε άλλα δύο αποτυχημένα ραντεβού με τον Λαβρόφ τις προηγούμενες ημέρες και μεταβαίνει στο Λονδίνο με βαριά καρδιά έπειτα από απαίτηση του ιδίου του Ομπάμα, ανακοίνωσε χθες πως θα παρουσιάσει στον Ρώσο ομόλογό του σειρά συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στη βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να ακυρωθεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία και να δημιουργηθεί μια διεθνής «ομάδα επαφής» που θα διαπραγματευτεί μια διπλωματική λύση.
Προσάρτηση
Πίσω στην ίδια την Κριμαία ωστόσο, οι προετοιμασίες για την… προσάρτηση στη Ρωσία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Να σημειωθεί δε πως οι κάτοικοι της Κριμαίας θα κληθούν την Κυριακή να επιλέξουν: είτε την προσάρτηση στη Ρωσία, είτε τη μεγαλύτερη αυτονομία από την Ουκρανία. Αυτές θα είναι οι δύο επιλογές του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι πια σαφές πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανείς στη Δύση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ – ethnos.gr