Χανια
Πυκνώνουν οι επαφές Μέρκελ με φόντο τα δημοσιεύματα περί Grexit
7 Ιαν 2015 15.28
Πυρετός επαφών για την καγκελάριο το Σαββατοκύριακο. Η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Στο μενού -επισήμως- δεν είναι η (προεκλογική) Ελλάδα, αλλά είναι βέβαιο ότι το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο. Άλλωστε, ο καταιγισμός δημοσιευμάτων υπέρ ή κατά του Grexit, δεν μπορεί να τους έχει αφήσει αδιάφορους.
Η Μέρκελ θα βρεθεί για μια ακόμα φορά στο Λονδίνο, για να συναντήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον. Επί τάπητος, το ζήτημα των σχέσεων Λονδίνου-ΕΕ γενικά και το θέμα της μετανάστευσης από άλλες χώρες των «28».
Με το μεταναστευτικό να προκαλεί ανησυχίες σε μεγάλο ποσοστό των βρετανών ψηφοφόρων, ο Κάμερον επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς της χώρας του με την ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί το 2017 -εφόσον επανεκλεγούν οι Τόρις- σχετικά με το εάν η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ.
Η Βρετανία είναι μία ακόμα χώρα της ΕΕ, όπου θα διεξαχθούν εκλογές το 2015. Και μπορεί να μην βρίσκεται τόσο ψηλά στα πρωτοσέλιδα, όπως η Ελλάδα, ωστόσο, έντονες είναι οι ανησυχίες για τις επιδόσεις που θα καταγράψει το κόμμα του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, γνωστού επικριτή της ΕΕ και της Μέρκελ, ιδιαίτερα στο θέμα της Ελλάδος.
«Όταν η Μέρκελ επισκέφτηκε πέρυσι το Λονδίνο, υπήρχε επίσης η προσδοκία ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του βρετανού πρωθυπουργού σχετικά με αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ. Δεν το έκανε τότε (η Μέρκελ) και σίγουρα δεν θα το κάνει τώρα» είπε ο Γκούντερ Κριχμπάουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής.
Μένει να φανεί αν θα κρατήσει την ίδια στάση η καγκελάριος και αν τελικά θα προστεθεί ένα ακόμα μέτωπο -ενδεχομένως «πονοκέφαλος»- στην καγκελαρία. Πέραν του γνωστού ελληνικού ζητήματος.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με την Μέρκελ, την ερχόμενη Κυριακή.
Ο παραδοσιακός «γαλλογερμανικός άξονας» μπορεί να μην λειτουργεί όσο καλά λειτουργούσε επί προεδρίας Σαρκοζί, ωστόσο, δύσκολα θα λείψει από τη συζήτηση το θέμα της Ελλάδας.
Προσπαθώντας να δώσει το κλίμα της επικείμενης συνάντησης, ο υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, μοίρασε τις ευθύνες: «Θέλουμε να πείσουμε την εταίρο μας Γερμανία ότι η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να καταβάλουν από κοινού πολύ περισσότερες προσπάθειες για την ανάκαμψη της Ευρώπης.
» Η Γερμανία, από την δική της πλευρά, πρέπει να επενδύσει περισσότερο. Έχει επείγουσα ευθύνη ως προς αυτό, όπως η Γαλλία έχει επείγουσα ευθύνη ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση δεν θα αποφύγουν τις ερωτήσεις για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ο Ολάντ έχει ήδη τοποθετηθεί, κρατώντας διακριτικές αποστάσεις: Οι Έλληνες θα αποφασίσουν, γιατί αυτό θα πει Δημοκρατία, «αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τις τηρήσει», είπε.
Η Μέρκελ επισήμως δεν έχει λάβει θέση στον καταιγισμό δημοσιευμάτων, αναλύσεων, προβλέψεων για το ενδεχόμενο Grexit μετά την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου.
Στο Βερολίνο έχουν μιλήσει οι πάντες, εκτός από την ίδια. Ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε πει πρόσφατα ότι η στάση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.
Συμπληρώνοντας, σιβυλλικά: η απόφαση είναι των Ελλήνων και μόνο.
Τέλος, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η «επίθεση γοητείας» που ετοιμάζει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στην Μέρκελ, μόλις δύο μέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές.
Η Ιταλία αντιμετωπίζει και αυτή προβλήματα με τη σύνταξη του προϋπολογισμού της, και ο Ρέντσι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία. Ίσως για αυτό θα πάει την καγκελάριο στην Φλωρεντία.
«Η καγκελάριος και εγώ έχουμε μία καλή προσωπική σχέση, αλλά οι απόψεις μας διαφέρουν ορισμένες φορές», είπε ο Ματέο Ρέντσι, για να συμπληρώσει:
«Όταν μού είπε ότι δεν έχει επισκεφθεί παρά μία φορά την Φλωρεντία, εκμεταλλεύθηκα την ευκαιρία να την προσκαλέσω».
Ο Ματέο Ρέντσι οργανώνει το τετ-α-τετ δείπνο του με την Άνγκελα Μέρκελ σε μία από τις μεγαλοπρεπείς αίθουσες του Παλάτσο Βέκιο, του ιστορικού κτιρίου του 14ου αιώνα που φιλοξενεί το δημαρχείο της Φλωρεντίας, και στη συνέχεια μία περιήγηση στη Galleria Uffizi, με κορύφωση την επίσκεψη της επομένης στον περίφημο «Δαυίδ» του Μιχαήλ Άγγελου.
Θα καταφέρει τον στόχο του;
Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ