Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στον “κόφτη”

06.27

Κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης έγινε αποδεκτή, και όπως τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρέπει να νομοθετηθεί πριν από τις 24 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει εκ νέου το όργανο, ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπει αυτόματα σε λειτουργία.

Στην ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό, υπάρχουν και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, γεγονός που -όπως φαίνεται- οδήγησε τους εταίρους να κάνουν αποδεκτή την  πρόταση.Κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης έγινε αποδεκτή, και όπως τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρέπει να νομοθετηθεί πριν από τις 24 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει εκ νέου το όργανο, ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπει αυτόματα σε λειτουργία.

Στην ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό, υπάρχουν και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, γεγονός που -όπως φαίνεται- οδήγησε τους εταίρους να κάνουν αποδεκτή την  πρόταση.

Πληροφορίες της “Καθημερινής” αναφέρουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε στους ομολόγους του τα βασικά στοιχεία της ελληνικής πρότασης, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.

Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η πρόταση έχει δύο κεντρικά σημεία:  Πρώτον δεν εξαιρεί τις βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών.

Δεύτερο σημείο είναι ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που πάντα κρίνει την προηγούμενη χρονιά.

Οι αποφάσεις για το χρέος

Αναφορικά με το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι έγινε μια προσέγγιση τριών βημάτων για τη λήψη μέτρων που θα το καταστήσουν βιώσιμο.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

“Το βάρος του χρέους και της εξυπηρέτησής του θα ελέγχεται σε ετήσια βάση”, είπε. Πρόσθεσε ότι δόθηκε εντολή στο EuroWorking Group να αναλύσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να κάνει προτάσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Eurogroup χαιρέτισε τη συμφωνία για το ασφαλιστικό- φορολογικό που πέρασε από τη Βουλή, επισημαίνοντας ωστόσο τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αναφορικά με τα “κόκκινα” δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και κάποια επιπλέον φορολογικά μέτρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως οι αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα βασίζονται σε δύο αρχές, ότι δε θα γίνει ονομαστικό κούρεμα και ότι δε θα υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού των άλλων χωρών.

Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας μάλιστα πως είναι ιδανικός τρόπος να γιορτάσουμε τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης».

Δηλώσεις Τσακαλώτου

Την ικανοποίησή του για το “θετικό Eurogroup για την Ελλάδα και την Ευρώπη”, εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.

Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση.

Όσον αφορά στο χρέος, είπε ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση και ?ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων?.

Ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.