Η εκδήλωση είχε μεγάλη απήχηση, απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που διέδωσαν την ιδέα και έφτασε μέχρι το Περθ της Αυστραλίας όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη Γιορτή των Ιστοριών διάρκειας πέντε εβδομάδων. Το 2001 ξεκίνησε το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και η εκδήλωση εξαπλώθηκε από τη Σουηδία, στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία.
Το 2003, έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες, οπότε έγινε γνωστή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Το 2005 κορυφώθηκαν οι εορτασμοί με γεγονότα σε 25 χώρες σε πέντε ηπείρους. Από τότε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου καθιερώνοντας τον θεσμό.
Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2010 με επίσημο προσκεκλημένο τον Mats Rehnman, Σουηδό αφηγητή και μέλος του Fabula Storytelling Organization, ο οποίος φιλοτέχνησε το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης: πέντε αφηγητές, ένας για κάθε ήπειρο, σχηματίζουν ένα μαύρο αστέρι σε λευκό φόντο.
Για την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργανώνει, με τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, του Κέντρου Αφηγηματικής Τέχνης και της Λέσχης Φιλίας Κουκακίου του Δήμου Αθηναίων τριήμερο εκδηλώσεων αφήγησης που θα πραγματοποιηθούν στις 20, 21 και 22 Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις παραμυθιών από την προφορική παράδοση των λαών, προβολή βίντεο από όλο τον κόσμο για την παγκόσμια ημέρα αφήγησης, αφιέρωμα σε ένα «τέρας σοφίας», τον Αίσωπο, εκδηλώσεις ελεύθερων αφηγήσεων για όποιους θέλουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους, καθώς και μια ιδιαίτερη εκδήλωση με ιστορίες δράκων στην οδό Δράκου.
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014
Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής
«Αφηγητές του Κόσμου»
Αίθουσα: «Μύθαρος και Πύθαρος»
20:00- 21:00 (Για παιδιά και ενήλικες)
Προβολή βίντεο από όλο τον κόσμο για την παγκόσμια ημέρα αφήγησης. Αφηγητές από Καναδά. Ινδία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Σουηδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Τζαμάικα, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Σουδάν, παρουσιάζουν την δική τους Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, (τα βίντεο προβάλλονται στην αγγλική γλώσσα).
«Αφηγήσεις»
Αίθουσα: «Μύθαρος και Πύθαρος»
21:00- 22:00 (Για παιδιά και ενήλικες)
Εμμανουέλα Παπακωνσταντίνου «Η καρακάξα και το αγκάθι»
Γιώργος Ευγενικός «Το πουλί τ' αηδόνι»
Μαρία Βραχιονίδου «Το Δρακοκόριτσο»
Ηλίας Γιαννικόπουλος «Η φτωχοκόρη και ο κακός δράκος»
Μαρία Πάντου «Ο νονός»
Lamia Bedioui «Η Πεντάμορφη και το τέρας»
«Πες-Ακου-Γεύσου»
22:00- 22:30 (Για ενήλικες και για παιδιά, με γονική συναίνεση)
Μια ρεβιθάδα θα μας στυλώσει και κρασί μαυρούδι θα μας δροσίσει.
Παράλληλα, θα υπάρχουν ζευγάρια από καρέκλες αντικριστές, σκορπισμένες στο χώρο του μουσείου, όπου θα έχει κάποιος την ευκαιρία να καθίσει αυθόρμητα είτε στην πλευρά του αφηγητή, είτε στην πλευρά του ακροατή και να ακούσει ή να πει ιστορία ο ένας στον άλλον.
(Η ρεβιθάδα είναι προσφορά των εκπαιδευόμενων αφηγητών της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης και το κρασί προσφορά της Διοργάνωσης).
«Αφηγήσεις»
Αίθουσα: «Το Κουκί και το ρεβίθι»
22: 30 (Για παιδιά και ενήλικες)
Σοφίλια Τσορτέκη «Ο Λάζαρος και οι σαράντα δράκοι»
Παναγιώτα Κολοκυθά «Μην ακούσατε για τον Αη Γιώργη;»
Γεωργία Λαζάρου «Ο θεός Απόλλωνας και το φίδι»
Ελεάνα Γεροντοπούλου, «Λάμια: Γυναίκα τέρας»
Κάτια Καντούρη «Τιαμάτ: Μία ιστορία από την Βαβυλώνα»
Γιώργος Λάιος «Το στοιχειό της Χάρμαινας»
«Πιές-Πες-Ακου»
23:30- ; (Για ενήλικες και για παιδιά με γονική συναίνεση)
Πιές ένα ζεστό τσάι, πες και άκου ιστορίες. Το βήμα είναι ελεύθερο για όσους θέλουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
(Το τσάι είναι προσφορά της Διοργάνωσης).
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014
«Οδος Δράκου»
Δήμος Αθηναίων: Λέσχη Φιλίας Κουκακίου
12:00
(Για παιδιά και ενήλικες)
Στην οδό Δράκου οι δράκοι θα εμφανιστούν και θα πουν τις ιστορίες τους στη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28). Θα μοιραστούν τις ιστορίες τους οι αφηγητές: Γιώργος Ευγενικός, Lamia Bedioui, Γεωργία Λαζάρου και η εκπαιδευόμενη αφηγήτρια Ελισάβετ Μπούσιου.
Σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση, τα μέλη της Λέσχης, παππούδες οι περισσότεροι και γιαγιάδες, θα μας αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.
Σάββατο 22 Μαρτίου 2014
Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής
19:00 (Για παιδιά και ενήλικες)
«Αίσωπος: Ένα τέρας σοφίας»
Ο Αίσωπος χαρακτηρίζεται ως «τέρας» στη βιογραφία του, λόγω της δυσμορφίας του και της ασχήμιας του. Το μήνυμα, παράλληλα με όλα τα άλλα μηνύματα των ιστοριών, είναι προφανές: «Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια», όπως λέει και ο Μικρός Πρίγκιπας του Σαιντ-Εξυπερύ, αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση αλλά η καρδιά και το μυαλό.