Βόμβα Δένδια για τα στεγαστικά δάνεια: Πάγωμα του 30% και αποπληρωμή σε 10-15 χρόνια

15.26
Τη νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση χρεών των «κόκκινων» δανείων παρουσίασε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, προτείνοντας για τα στεγαστικά δάνεια κούρεμα του 30% και αποπληρωμή σε 10-15 χρόνια.
 
Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια προβλέπει είτε να γίνει νέα εκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου, είτε να υπάρξει μεταφορά του 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και διαχωρισμός του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του δανείου θα πρέπει να συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά προς την τράπεζα, ενώ θα υπάρξει ένα δεύτερο τμήμα το οποίο θα μετακινηθεί στο μέλλον, για 10 έως 15 χρόνια, τοκιζόμενο ή όχι. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής θα προβλέπεται επαναδιαπραγμάτευση του δανείου με βάση την αξία του ακινήτου εκείνη τη χρονική στιγμή.
 
Οπως ανακοίνωσε το πρωί ο Νίκος Δένδιας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κατά το οποίο οι υπερήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων να μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το τμήμα του δανείου τους που αφορά την τρέχουσα εμπορική αξία, ενώ η αποπληρωμή της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας θα μετατίθεται στο μέλλον.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, οι τράπεζες θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις τιμές των ακίνητων ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή των υπερήμερων δανείων. Σημείωσε, μάλιστα, πως η αναπροσαρμογή αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω μιας συμφωνίας του τραπεζικού ιδρύματος με τον οφειλέτη, είτε μέσω μιας εφάπαξ απομείωσης των τρεχουσών εμπορικών τιμών των ακινήτων στο περίπου 30%.
 
Με τη μορφή τροπολογίας θα συζητηθούν οι διατάξεις
 
Με τη μορφή τροπολογίας θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν οι διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Η τροπολογία κατατίθεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο ενσωματώνονται στο Ελληνικό Δίκαιο αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις που είτε επιβάλλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας είτε προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους είτε επιβάλουν, κατά την προδικασία, μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση.
 
Σύντμηση της διαδικασίας
 
Το εν λόγω νομοσχέδιο συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και με την έναρξη της συζητήσεως ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι επιθυμεί τη σύντμηση της προθεσμίας μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης ενόψει του ότι με το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα θέματα. Είπε επίσης ότι έχουν λήξει οι προθεσμίες για την ενσωμάτωσή τους, αλλά δόθηκε από την ΕΕ μια προθεσμία χάριτος που εξαντλείται την 1η Δεκεμβρίου και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει η ψήφισή του.
 
Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινωνία αναμένει σήμερα μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία.
 
Αντιδράσεις
 
Η πρόταση βρήκε όμως αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλαν ότι αυτή η διαδικασία απαξιώνει το Κοινοβούλιο και προέβλεψαν ότι στόχος είναι η κυβέρνηση να περάσει μέσα στο νομοσχέδιο και τροπολογίες.
 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι συνιστά ύψιστη προσβολή προς τα κόμματα που δεν συγκροτούν την κυβέρνηση αυτή η πρακτική και προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο εισάγεται με αυτή τη διαδικασία με στόχο να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες. Από το ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη κατήγγειλε τη διαδικασία και μαζί και διαφημιστική σκοπιμότητα δημοσιευμάτων που φέρουν το νομοσχέδιο ως ανακουφιστικό του φαινομένου του υπερπληθυσμού των φυλακών χωρίς να έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή. Από τη ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Πανούσης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θίγει πολύ σοβαρά ζητήματα διεθνούς δικαίου, ποινικού δικαίου και ζητήματα ελευθεριών και δικαιωμάτων και ζήτησε αναβολή της συζήτησης. Αναβολή ζήτησε και ο Βασίλης Καπερνάρος από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ζήτησε σεβασμό από την κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα κόμματα. «Δεν είναι κακή η διαδικασία. Και με τη συμβουλευτική έτσι γινόταν», παρατήρησε από τη ΧΑ ο Δημήτρης Κουκούτσης.
 
Τελικά η πρόταση της αντιπολίτευσης για αναβολή της συζήτησης και κλήση αρμόδιων φορέων σε ακρόαση απορρίφθηκε με ψήφους 16-14 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

iefimerida.gr