Χανια
Ομπάμα : Αλλάζει με διάταγμα το μεταναστευτικό
21 Νοέ 2014 09.51
Λένε πως ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Κατ' αντιστοιχία, οι ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες στις ΗΠΑ μπορεί να κατάφεραν ένα ηχηρό πολιτικό πλήγμα στον Ομπάμα, αλλά τον έκαναν… πιο επιθετικό.
Αποφασισμένος να αποτινάξει τη ρετσινιά της «κουτσής πάπιας» που τον κατατρύχει μετά το τελευταίο εκλογικό «στραπάτσο» των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος βγαίνει στην αντεπίθεση με αιχμή το μεταναστευτικό.
Αφήνει στην άκρη εκείνο το «ναι, μπορούμε» της πρώτης προεκλογικής του εκστρατείας και προχωρεί στο «και μόνος μου μπορώ». Οντας πια στο μέσο της δεύτερης θητείας του, ο Αμερικανός ηγέτης αποφάσισε να παραμερίσει το «εχθρικό» Κογκρέσο και να αναλάβει δράση μονομερώς προωθώντας με προεδρικό διάταγμα τη μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό.
Ο λόγος για μια μεταρρύθμιση που αναμένεται να ανοίξει το παράθυρο της νομιμοποίησης σε περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες από τους συνολικά 11 εκατομμύρια που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ.
Ο Ομπάμα απηύθυνε σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, στο οποίο αναμενόταν να παρουσιάσει ένα πλάνο που θα γλιτώνει περίπου τέσσερα με πέντε εκατ. μετανάστες από τον κίνδυνο της απέλασης, ενώ αργότερα σήμερα, προβλέπεται να πραγματοποιήσει και «συμβολική» επίσκεψη στη Νεβάδα, την πολιτεία με το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να μπλοκαριστεί το προεδρικό διάταγμα, θα πρέπει να ασκήσουν βέτο εναντίον του τουλάχιστον 60 από τους συνολικά 100 γερουσιαστές.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα ήθελαν φυσικά να το μπλοκάρουν με την πλειοψηφία που έχουν στο Κογκρέσο, αλλά δεν τους βγαίνουν τα νούμερα (από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα ελέγχουν 53 ή 54 έδρες στη Γερουσία). Ως εκ τούτου, η απόφαση του Ομπάμα να κινηθεί μονομερώς, και μάλιστα σε ένα «ευαίσθητο» θέμα όπως το μεταναστευτικό, έχει φυσικά στείλει στα κεραμίδια το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.
Επίθεση βουλευτών
Το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής, Τζον Μπένερ, έσπευσε να επιτεθεί στον «αυτοκράτορα Ομπάμα» που αφήνει πίσω του μια «κληρονομιά ανομίας». Στο ίδιο πνεύμα, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πολ Ράιαν (και πιθανός προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2016) παρομοίασε την κίνηση του Ομπάμα με «βόμβα», ενώ ο Μιτς ΜακΚόνελ (που αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία από τον Γενάρη) προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι είναι σαν να «κουνά κόκκινο λάβαρο μπροστά σε ταύρο».
Για τον Ομπάμα βέβαια η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού αποτελεί εκκρεμότητα, ειδικά προς τους Λατίνους που είχαν συμβάλει αποφασιστικά με την ψήφο τους στην ιστορική προεδρική εκλογή του το 2008. Δεν είναι τυχαίο ότι στο σχέδιο νομιμοποιήσεων του Ομπάμα έχουν προτεραιότητα οι μετανάστες εκείνοι που έχουν ήδη οικογένεια στις ΗΠΑ (κυρίως οι γονείς ανθρώπων που ζουν νόμιμα στη χώρα).
Είναι άλλωστε πιο εύκολο για τον πρόεδρο να «πουλήσει» μια πολιτική που καταφέρνει να κρατάει τις οικογένειες ενωμένες. Το «πρόβλημα» ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι ζουν παράνομα και περίπου 6 με 6,5 εκατ. ενήλικοι μετανάστες που δεν έχουν παιδιά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ – ethnos.gr