Οι πιο ακριβοί χειμερινοί αγώνες στην Ιστορία

12.59

Ισως να φταίει το γεγονός πως ξεκίνησαν με καθυστέρηση (το 1924, κοντά τρεις δεκαετίες μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς του 1896).

Ισως να φταίνε τα χιόνια, τα χαμηλά μπάτζετ και οι αναλόγως… χαμηλές θερμοκρασίες. Οπως και να 'χει, παραδοσιακά οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αντιμετωπίζονταν ως ο «φτωχός συγγενής» της αντίστοιχης θερινής αθλητικής διοργάνωσης.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί που ξεκινούν ωστόσο την Παρασκευή στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας έχουν από όλα: αμφιλεγόμενες πτυχές, πολιτικές διαμάχες, διεθνείς έριδες, παγκόσμια ρεκόρ, έντονο παρασκήνιο, ανησυχίες για τρομοκρατικό χτύπημα κ.ά. Κι όλα αυτά προτού καν ξεκινήσουν.

Ξεκινώντας από τα ρεκόρ, οι Χειμερινοί Αγώνες της Ρωσίας (7-23 Φεβρουαρίου) ξεχωρίζουν ως οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί που έχουν διοργανωθεί ποτέ. Κόστισαν 51 δισ. δολ., περίπου 8 δισ. περισσότερα από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, 37 δισ. περισσότερα από αυτούς του Λονδίνου, και… 44 δισ. περισσότερα από τους προηγούμενους Χειμερινούς του 2010 στο Βανκούβερ του Καναδά.

 

Στοιχεία
Να σημειωθεί δε πως ο αρχικός προϋπολογισμός των Αγώνων δεν ξεπερνούσε τα 12 δισ. δολ. Κοινώς, ήταν τέσσερις φορές χαμηλότερος από το τελικό κόστος. Για τον φουσκωμένο λογαριασμό λέγεται πως ευθύνονται οι λάθος υπολογισμοί, ο κακός σχεδιασμός, τα υψηλά στάνταρ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Τα οικονομικά βάρη έπεσαν στις πλάτες του ρωσικού κράτους καθώς και μερικών ζάπλουτων ιδιωτών που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την Ολυμπιακή μεταμόρφωση της περιοχής με τους μόλις 368.000 κατοίκους.

Για παράδειγμα, ο Ολεγκ Ντεριπάσκα «έφτιαξε» το νέο αεροδρόμιο και ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν κάποιες από τις νέες πίστες του σκι. Ωστόσο, η γιγάντωση του κόστους προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Κρεμλίνο, αναγκάζοντας ακόμη και τον Πούτιν να βγει από τα ρούχα του.

Στην πορεία, πέρα από τα οικονομικά, ήρθαν να προστεθούν κι άλλα «σύννεφα». Τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα του Δεκεμβρίου στο Βόλγκογκραντ δημιούργησαν αναπόφευκτα φόβους για νέο χτύπημα.

Απαντώντας στην πρόκληση, το Κρεμλίνο φρόντισε να μετατρέψει το Σότσι σε φρούριο στέλνοντας εκεί περίπου 63.000 αστυνομικούς-στρατιωτικούς, πλήθος διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο των Ολυμπιακών του Λονδίνου.

Τη σκιά του ήρθε να ρίξει πάνω από τις χιονισμένες πλαγιές και το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων τα οποία, σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα, παραβιάζονται κατάφωρα στη Ρωσία εξαιτίας της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και επισύρει ποινές φυλάκισης για όποιον κάνει προπαγάνδα υπέρ των γκέι.

Περιβάλλον
Μέσα σε όλα αυτά, προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ των αμφιλεγόμενων Ολυμπιακών πτυχών, ήρθαν να προστεθούν και κατηγορίες για καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Σότσι και θανάτωση των αδέσποτων σκυλιών της πόλης.

Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου πάντως, το 30% των εισιτηρίων παρέμενε απούλητο, ενώ πολλοί επίδοξοι επισκέπτες, ειδικά από την Αμερική, διαμαρτύρονταν κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε πολυτελή καταλύματα, δυσκολίες στην έκδοση βίζας και περιορισμένες πτήσεις προς την περιοχή.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Ηχηρή απουσία από τις ΗΠΑ

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια που η ηγεσία των ΗΠΑ (ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, η πρώτη κυρία ή κάποιος πρώην πρόεδρος) δεν θα παρευρεθεί σε Ολυμπιακή διοργάνωση. Ο Λευκός Οίκος άφησε να εννοηθεί πως ο Ομπάμα δεν πάει στο Σότσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ναπολιτάνο θα ηγηθεί της αμερικανικής Ολυμπιακής αποστολής στην οποία συμμετέχουν και τρεις ανοιχτά ομοφυλόφιλοι αθλητές.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Το σχέδιο και οι σκιές
Το αρχικό σχέδιο του Πούτιν ήταν να μετατρέψει τους Ολυμπιακούς του Σότσι σε παγκόσμια διαφήμιση της «αναπτερωμένης» ρωσικής ισχύος. Εξ ου και τα φαραωνικά πρότζεκτ των δεκάδων δισ. δολ. Στην πορεία, ωστόσο, κάποια «παράπλευρα» ζητήματα ήρθαν να του χαλάσουν το πάρτι. Ζητήματα όπως η καταπίεση των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία, ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στη Συρία, η ουκρανική κρίση και η επανεμφάνιση της ισλαμικής τρομοκρατίας στον Καύκασο ήρθαν, άλλα προσχηματικά κι άλλα παρασκηνιακά, να ρίξουν τη σκιά τους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και να δικαιολογήσουν ηχηρές απουσίες αλλά και αναλόγως ηχηρές… παρουσίες. Ο Ομπάμα, ο Ολάντ, η Μέρκελ, ο Κάμερον, ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ και η Ευρωπαία Επίτροπος Ρέντινγκ είναι κάποιοι από τους πολιτικούς που δεν θα πάνε στο Σότσι. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που θα πάνε…, αλλά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο ομοφυλόφιλος Γερμανός πρώην ΥΠΕΞ Βεστερβέλε ανακοίνωσε πως θα πάει, ενώ το ίδιο θα κάνει και ο επίσης ομοφυλόφιλος Νορβηγός υπ. Υγείας Χαγέρ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον… σύντροφό του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανώνυμη επιστολή με απειλές για απαγωγή δύο αθλητριών της αυστριακής αποστολής

Δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και αρκετών αρχηγών κρατών ακόμα, νέα απειλή εμφανίστηκε χθες μέσα από το κείμενο μιας ανώνυμης και ανυπόγραφης επιστολής, που έφθασε στην έδρα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστρίας, στη Βιέννη.

Μήνυμα
Αναφέρεται η απαγωγή στο Σότσι, παρά το γεγονός ότι θα ληφθούν τα πιο σκληρά μέτρα ασφάλειας, δύο αθλητριών της Αυστρίας στη διάρκεια της διοργάνωσης χωρίς να αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες και χωρίς να έχει αποσταλεί ανάλογο μήνυμα και σε άλλη Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στην Αυστρία, οι υπεύθυνοι απέφυγαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των αθλητριών, αλλά η διαρροή ήταν αναπόφευκτη και μοιραία προκάλεσε προβλήματα. Πρόκειται, λοιπόν, για την Τζάνιν Φολκ, αθλήτρια του σκέλετον, πρωταθλήτρια Ευρώπης, 25 χρονών, καθώς και την Μπερναντέτε Σιλντ, αθλήτρια του αλπικού σκι.

Αρχικά, βέβαια, είχε αναφερθεί ως υποψήφιος στόχος απαγωγής η Μάρλιες Σιλντ, η 32χρονη αδελφή της.

Τόσο οι Αρχές της Αυστρίας όσο και οι Ρώσοι υπεύθυνοι Ασφαλείας στο Σότσι συμφώνησαν ότι η απειλή δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Θυμίζουμε ότι αρχές Ιανουαρίου είχαν φθάσει e-mail στις Ολυμπιακές Επιτροπές της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας με απειλητικό περιεχόμενο για όσους επρόκειτο να ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Τ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

ethnos.gr