Ελλαδα
Οι «κόφτες» στην e-συνταγογράφηση γίνονται… «σφάχτες» για τους ασφαλισμένους
Στην πλήρη εφαρμογή των αριθμητικών ορίων στις διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να γράφουν οι γιατροί ανά παραπεμπτικό ασφαλισμένου, προχώρησε ήδη ο ΕΟΠΥΥ.
Έτσι, από την περασμένη Δευτέρα, ενσωματώθηκαν πλήρως στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι λεγόμενοι “κόφτες”, στον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που γράφει κάθε γιατρός ανάλογα με την ειδικότητά του.
Ωστόσο, αν κάποιος γιατρός υπερβεί το πλαφόν στην συνταγογράφηση εξετάσεων, τότε τα “σπασμένα” πληρώνει ο ασφαλισμένος, που θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη!
Ειδικότερα, τα πάνω – κάτω στην τσέπη κάθε ασφαλισμένου φέρνει η πλήρης εφαρμογή των αριθμητικών ορίων στις διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να γράφουν οι γιατροί ανά παραπεμπτικό ασφαλισμένου.
Δεκατέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικών ασφαλίσεων Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) ενσωμάτωσε πλήρως στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους λεγόμενους «κόφτες» στον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που γράφει κάθε γιατρός ανάλογα με την ειδικότητά του.
Το όριο που επιβάλλεται στους γιατρούς, ισχύει για τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημέρα στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά.
Για παράδειγμα ένας παθολόγος μπορεί να γράψει έως τέσσερις αξονικές τομογραφίες, έξι ανοσολογικές εξετάσεις, πέντε αιματολογικές κ.ο.κ. Ενώ ένας καρδιολόγος δεν μπορεί να γράψει γαστρεντερολογική εξέταση. Όμως, εάν ένας γυναικολόγος γράψει νεφρολογικές εξετάσεις, αυτές δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι πρόσφατα τα όρια δεν ίσχυαν για ειδικότητες που δικαιολογούν μεγάλο όγκο εξετάσεων και η εφαρμογή τους ήταν… «χαλαρή». Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των ασφαλισμένων.
Η εφαρμογή των «κοφτών» γίνεται στο πλαίσιο εξορθολογισμού της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Το 2015 -πριν από την πρόσφατη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων- η δαπάνη ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις είναι 328 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2015, ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει περίπου 64 εκατομμύρια εξετάσεις σε ασφαλισμένους του!
Ωστόσο, από χθες ισχύει ο νέος υπολογισμός του ποσοστού συμμετοχής (15%) των ασφαλισμένων για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα βάσει του κρατικού τιμολογίου και όχι της ασφαλιστικής τιμής των εξετάσεων.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι δεν επωφελούνται από τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων ?κατόπιν απαίτησης των δανειστών? με τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.