Χανια
O φροντιστής που άλλαξε βάρδια, ο πρωτοπόρος του AIDS και η «υπεράριθμη» μητέρα
Καθώς η αναζήτηση ευθυνών για τη συντριβή του αεροσκάφους της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών συνεχίζεται, συγκλονίζουν οι ιστορίες των 298 θυμάτων του μοιραίου Boeing καθώς και εκείνων που την τελευταία στιγμή δεν ανέβηκαν στο αεροσκάφος.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένας σημαίνων ολλανδός εμπειρογνώμονας του AIDS, ο Γεπ Λάνγκε. Έχοντας αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα και την καταπολέμηση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, ο Λάνγκε ήταν γνωστός υπέρμαχος της πρόσβασης σε φτηνές θεραπευτικές αγωγές στις φτωχές χώρες στην Ασία και την Αφρική.
Όπως δήλωσε η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, τόσο ο Λάνγκε όσο και περίπου 100 ακόμη επιβάτες της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines ταξίδευαν για το 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS, το οποίο αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες του την Κυριακή στη Μελβούρνη.
Ο Λάνγκε, καθηγητής Ιατρικής στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη προσιτών συνδυασμών θεραπειών για την αντιμετώπιση του HIV και απλών αντιρετροϊκών θεραπευτικών αγωγών για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV από τις μητέρες στα μωρά τους στις φτωχές χώρες. Ήταν επίσης επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Άμστερνταμ για την Παγκόσμια Υγεία και την Ανάπτυξη. Ο 60χρονος Λάνγκε ταξίδευε με την σύντροφό του Ζακλίν.
Στους επιβάτες ήταν και ο Νικ Νόρις, ένας παππούς από το Περθ της Αυστραλίας που ταξίδευε με τα τρία του εγγόνια, τον Μο, 12 ετών, την Εύη, 10 ετών, και τον Ότις, οκτώ ετών. Σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, η οικογένεια ήταν σε διακοπές και οι γονείς των παιδιών είχαν παραμείνει στο Άμστερνταμ για λίγες επιπλέον ημέρες, αλλά ο κ. Νόρις πήρε τα εγγόνια του με την πτήση MH17 με προορισμό την Αυστραλία ώστε να μη χάσουν χρόνο για το σχολείο τους.
Ο Γκλεν Τόμας, ένας 49χρονος εργαζόμενος του ΟΗΕ από την Μπλάκπουλ, ήταν επίσης στο μοιραίο αεροσκάφος. Ο κ. Τόμας ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενός οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, και είχε εργαστεί στο παρελθόν ως δημοσιογράφος για το BBC.
Ανάμεσα στα τραγικά θύματα και ο 41χρονος Σανχίντ Σινγκ, ένας φροντιστής των Μαλαισιανών αερογραμμών, ο οποίος αν και κανονικά δεν είχε βάρδια στη συγκεκριμένη πτήση, την τελευταία στιγμή δέχτηκε να εξυπηρετήσει έναν συνάδελφό του με αποτέλεσμα να μπει στο μοιραίο αεροσκάφος. Την εντελώς αντίστροφη τύχη είχε η αεροσυνοδός σύζυγός του, η οποία σώθηκε από θαύμα.
Από θαύμα σώθηκε επίσης και μια νεαρή μητέρα με το μωρό της, στην οποία την τελευταία στιγμή ανακοίνωσαν ότι η πτήση της ήταν γεμάτη και θα έπρεπε να ταξιδέψει με την επόμενη.
ethnos.gr