ΟΗΕ: Σε σύγχρονες μορφές δουλείας τουλάχιστον 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι

13.05
Τουλάχιστον 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο ζουν υπό καθεστώς σύγχρονων μορφών δουλείας, αναφέρει ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως μεγάλο μέρος του αριθμού είναι παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά.
 
Η 2α Δεκεμβρίου είναι Διεθνής Ημέρα για την Κατάργηση της Δουλείας. «Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων παιδιών υπόκεινται σε μορφές σύγχρονης δουλείας» και «υπάρχει έλλειψη» πολιτικής βούλησης «για να τους σώσει από αυτήν την κατάσταση αυτή» τόνισαν η Ουρμίλα Μπούλα, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ  για τις σύγχρονες μορφές δουλείας, η Μοντ ντε Μπουρ-Μπουκίτσιο, εισηγήτρια για το δουλεμπόριο παιδιών και η Μαρία Γκράτσια Τζαμαρινάρο, εισηγήτρια για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
 
«Τουλάχιστον 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε σύγχρονες μορφές δουλείας με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα» δήλωσε η Μπούλα, επικαλούμενη μία έκθεση του 2012 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΟΙΤ).
 
«Επιπλέον 168 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται, το 50% και πλέον εξ αυτών σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, κυρίως σε ορυχεία και σε λατομεία» προσέθεσε η ίδια.
 
Όπως ανέφερε η ντε Μπουρ-Μπουκίτσιο, «κλέβουν την παιδική ηλικία από εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης».
 
Η Διεθνής Ημέρα για την κατάργηση της Δουλείας σηματοδοτεί την ημερομηνία της έγκρισης της ΓΣ του ΟΗΕ της συνθήκης για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων το 1949.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό