Έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από το Ρέθυμνο

11.35

Η σοκαριστική φωτογραφία του άψυχου κορμιού του Αϊλάν Κουρντί, του τρίχρονου Σύρου που μαζί με τον πεντάχρονο αδερφό του και τη μητέρα τους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νερά του Αιγαίου, έφερε στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο το σύγχρονο δράμα της προσφυγιάς. Καθημερινά χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να διασχίσουν τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ευρώπης για να ξεφύγουν από τον τρόμο του πολέμου, την φτώχεια και την εξαθλίωση που μαστίζουν τις χώρες τους, κυρίως της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό τους το ταξίδι δυστυχώς αφήνουν πίσω εκατόμβες νεκρών, συνήθως των πιο αδύναμων, μικρών παιδιών, εγκύων γυναικών, ηλικιωμένων. Η προσφυγιά και ο θάνατος χιλιάδων κατατρεγμένων έχει πάρει τις διαστάσεις εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Βασικός τους εχθρός είναι η εγκληματική πολιτική των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που με την τακτική της Ευρώπης φρούριο, της στρατιωτικής αποτροπής, της Frontex και των κανονισμών του Δουβλίνου, μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε απέραντο νεκροταφείο. Η πολική της «αποτροπής» έχει καταρρεύσει. Τα θύματα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων είναι πια τόσο απελπισμένα που το να ρισκάρουν τη ζωή τους για μια πιθανότητα επιβίωσης φαντάζει σαν σωτηρία. Πολύ περισσότερο οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αφού αυτές σε συνεργασία με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι που επεμβαίνουν και εξαπολύουν πολέμους για να ελέγχουν τις πηγές ενέργειας, του πετρελαίου και τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Αυτοί είναι επίσης που εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν δυνάμεις όπως τυραννικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής αλλά και τους ισλαμοφασίστες του ISIS, για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.

Ακόμα όμως και αφού οι πρόσφυγες καταφέρουν και φτάσουν σε Ευρωπαϊκά εδάφη, συνήθως σε κάποιο νησί του Αιγαίου, έχουν να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες. Καταρχάς την ολιγωρία του ελληνικού κράτους που δεν φροντίζει για ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής, στέγασης, περίθαλψης, που δεν φροντίζει για γρήγορες διαδικασίες ταυτοποίησης και μετακίνησης των προσφύγων προς τον προορισμό τους αλλά αντίθετα στέλνει στα νησιά διμοιρίες των ΜΑΤ για να «διαφυλάσσουν την τάξη». Αυτή η πολιτική στρώνει το έδαφος για την δράση φασιστικών ομάδων εναντίον των προσφύγων, για την ανάπτυξη κυκλωμάτων κερδοσκοπίας εις βάρος τους από ντόπιους και κυρίως στρώνει το έδαφος για την ανάπτυξη της κινδυνολογίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Σε αυτό όμως το επικίνδυνο ταξίδι τους οι πρόσφυγες έχουν βρει και συμπαραστάτες. Χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες και συλλογικότητες, που δεν θέλουν οι θάλασσες μας να γίνονται παγίδες φρικτού θανάτου, που δεν θέλουν τα νησιά και τα χερσαία σύνορα μας να γίνονται στρατόπεδα συγκέντρωσης απελπισμένων ανθρώπων, έχουν δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης. Χιλιάδες αλληλέγγυοι που ο καθένας με τον τρόπο του συμβάλλει, είτε με εθελοντική εργασία είτε προσφέροντας υλικά, συλλέγοντας και αποστέλλοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Το κίνημα αυτό της αλληλεγγύης είναι αναγκαίο γιατί λειτουργεί ως μέσο πίεσης ώστε η ελληνική πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι όμως επιπλέον αναγκαίο γιατί παρουσιάζει στην ελληνική κοινωνία το πραγματικό πρόσωπο των προσφύγων που δεν είναι αυτό των αιμοδιψών τζιχαντιστών αλλά ανθρώπων σαν κι εμάς, που με τη βία ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους.

Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγοι οι συμπολίτες μας που οδηγήθηκαν στην ανεργία, στην φτώχεια, στην απελπισία από τις πολίτικες των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας. Τα διάφορα κινήματα και συλλογικότητες αλληλεγγύης που είδαμε να αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία αποτέλεσαν ένα δίχτυ προστασίας για αυτούς τους ανθρώπους αλλά και μια μορφή αντίστασης σε αυτές τις πολιτικές. Σήμερα που αυτές οι ίδιες πολιτικές χτυπάνε με δολοφονικές μορφές συνανθρώπους μας από άλλα μέρη του πλανήτη, χρειάζεται να δείξουμε την ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη. Γι? αυτό λοιπόν η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες χρειάζεται να απλωθεί παντού κόντρα στον ρατσισμό και την ξενοφοβία σαν αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα που δίνουμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οργανώνουμε και στην πόλη του Ρεθύμνου καμπάνια για τη συλλογή τροφίμων, ειδών προσωπικής υγιεινής και φαρμάκων που θα αποσταλούν στους πρόσφυγες της Ειδομένης. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία μας και να συνεισφέρουν όσο μπορούν από το υστέρημα τους, προσφέροντας προϊόντα από την παρακάτω λίστα στα σημεία που υποδεικνύονται.

ΛΙΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Τρόφιμα: Βρεφικά γάλατα σε σκόνη, Παιδικές κρέμες, Γάλατα εβαπορέ μικρή συσκευασία, Χυμούς ατομικούς, Ξηρούς Καρπούς, Κρουασάν, Παστέλια, Μπάρες δημητριακών, Μπισκότα, Κονσέρβες(ΟΧΙ ΧΟΙΡΙΝΟ).

Είδη Υγιεινής: Πάμπερς, Σερβιέτες, Μωρομάντηλα, Οδοντόκρεμες, Οδοντόβουρτσες, Σαπούνια, Ξυραφάκια.

Φάρμακα: Γάζες, Παυσίπονα, Αντιπυρετικά, Αντιφλεγμονώδη.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Στέκι Καθηγητών

(Ηλιακάκη 16, Δυτική πλευρά του κήπου)

Τρίτη 15 & 22/9, 20:00 – 22:00

κατARTι

(Κονδυλάκη 10)

Δευτέρα 21/9 & Τετάρτη 23/9, 11:00 – 13:00

Στέκι Πολιτιστικών

Ομάδων Πανεπιστήμιου

(Νικηφόρου Φωκά 82, Μακρύ Στενό)

Πέμπτη 17/9, 10:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00

Δημόσια Κεντρική

Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

(Αγίας Βαρβάρας 26)

Καθημερινά έως Παρασκευή 25/9, 8:30 – 14:30

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΡΕΘΥΜΝΟ

(συμμετέχουν: ΕΛΜΕ Ρεθύμνου/ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε./ Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ./ Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Π. Κ. στο Ρέθυμνο/ Σύλλογος Εφοριακών Δυτικής Κρήτης/ Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες φοιτητών Ρεθύμνου/ Δίκτυο αλληλεγγύης Ρεθύμνου ? Χωρίς Μεσάζοντες)