Με περιορισμένες προσδοκίες ξεκινά η διάσκεψη για τη Συρία

11.43

Μοντρέ

Με μεγάλους στόχους αλλά περιορισμένες προσδοκίες ξεκίνησε στο ελβετικό Μοντρέ η «Γενεύη ΙΙ», η διάσκεψη υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης. 

«Τεράστιες αλλά όχι ανυπέρβλητες» οι δυσκολίες, λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας προτάσσει η Ρωσία, σε μεταβατικό σχήμα χωρίς τον Άσαντ καλούν οι ΗΠΑ. Λάβρος κατά των χωρών που υποστηρίζουν «τρομοκράτες που θέλουν να γυρίσουν τη Συρία στο μεσαίωνα» ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, δείχνοντας τις χώρες του Κόλπου αλλά και κατονομάζοντας τον Ερντογάν.

Κηρύσσοντας την έναρξη της διάσκεψης την Τετάρτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σοβαρά στις συνομιλίες, λέγοντας πως οι προκλήσεις είναι«τεράστιες αλλά όχι ανυπέρβλητες». Ο Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε επίσης να ανοίξει η πρόσβαση στις πολιορκημένες πόλεις στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η διάσκεψη πρέπει να φέρει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υπογράμμισε δε ότι η εσωτερική συριακή αντιπολίτευση πρέπει να είναι μέρος του εθνικού συριακού διαλόγου αλλά και το Ιράν πρέπει να είναι μέρος του διεθνούς διαλόγου -καλώντας επίσης «εξωτερικούς παίκτες» να μην επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι των ΗΠΑ τόνισε ότι η εξέγερση στη Συρία ξεκίνησε με ειρηνικές διαδηλώσεις, στις οποίες η κυβέρνηση απάντησε με βία. «Η κυβέρνηση του Άσαντ δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να είναι μέρος της μεταβατικής κυβέρνησης, όπως και καμία πλευρά που έχει διαπράξει βιαιοπραγίες» τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Συρίας ξεκίνησε επιτιθέμενος εναντίον όσων «κάθονται σε αυτό το τραπέζι και έχουν τα χέρια τους βαμμένα με συριακό αίμα, υποστηρίζοντας τρομοκράτες που θέλουν να γυρίσουν τη Συρία στο Μεσαίωνα». Κατηγόρησε χώρες της περιοχής για υποστήριξη και χρηματοδότηση «τρομοκρατών», υπαινισσόμενος χώρες του Αραβικού Κόλπου (μιλώντας για ουαχαμπιτισμό και πετροδόλαρα) αλλά κατονομάζοντας «την κυβέρνηση του Ερντογάν, που εκπαιδεύει τρομοκράτες». 

Στράφηκε επίσης εναντίον όσων «έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και ισχυρίζονται ότι μιλούν εξ ονόματος του συριακού λαού», λέγοντας ότι «πουλήθηκαν στο Ισραηλ». 

«Μόνη ελπίδα για πολιτική διέξοδο»

Οι διοργανωτές έχουν καλέσει στη διάσκεψη ως «μόνη ελπίδα» για πολιτική διέξοδο από τον εφιαλτικό συριακό εμφύλιο, στη βάση του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.

Η διάσκεψη είναι καρπός της πρωτοβουλίας ΗΠΑ και Ρωσίας και ακόμη και η διενέργειά της ήταν τεράστια πρόκληση. Από την πλευρά των σύρων αντικαθεστωτικών, προσέρχεται ο «Εθνικός Συριακός Συνασπισμός», που απαρτίζεται από αυτοεξόριστα κόμματα συριακής αντιπολίτευσης.

Οι αμφιβολίες για την πραγματική επιρροή του Συνασπισμού στις πολυάριθμες, ετερόκλητες ομάδες ανταρτών αλλά και ακραίων ισλαμιστών που βρίσκονται στο συριακό έδαφος μαζί με τις επιφυλάξεις για τις προθέσεις του συριακού καθεστώτος στο Μοντρέ περιορίζουν τις προσδοκίες από τη διάσκεψη.

Την σκιά της ρίχνει ιδιαίτερα και η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη και με την οποία καταλογίζονται στις συριακές δυνάμεις συστηματικά βασανιστήρια και εκτελέσεις. Η έκθεση, νομικών που έχουν υπηρετήσει σε διεθνή δικαστήρια βάσει στοιχείων από αυτομολήσαντα σύρο αξιωματικό, συντάχθηκε κατ' εντολή του Κατάρ -το οποίο συμμετέχει στη διάσκεψη και έχει αναμειχθεί στο συριακό εμφύλιο, συντασσόμενο με τους αντικαθεστωτικούς.