Με κράνος η διέλευση στο φαράγγι της Σαμαριάς – Τι λέει ο ΟΦΥΠΕΚΑ για τη φετινή διαχείριση;

17.34

Μέχρι τα τέλη του χρόνου ο ΟΦΥΠΕΚΑ περιμένει το πόρισμα της επιστημονικής ομάδας της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών καθώς και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα. Οι έρευνες τους επί το πεδίο ολοκληρώθηκαν και τώρα θα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, τα οποία και θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, θα κάνει ότι προτείνουν οι ειδικοί με γνώμονα τη μη παρέμβαση αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, ενώ ο κ. Τριάντης γνωστοποίησε ότι στο επόμενο άνοιγμα του Δρυμού το 2025 οι επισκέπτες θα λαμβάνουν δωρεάν κράνος για να περνούν τα φαράγγι. Έπεται λοιπόν διαγωνισμός προμήθειας περίπου 3.000 κρανών.

Για την ιστορία εισιτήριο στο φαράγγι καθιερώθηκε το 1989 με αρχική τιμή 200 δρχ, για τους επισκέπτες, το οποίο από το 2003 και μετά αναπροσαρμόσθηκε εν τέλει στην τιμή των 5 ευρώ.  Από το 2022 τη διαχείριση έχει ο ΟΦΥΠΕΚΑ ο οποίος ανέλαβε δαπάνες ύψους 2.351.005,93 €, αποκλειστικά για τις ανάγκες του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα (κατόπιν απόδοσης του 30% ετησίως των εσόδων στους όμορους δήμους) ανέρχονται σε 1.268.009,62 €.

Σε ότι αφορά στην κριτική που δέχτηκε η διοίκηση του Οργανισμού για το γεγονός ότι από το ατύχημα της 35χρονης τουρίστριας που σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου το φαράγγι έκλεισε 11 φορές μέχρι το κλείσιμο της σεζόν ο κ. Τριάντης είπε ότι αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας με τις μετεωρολογικές προγνώσεις και αυτή είναι μία ευθύνη που ανέλαβε ο Οργανισμός, ενώ για τη νέα σεζόν θα υπογραφεί σύμβαση με εταιρεία μετεωρολογικού εξοπλισμού για την παροχή εφαρμογής nowcasting, δύο (2) ωρών για lightnings (αρχή καταιγίδας) σε συγκεκριμένα σημεία.

Στον ΟΦΥΠΕΚΑ προβληματίζονται για τις διαφορετικές διακοπές που επιλέγουν να κάνουν οι τουρίστες στα Χανιά, και το 1990 οι επισκέπτες ήταν 300.000 ενώ το 2024 117.542 επισκέπτες. Δηλαδή σε χρονιές με λιγότερους επισκέπτες συνολικά στον νομό, οι επισκέπτες στον Δρυμό αναλογικά ήταν περισσότεροι.

Το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται μέσω των υπηρεσιών αυτών ανέρχεται καθ’ έτος σε 42 άτομα, με καθημερινή παρουσία στο πεδίο, 30 ατόμων όλων των ειδικοτήτων.