Με αντιδράσεις συνοδεύεται ο «Καλλικράτης» στα υποθηκοφυλακεία

12.05

Τον «ασκό του Αιόλου» στις τοπικές κοινωνίες και σε πολλέςπεριπτώσεις και την οργισμένη αντίδραση των κατά τόπους επιστημονικών φορέων, έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο του  υπουργείου Δικαιοσύνης, που μετατρέπει σε έμμισθα όλα ταυποθηκοφυλακεία και καταργεί τα αντίστοιχα της υπαίθρου.
 
Στόχος του υπουργείου είναι τα υποθηκοφυλακεία που θα προκύψουν -και που θα είναι 56 στον αριθμό από 394 που είναι σήμερα- να αποτελέσουν κερδοφόρες επιχειρήσεις για το δημόσιο.

 
Ειδικότερα, ποικίλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης, αλλά ακόμα και στους επιστημονικούς φορείς προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, βάσει του οποίου μετατρέπονται σε έμμισθα όσα υποθηκοφυλακεία δεν είναι μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα συγχωνεύονται όλα τα υποθηκοφυλακεία ενός νομού σε ένα.
 
Στο Ρέθυμνο για παράδειγμα καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία των τριών πρώην επαρχιών και τα αρχεία τους θα μεταφερθούν σε αυτό που λειτουργεί στην έδρα του νομού. Αντίστοιχα, οκτώ είναι οι συγχωνεύσεις που μετρά ο νομός Χανίων και άλλες τόσες και ο νομός Ηρακλείου.
 
Ο Βαγγέλης Μουνδριανάκης εκφράζοντας τους δικηγόρους του Ρεθύμνου κάνει λόγο για ένα μόρφωμα που παραγνωρίζει πολύ σοβαρά ζητήματα των πολιτών, οι οποίοι για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους θα πρέπει να κάνουν πολλά χιλιόμετρα και σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρο ταξίδι.
 
Σχολιάζοντας τις αλλαγές που έρχονται, η Αναστασία Δρανδάκη, που μετέχει στο Δ.Σ. στου συμβολαιογραφικού συλλόγου εφετείου Κρήτης, θέτει μία ακόμα παράμετρο, η οποία εάν εφαρμοστεί θα λύσει τα χέρια πολιτών και επιστημονικών φορέων. Είναι αυτή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης.
 
Σήμερα πανελλαδικά λειτουργούν 15 έμμισθα υποθηκοφυλακεία, 236 ειδικά άμισθα και 141 μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία λειτουργούν με συμβολαιογράφο της περιοχής χωρίς υπαλλήλους.