Υγεια
Λαζάνια με σπανάκι και μπεσαμέλ και θα γλύφετε τα δάχτυλα σας
Μια αφράτη, πεντανόστιμη διαφορετική ?..σπανακόπιτα
Υλικά συνταγής
500 γρ. λαζάνια [τα μεγάλα τετράγωνα]
800-1000 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο και στραγγισμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
2 αβγά
1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα ή εμεντάλ
1 φλ. τσαγιού φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο κομμένο σε κύβους
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Ζεματίζουμε τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό για μισό λεπτό, τα στραγγίζουμε και τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ
Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 1?-2?. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι [προσοχή λόγω των τυριών] πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί, να μαλακώσει και να πιεί το νερό του.
Προσθέτουμε εκτός φωτιάς τον άνηθο, τα τυριά ανακατεμένα με τα χτυπημένα αβγά, προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο σπανάκι, προσθέτουμε και τη μισή μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Σε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί, [να χωράει 6 λαζάνια στη στρώση] βάζουμε λίγο γάλα, μετά μια στρώση λαζάνια, από πάνω μια λεπτή στρώση από το μείγμα του σπανακιού, μετά πάλι μια στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη γέμιση σπανακιού, προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο.
Ψήνουμε στο φούρνο (που έχουμε προθερμάνει) για 40? στους 190? C. Στην αρχή σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, μετά τα 40΄ ξεσκεπάζουμε από το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με το τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15? στους 150? C. [Προαιρετικά, πριν σερβίρουμε απλώνουμε πάνω από κάθε κομμάτι, 1 κουταλάκι κέτσαπ.]
Μπεσαμέλ. Υπέροχη, απαραίτητη γαλλική βοήθεια, που η συμβολή της άλλαξε πολλά πιάτα που ήταν καθαρά ελληνικά. Μια συνταγή για μπεσαμέλ του ν. Τσελεμεντέ πάντα ακριβής και αλάνθαστος , με σίγουρη νοστιμιά και επιτυχία.
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
Υλικά συνταγής
3 ποτήρια φρέσκο γάλα
7 κουταλιές σούπες αλεύρι ή κορν φλάουερ
5 κ.σ. βούτυρο
2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο [προαιρετικά]
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε, σε μέτρια φωτιά, να λιώσει. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή με το σύρμα, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
Προσθέτετε το γάλα, με μια ΚΟΦΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσέχοντας να μη μας σβολιάσει το αλεύρι και να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να «δέσει» η κρέμα.
Αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το https://paperwriter.org/ αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και την αφήνετε να κρυώσει.
Μόλις μισοκρυώσει ρίχνετε στη κρέμα τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις, για να ενσωματωθούν αμέσως με το μείγμα. Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία.
Ανάλογα με τη χρήση της μπεσαμέλ πρέπει να αλλάζει η πυκνότητά της ως εξής: α] αραιή για σάλτσες ή σούπες β] μέτρια δηλ. κανονική για παστίτσιο μουσακά, τυρόπιτες κ.λ.π. γ] πυκνή για μπουρεκάκια, κροκέτες.
Καλή μας όρεξη?
Προμηθευτείτε όλα τα προϊόντα της συνταγής στις καλύτερες τιμές από τα Super Market INKA.
Facebook: INKA ? super markets
Website: www.inka-sm.gr