Χανια
Η ξηρασία στεγνώνει την Καλιφόρνια
Η Καλιφόρνια πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της -η οποία άρχισε να εκδηλώνεται σε ανησυχητικά αισθητό βαθμό το 2012 με ελάχιστες παρενθέσεις βροχής και κανένα σημάδι υποχώρησης- ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους τρεις μήνες. Μάλιστα, περιμένουν πως το 2014 θα είναι η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 500 ετών.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρατήρησης Ξηρασίας των ΗΠΑ (US Drought Monitor), το 60% της Πολιτείας περνά περίοδο ασυνήθιστης ξηρασίας, με τους δύο τελευταίους χειμώνες να ήταν μεταξύ των πιο ξηρών από το 1878, με αποτέλεσμα τα αποθέματα υδάτινων πόρων στην Καλιφόρνια να έχουν σχεδόν εξαντληθεί και το επίπεδο των λιμνών να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο.
Από την ξηρασία πλήττεται και η γεωργία, καθώς εξαιτίας της το 25% της γης παρέμεινε ακαλλιέργητο φέτος, κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σ' όλη τη χώρα, δεδομένου ότι η Καλιφόρνια παράγει κυριολεκτικά τα μισά φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουν όλες οι Πολιτείες των ΗΠΑ μαζί – ενδεικτικά, στην κοιλάδα Central παράγεται το 1/3 των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνονται σε όλες τις ΗΠΑ.
Εκτιμάται ότι η ξηρασία θα κοστίσει 2,2 δισ. δολάρια για την οικονομία της Καλιφόρνια, ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν περισσότερες από 17 χιλιάδες εποχιακές θέσεις εργασίας.
Πρόβλημα δημιουργείται επίσης και στο σύστημα υδροηλεκτρικής ενέργειας – η οποία καλύπτει περίπου το 14% των ηλεκτρικών αναγκών της Καλιφόρνια. Με λιγότερο νερό να κυλά μέσα από τις τουρμπίνες, θα χρειαστεί μεγαλύτερη συμπληρωματική κατανάλωση φυσικού αερίου – το οποίο είναι κατά πολύ ακριβότερο.
Εξάλλου, ο ζεστός και ξηρός καιρός ευνοεί και τις πυρκαγιές: Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο, περίπου 500 πυρκαγιές έκαψαν περισσότερα από 1.100 εκτάρια, δηλαδή, 10 φορές μεγαλύτερη καταστροφή από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.
«Καμπανάκι»
Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει την εμφάνιση μεγάλων ξηρασιών στον αιώνα που διανύουμε, με ολόκληρες δεκαετίες χωρίς σταγόνα βροχής.
Με τέτοια εφιαλτικά σενάρια, θα μπορούσαν τουλάχιστον να χαρακτηριστούν ως ενθαρρυντικές οι υποσχέσεις της Κίνας (ο πλέον μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου), για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2020. Οι υποσχέσεις δόθηκαν στη σύνοδο κορυφής που οργάνωσε ο ΟΗΕ κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να ηγηθούν της διεθνούς προσπάθειας για μια δεσμευτική συμφωνία το 2015, ενώ άλλες κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες υποσχέθηκαν να χρηματοδοτήσουν μέτρα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ – ethnos.gr