Ξένα ΜΜΕ: Η ρεαλιστική Αθήνα και ο υπουργός που «τολμά» να πάει Γερμανία

12.35
Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τα τεκταινόμενα γύρω από το ελληνικό ζήτημα, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη στην Ευρώπη να συνδυάζονται με τις αναφορές για αρνητική στάση της ΕΚΤ σε μέρος του ελληνικού σχεδίου. 
 
Τα δημοσιεύματα επιμένουν στους «χαμηλότερους τόνους» που εμφανίζεται να κρατά η Αθήνα, ενώ ιδιαίτερη μνεία λαμβάνει ήδη από την παραμονή η απόφαση του Βαρουφάκη να «τολμήσει να γίνει ο πρώτος υπουργός που επισκέπτεται τη Γερμανία».
 
Ο βρετανικός Guardian, παρουσιάζοντας τη δική του εκτίμηση για τη φάση στην οποία βρίσκονται τα πράγματα, γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινά το παζάρι». «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέλους απομακρύνεται από τη μεγαλεπήβολη ρητορική και ξεκινά να δραστηριοποιείται δημιουργικά με την πιεστική ανάγκη για διαπραγμάτευση, και η Ευρώπη πρέπει να ακούσει και να ανταποδώσει» γράφει.
 
Οι τελευταίες προτάσεις, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, «ήταν καρπός της προετοιμασίας του υπουργού και μας έδειξαν μία φευγαλέα εικόνα του πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί μία βάση συμβιβασμού». 
 
Το πρωί της Τετάρτης, η εφημερίδα έχει ζωντανή κάλυψη των ελληνικών συναντήσεων: Ο Τσίπρας συναντά τον Γιούνκερ «και ίσως φορέσει τη γραβάτα που του χάρισε ο Ρέντσι», είναι η εισαγωγή, με την επισήμανση της αναφοράς του ιταλού πρωθυπουργού πως πλέον ο έλληνας πρωθυπουργός του «στέρησε» τον τίτλο του πιο επικίνδυνου αριστερού πρωθυπουργού στην Ευρώπη. Όσον αφορά τον ΥΠΟΙΚ, λέει πως ο πηγαίνει στη Φρανκφούρτη για «να βρεθεί απέναντι στον Ντράγκι, τον "σωτήρα του ευρώ" με το πρόσωπο για πόκερ».
 
Aπό την πλευρά τους, οι βρετανικοί Financial Times -οι οποίοι είχαν μιλήσει για την απροθυμία της ΕΚΤ- φιλοξενεί σχόλιο αρθογράφου που καλεί για μία «νέα συμφωνία που θα εκσυγχρονίσει την Ελλάδα», λέγοντας πως «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ ΕΚΤ και Αθήνας», σχετικά με την στάση της Φρανκφούρτης και το ζήτημα της χορήγησης χρόνου, «μπορεί να οδηγήσει σε μία περιττή κρίση και την Ελλάδα στην άβυσσο πριν καν εξεταστούν σοβαρά οι εναλλακτικές». Σημεία των προτάσεων Βαρουφάκη προσκρούουν σε αντίθεση της ΕΚΤ, όμως «αξίζουν να εξεταστούν» και πρέπει «να υπάρξει συμφωνία για βαθιές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την έξοδο από τα δεσμά του χρέους».
 
Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung παρουσιάζει το «μεγάλο παιχνίδι της Αθήνας για το χρέος», λέγοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση «είχε τρομάξει την ΕΕ και τις αγορές με το αίτημα για κούρεμα, αλλά μάλλον επρόκειτο για λάθος αρχάριου στο ξεκίνημα». 
 
Oι προτάσεις του Βαρουφάκη αναφέρονται ως «πραγματιστικές». Επισημαίνεται ωστόσο ότι «εμπειρογνώμονες παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί», ενώ τονίζεται πως, την ώρα που το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους διακρατείται από δημόσιους φορείς και έχουν ήδη γίνει «σημαντικές διευκολύνσεις», η Αθήνα έχει πιεστικότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει άμεσα.
 
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung από την πλευρά της προϊδεάζει για την «πολύ λεπτή συνάντηση Βαρουφάκη και Σόιμπλε». Τους δύο υπουργούς περιμένει «μία πολύ δύσκολη συζήτηση» γράφει. Και αυτή ωστόσο υπογραμμίζει πως «ο Τσίπρας θέλει να κάνει τους πιστωτές εταίρους» εν όψει των συναντήσεων της Τετάρτης.
 
Όσον αφορά τις κινήσεις των τελευταίων ημερών, μετά και τις συναντήσεις στη Ρώμη, η εφημερίδα αναφέρει πως «η Αθήνα δεν έχει βρει ακόμη συμμάχους για το σχέδιό της περί αναδιάρθρωσης του χρέους». Την Τετάρτη, σημειώνει, ο Τσίπρας συναντά τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο δεύτερος «προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, επειδή δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα εξαιτίας ενός εκλογικού αποτελέσματος που σε κάποιους αρέσει και σε άλλους όχι».
 
H Handelsblatt αναφέρει από την πλευρά της σχόλιο του περιβάλλοντος του Β.Σόιμπλε πως «είναι καλό και χρήσιμο» να συνομιλούν οι δύο πλευρές, ωστόσο επικρατεί «κλίμα επιφύλαξης». Παράλληλα, η ιστοσελίδα της εφημερίδας έχει πρώτο θέμα της το μεσημέρι της Τετάρτης θέμα για την υπόθεση με τις ρωσικές κυρώσεις, με τίτλο «ο Τσίπρας μπορεί να γίνει ο Δούρειος Ίππος του Πούτιν εναντίον της Ευρώπης», εκθέτοντας απόψεις διεθνολόγων.  
 
To Spiegel αναφέρεται εκτενώς στην συνάντηση με τον Ρέντσι, μιλώντας για «αμόρε με τον νέο σταρ του ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι ο ιταλός πρωθυπουργός είχε μεν διαβεβαιώσει τηλεφωνικά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πως δεν θα σχηματίσει «αντιμεταρρυθμιστική συμμαχία» με τον Αλ.Τσίπρα, όμως οι τόνοι του ιταλού πρωθυπουργού «μπορεί να βάλουν εκ νέου φωτιά στη διαμάχη με την Αθήνα για το χρέος, στην οποία μόλις είχαν αρχίσει να διαφαίνονται μετριοπαθέστεροι τόνοι».
 
Το περιοδικό επανέρχεται δε με έμφαση, πριν τη συνάντηση στην ΕΚΤ, στο δημοσίευμα των Financial Times μιλά για απροθυμία της Φρανκφούρτης: «Ο Ντράγκι  απορρίπτει τα σχέδια του Τσίπρα για το χρέος».
 
Όλα τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν επίσης, πριν τη συνάντηση με τον Γιούνκερ, πως οι Βρυξέλλες έχουν φροντίσει να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες. Όσον αφορά ειδικότερα την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Σόιμπλε, αρκετοί (όπως n-tv και η Welt, μεταξύ άλλων) σημειώνουν πως ο Βαρουφάκης είναι «ο πρώτος υπουργός της νέας κυβέρνησης που τολμά να έρθει στη Γερμανία».
 
Για «παρτίδα πόκερ ψευτών μεταξύ Αθήνας και ΕΚΤ» προετοιμάζει από την πλευρά της η γαλλική Monde, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. Σε αυτήν την παρτίδα, εξηγεί αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα, «τα τεχνικά επιχειρήματα της κάθε πλευράς καλύπτουν τις προσπάθειες πολιτικής πίεσης».
 
H Liberation γράφει από την πλευρά της πως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες «για να διαπραγματευτεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης μοιάζουν στενά». Η εφημερίδα παρουσιάζει επιγραμματικά πως το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους διακρατείται από τον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα, και επισημαίνεται πως έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις για «ελάφρυνση» του βάρους του.
 
Η ισπανική El Pais γράφει από την πλευρά της, μετά τη συνάντηση στη Ρώμη, πως «η Ιταλία προσφέρει την στήριξή της για διαπραγμάτευση της Αθήνας με την Ευρώπη». «Αν όχι σύμμαχο, ο Τσίπρας βρήκε στον Ρέντσι έναν αποφασισμένο διαμεσολαβητή με την Ευρώπη» σχολιάζει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο την καίρια επισήμανση του Ιταλού περί «τήρησης των κανόνων». Ξεχωριστά, και η ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι με τις τελευταίες της προτάσεις, η Αθήνα «εγείρει την πρόταση φιλόδοξης ανταλλαγής χρέους και εγκαταλείπει την ιδέα διαγραφής».
 
H ιταλική Reppublica γράφει πως «αρκούσε η αναφορά του Βαρουφάκη ότι κούρεμα δεν συγκαταλέγεται στις θέσεις της Αθήνας για ανεβάσει το χρηματιστήριο». «Ο "ηφαιστειακός" έλληνας υπουργός» γράφει η εφημερίδα, «κομίζει σήμερα [Τετάρτη] τις προτάσεις του στο πιο σημαντικό γραφείο, εκείνο του Μάριο Ντράγκι». Όσον αφορά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας, γράφει πως «ο Ρέντσι "ανοίγει με προσοχή" το σχέδιο του Τσίπρα». 
 
Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ