Ελλαδα
Ξεκινά η «επέλαση» της γρίπης
Σε ετοιμότητα βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας για ν’ αντιμετωπίσει πιθανή έξαρση του φαινομένου της γρίπης.
Ήδη το πρώτο κρούσμα γρίπης έχει καταγραφεί στην Ελλάδα με τους επιστήμονες, αλλά και το υπουργείο Υγείας να καλούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να προχωρήσουν άμεσα στον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Πάντως, η εποχική γρίπη -που ξεκινά στα μέσα Δεκεμβρίου- αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο.
Ειδικότερα, την ώρα που η γρίπη είναι προ των πυλών, η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει πιθανή έξαρση του φαινομένου.
Ο καλός καιρός συμβάλλει στην ύφεση της επιδημίας, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η κορύφωσή της. Άλλωστε το πρώτο κρούσμα γρίπης έχει ήδη καταγραφεί στην χώρα μας, ενώ το υπ? αριθμόν ένα αντίδοτο για να μην πέσουμε στο κρεβάτι, είναι ο εμβολιασμός.
Με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας καλεί τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να προχωρήσουν στον αντιγριπικό εμβολιασμό, τονίζοντας ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης, εισβάλει ταχύτατα, λένε οι ειδικοί, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου, αλλά και του τόπου εκδήλωσής της. Συχνά, πάντως προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνητότητας.
Οι τοπικοί εποχιακοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων, καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό περίπου 80% και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.