Χανια
Κομισιόν: Έτοιμος ο Γιούνκερ να ακούσει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης
Προσεκτική ήταν η δήλωση του Μ.Σχοινά για την τρόικα και την κατάργησή της, υπενθυμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη των 19 κρατών – μελών της ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα θα γίνει την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 9:30 (τοπική ώρα) στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στην άτυπη συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Επίτροπο Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, έπειτα από αίτημα του πρώτου. Στη συνάντηση, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, η οποία ήταν «εποικοδομητική» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή σημείωσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, ότι «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη» και πως «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό επί τη βάσει της παραπάνω δήλωσης και είναι έτοιμος να ακούσει τα συγκεκριμένα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Ναι μεν, αλλά…» για την κατάργηση της τρόικας
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη τροποποίηση της δομής της τρόικας ή κατάργησής της, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας, λογοδοσία και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της, στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή αναμένει την αποσαφήνιση των θέσεων της ελληνικής πλευράς και δεν θέλει να προβεί σε εικασίες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
«Οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει την ομόφωνη γνώμη των 19 κρατών- μελών της Ευρωζώνης» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Πάντως, πηγές της Κομισιόν σήμερα, Δευτέρα, διευκρίνιζαν ότι δεν προήλθαν από το εσωτερικό της Επιτροπής οι πληροφορίες της Handelsblatt ότι ο Ζ.Γιούνκερ σχεδιάζει την κατάργηση της τρόικας άμεσα και ότι η τριμερής δεν πρόκειται να ξανάρθει στην Αθήνα.
Μάλιστα, πρόσθεταν, ο Γιούνκερ αν και πιστεύει ότι η δομή της τρόικας χρειάζεται τροποποίηση ίσως παγώσει για λίγο το σχέδιο αυτό, ώστε να μη δώσει την αίσθηση ότι κάνει το χατίρι της νέας ελληνικής κυβέρνησης «με το καλημέρα» και πριν η τελευταία δώσει δείγμα γραφής.
Άλλωστε δεν θέλει να δυναμιτίσει και τη σχέση του με το Βερολίνο που αν και φέρεται να μην αντιτίθεται επί της ουσίας στην κατάργηση της τρόικας, θέτει ως προϋπόθεση να σεβαστεί η ελληνική κυβέρνηση επί της αρχής το συμπεφωνημένο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ