Κλείνει η «ψαλίδα», με την τρόικα να διαπιστώνει σταδιακή πρόοδο

11.34
Σε καλό δρόμο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες για την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να πείθεται πως σταδιακά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
 
Τα μέτρα που απέστειλε την Κυριακή η κυβέρνηση στην τρόικα και τα οποία προβλέπουν παρεμβάσεις έως το τέλος του 2014, αλλά και διορθωτικές κινήσεις εντός του 2015 (εάν παρουσιασθούν αποκλίσεις) φαίνεται πως κλείνουν τη «ψαλίδα» των διαπραγματεύσεων.
 
Ξεχωρίζουν η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% από την 1η Ιανουαρίου 2015 που εκτιμάται πως θα εισφέρει 350 εκατ. ευρώ, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (διετές πάγωμα συντάξεων), επέκταση του χρόνους ασφάλισης στα 20 χρόνια για την θεμελίωση δικαιώματος στη βασική σύνταξη, αλλαγές στο ΕΚΑΣ, κ.α..
 
Ακόμη, στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση το επόμενο έτος, εάν και εφόσον, χρειασθεί περιλαμβάνονται η αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, αλλά και η απόσυρση της μείωσης (30%) της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που ήταν η βασική εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ (πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν μάλιστα ότι προτάθηκε να επιβληθεί και φόρος πολυτελείας).
 
Η επόμενη ημέρα
 
Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των διαδικασιών για το σχεδιασμό της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος για το 2015 (τα μέτρα του 2015 έχουν σχεδόν προσδιορισθεί).
 
Μπορεί η εξεταζόμενη συμβολή της ευρωζώνης το 2015 στο ελληνικό πρόγραμμα να ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ , αλλά τα χρήματα αυτά που θα παρασχεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) μέσω προληπτικής χρηματοπιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) δεν είναι «φρέσκο» χρήμα, καθώς θα προέλθουν από τα ήδη εγκεκριμένα, αλλά αδιάθετα κεφάλαια του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Σε κάθε περίπτωση εάν η Ελλάδα ανακτήσει την επαφή με τις αγορές δεν θα χρειασθούν καν.
 
Αντιθέτως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα χρηματοδοτήσει κανονικά με 16 δισ. ευρώ την Ελλάδα έως το Μάρτιο του 2016 και για να γίνει αυτό το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι αφενός επαρκώς χρηματοδοτημένο έως το Μάρτιο του 2017, αφετέρου θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Ο ρόλος του Ρίσι Γκογιάλ
 
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος εμφανίζεται σήμερα ως ο «σκληρός» της διαπραγμάτευσης, είναι ο μόνος αξιωματούχος της τρόικας ο οποίος έως και τον Μάρτιο του 2016 θα εμφανίζεται σε τριμηνιαία βάση στο Διοικητικό Συμβούλιο του θεσμού που εκπροσωπεί προκειμένου να εισηγείται την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.
 
Στη βάση αυτή, από την 1η Ιανουαρίου 2015, οπότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί η προληπτική χρηματοπιστωτική γραμμή θα είναι το μόνο στέλεχος της τρόικας που θα παραμένει κυριολεκτικά στην «πρώτη γραμμή».
 
Αλλά ο Γκογιάλ έχει να ανησυχεί και για τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου του ΔΝΤ. Ήδη το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office – ΙΕΟ) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή έρευνας για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και μια λεπτομερή αξιολόγηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην τρόικα.
 
Πρέπει να σημειωθεί πως το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης έχει εξαπολύσει ήδη «προειδοποιητικές βολές» κατά των επιλογών που έκαναν ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ και ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πόλ Τόμσεν (και νυν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα) και οι οποίες ενδέχεται να οδήγησαν σε «κακή διακυβέρνηση».
 
Στη βάση αυτή, ο Ινδός επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα φέρεται να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να διασφαλίσει αφενός τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και αφετέρου την καταγραφή πλεονασμάτων που θα επιτρέψουν τη ταχύτερη μείωση του χρέους (αποφεύγοντας επικρίσεις από το ΔΣ του ΔΝΤ), ενώ επιχειρεί να διαφοροποιηθεί σε κάποια θέματα από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, εφαρμόζοντας με πιο ξεκάθαρο τρόπο τις πολιτικές του Ταμείου, ώστε να μην αποτελέσει στο μέλλον αποδέκτης αρνητικών σχολίων εντός του ΔΝΤ.
 
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η κυβέρνηση μετά το Σεπτέμβριο και η επιμονή της στην αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα και η τοποθέτησή του στο «πίσω κάθισμα», δημιούργησαν πρόσθετες τριβές με το Ταμείο.
 
 
 
Θανάσης Κουκάκης
 
Newsroom ΔΟΛ