Κι άλλο ψευτοδίλημμα….

19.05

     Στην ελληνική πολιτική σκηνή, το δίλημμα, μνημόνιο –αντιμνημόνιο, έχει πάει ήδη περίπατο. Έπρεπε να περάσουν 5 χρόνια κρίσης  και να καταβάλουμε  μεγάλο βεβαίως, τίμημα για να βρεθούμε ενώπιον της πραγματικότητας. Ήταν ένα ψεύτικο δίλημμα.

     Η απότομη προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, απάλειψε την αντιμνημονιακή ρητορική από την πολιτική πρακτική. Ωστόσο,  η ρητορική αυτή είχε καταφέρει να κάνει πρωθυπουργούς τον Α. Σαμαρά και τον Α. Τσίπρα.  Τώρα πάμε σε εκλογές χωρίς εμφανές δίλημμα, μια που τελικά η μόνη σίγουρη πολιτική που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές είναι το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ψηφίζουμε λοιπόν για τον καλύτερο διαχειριστή του μνημονίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θέσει το νέο διακύβευμα των εκλογών ως το αντιπάλεμα του παλιού με το  νέο, προβάλλοντας το ΣΥΡΙΖΑ ως το νέο και τους υπόλοιπους κυρίως όμως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως παλιό και φθαρμένο.
    Είναι γεγονός, ότι στις υπεραπλουστεύσεις που έχει συνηθίσει το εκλογικό σώμα, ίσως έχει πέραση η απλούστευση που λέει ότι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβερνήσει τόσα χρόνια όσο οι άλλοι, τότε αυτό είναι το νέο. Ακριβώς σ αυτό το επιχείρημα βασίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή τόσο η ιδεολογία, όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν είναι και οι επιτυχέστεροι εκφραστές του νέου. Πόσο νέοι είναι αλήθεια στο πολιτικό σύστημα στελέχη όπως ο Κος Κουρουπλής, η Κυρία Σακοράφα, ο Κύριος Σπίρτζης ή ο κύριος Φλαμπουράρης ή ακόμη και ο ίδιος ο Κος Τσίπρας που όταν κατέρρεε το σύστημα της Σοβιετικής Ένωσης, εκείνος εγγραφόταν στην…ΚΝΕ; 

     Από την άλλη πλευρά, οι λεγόμενοι εκφραστές του παλιού, έχουν όντως αρκετά στελέχη που μυρίζουν ναφθαλίνη, όμως έχοντας πάθει και έχοντας πάρει αρκετά μαθήματα πολιτικής μέσα από την κυνικότητα των μνημονίων, φαίνεται να έχουν κατανοήσει ότι η άσκηση πολιτικής με γνώμονα το πολιτικό κόστος, δεν είναι και το καλύτερο πράγμα για την πρόοδο της χώρας. Έτσι, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, είδαν τα ποσοστά τους να εξαϋλώνονται προσπαθώντας να γλυτώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Εξαναγκαστικά σχεδόν, προχώρησαν σε αλλαγές ηγεσιών, στελεχών και σε εκσυγχρονισμό απόψεων.

    Μπορεί τώρα να αισθάνονται δικαιωμένοι, αλλά υπάρχει ο χρόνος να πειστεί το εκλογικό σώμα ότι ενδεχομένως έκανε λάθος επιλογή πριν 7 μήνες και να την αλλάξει; Κάπως δύσκολο, αλλά από ότι φαίνεται εφικτό.
Εκείνο που είναι σίγουρό όμως,  είναι ότι τελικά το δίλημμα παλιό ή νέο είναι όπως και το μνημόνιο- αντιμνημόνιο άλλο ένα ψευτοδίλημμα.