Χανια
Ίσως και να μην είναι τα συντρίμμια του Boeing, λέει τώρα ο Αυστραλός Πρωθυπουργός
21 Μαρ 2014 10.54
Τρία κινεζικά πλοία στο Νότιο Ινδικό – Με τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη πετούν πάνω από το σημείο οι ΗΠΑ – Το σενάριο για σχεδιαζόμενη επίθεση σε αμερικανική βάση
Φαίνεται πως «τα μαζεύει» σήμερα ο Αυστραλός Πρωθυπουργός. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου την Παρασκευή για το αν βιάστηκε να ενημερώσει τα μίντια παγκοσμίως για τα συγκεκριμένα αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί στο Νότιο Ινδικό ωκεανό, ο Τόνι Άμποτ απάντησε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να είναι απλά το φορτίο που έπεσε από κάποιο πλοίο, απλώς δεν ξέρουμε ακόμα». Έτσι, «θολώνουν» ξανά τα νερά ως προς το πού βρίσκεται το αεροπλάνο των Malaysia, με τις έρευνες πάντως να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.
Πέντε αεροσκάφη ψάχνουν για δύο ώρες το καθένα, καθώς στη συνέχεια πρέπει να επιστρέψουν στη βάση στο Περθ για ανεφοδιασμό. Την ίδια ώρα, τρία κινεζικά πολεμικά πλοία (Kunlunshan – Haikou – Qiandaohu) στέλνει η Κίνα για να ενταχθούν στην αναζήτηση για πιθανά συντρίμμια από το Boeing της Malaysia Airlines στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, χωρίς ωστόσο, να έχει ακόμα διευκρινιστεί η ακριβής ώρα που θα φτάσουν στην περιοχή.
Στην περιοχή επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες με θαλασσοταραχή και πυκνή ομίχλη που, σε σχέση με χθες, είναι ελαφρώς βελτιωμένες.
Οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι ενδέχεται να κρύβουν τη λύση του μυστηρίου με το «εξαφανισμένο» Boeing 777 της Malaysia Airlines, όμως, οι ΗΠΑ δεν δίνουν τα δεδομένα, σύμφωνα με όσα πιστεύει η Μαλαισία.
Οι δυνάμεις που ψάχνουν για ίχνη από το Boeing 777 στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό, μετά τις δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού ότι εντοπίστηκαν δύο ευμεγέθη αντικείμενα στην περιοχή, είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ωστόσο οι έρευνες και πάλι δε φαίνεται να βγάζουν πουθενά αφού τα αεροσκάφη για την ώρα εντόπισαν μόνο ένα φορτηγό πλοίο και κάποια… δελφίνια!
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πάντως ο Αυστραλός Πρωθυπουργός με τον Κινέζο ομόλογό του, ο τελευταίος δηλώνει «καταρρακωμένος» από την τραγωδία, όπως δήλωσε στον Τύπο ο Τόνι Άμποτ.
Μέχρι χθες, στην περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες, για δεύτερη ημέρα σήμερα, επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες. Χαμηλά, πυκνά σύννεφα και βροχή που δυσχεραίνουν την αναζήτηση. Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας ο καιρός βελτιώνεται από σήμερα και αυτό θα διευκολύνει την έρευνα. «Το ψυχρό μέτωπο που οδήγησε σε χαμηλή νέφωση και ψιλόβροχο που επηρεάζουν την ορατότητα , υποχωρεί» αναφέρουν οι μετεωρολόγοι. «Οι άνεμοι που ήταν στους 15-20 κόμβους επίσης θα πέσουν. Οι καιρικές συνθήκες στο σύνολό τους θα βελτιωθούν αργά σήμερα (Παρασκευή ) βοηθώντας τις επιχειρήσεις έρευνας» καταλήγει η μετεωρολογική υπηρεσία.
Η αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα ( AMSA ) έχει στείλει τέσσερα αεροσκάφη στην περιοχή, 2500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πέρθης, για να ερευνήσουν μια έκταση 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Η έρευνα με τα τέσσερα στρατιωτικά αεροσκάφη, γίνεται σε μια έκταση περίπου 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα νότιο – δυτικά του Περθ» ανέφερε η Αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα την Παρασκευή.
Χθες, έπειτα από ώρες, παρόλο που άρχιζε να νυχτώνει, ένα νορβηγικό αεροσκάφος συνέχιζε τις έρευνες, με προβολείς. «Οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν ήμασταν σε θέση να έχουμε καλή ορατότητα», ανέφερε ο υποσμηναγός Κρις Μπίρερ της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας (RAAF) μετά την επιστροφή της αποστολής του την Πέμπτη το βράδυ.
Σύμφωνα με τους Αυστραλούς τα αεροπλάνα πετούν μόλις εκατό μέτρα πάνω από την θάλασσα.
"Πολύ δυνατή βροχή και ισχυροί άνεμοι. Να τι έμεινε από τις σκηνές μας" έγραψε στο Twitter του ο φωτορεπόρτερ του CNN Oliver Janney ανεβάζοντας την παρακάτω φωτογραφία η οποία είναι ενδεικτική των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο σημείο των ερευνών.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας με χάρτη δείχνει πού θα επικεντρωθούν οι έρευνες του αεροσκάφους της για το χαμένο Boeing.
«Θα ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας» είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι 'Αμποτ ο οποίος πρόσθεσε πως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, της απόμακρης περιοχής «στο μέσον του πουθενά» είναι πολύ δύσκολο το έργο της εντόπισης των αντικειμένων.
Επί πλέον, όπως εξηγούν οι Αυστραλοί, τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να έχουν απομακρύνει τα αντικείμενα από το σημείο που εντοπίστηκαν στις 16 Μαρτίου.
Ο Αυστραλός υπουργός Αμύνης, Ντέϊβιντ Τζόνστον, είπε ότι «ίσως περάσουν μέρες πριν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις» ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Συγκοινωνιών, Γουόρεν Τρας σημείωσε ότι «δορυφόροι χτενίζουν πλέον την περιοχή» με την ελπίδα να εντοπίσουν τα αντικείμενα.
Πάντως, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την «εξαφάνιση» του μοιραίου αεροσκάφους, οι έρευνες δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, έχουν στείλει το πιο εξελιγμένο αεροσκάφος που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, το λεγόμενο «Ποσειδών», που «χτενίζει» όλη την περιοχή.
Το «Ποσειδών» έχει ως έδρα του τη στρατιωτική βάση της Αυστραλίας, ενώ την Πέμπτη πετούσε για περισσότερες από τρεις ώρες, προκειμένου να εντοπίσει τα αντικείμενα που κατέγραψε δορυφόρος να πλέουν στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό. Μαζί του πέταξαν άλλα τρία αεροσκάφη, αλλά κανένα δεν εντόπισε κάποιο στοιχείο.
Σύμφωνα, πάντως, με τους «New York Times», οι ειδικοί εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι ελάχιστα συντρίμμια θα βρίσκονται πλέον στην επιφάνεια της θάλασσας και ότι τα περισσότερα από αυτά, θα είναι πολύ πιο μακριά από το σημείο που πιστεύουν οι αρχές ότι μπορεί να εντοπιστούν. Τα κύματα θα τα έχουν παρασύρει μακριά, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Μαλαισία: «Πυρά» στις ΗΠΑ ότι δεν βοηθούν στις έρευνες
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι New Straits Times, η Μαλαισία έχει σοβαρές υποψίες ότι οι αμερικανικοί δορυφόροι στην Αυστραλία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βρεθεί το χαμένο αεροπλάνο.
Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χισαμουντίν Χουσέιν, είπε ότι θα το εκτιμούσε εάν οι ΗΠΑ έδιναν στους υπεύθυνους της έρευνας δεδομένα από τις εγκαταστάσεις τους στην Αυστραλία.
Άλλωστε, το σενάριο ότι στόχος των αεροπειρατών που «εξαφάνισαν» το Boeing 777 ήταν η αμερικανική βάση του νησιού Ντιέγκο Γκαρσία, που βρίσκεται στην καρδιά του Ινδικού Ωκεανού, και έχει μόνιμο προσωπικό 2.000 άτομα, όλο και φουντώνει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν το αεροσκάφος άλλαξε πορεία προς τα δυτικά, τα καύσιμά του αρκούσαν για να φθάσει οριακά μέχρι το στρατηγικής σημασίας νησί, κάτω από τις Μαλδίβες.
Όμως, εάν ένα αεροσκάφος δεν απαντούσε στα σήματα και στις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, θεωρείται βέβαιο ότι θα το κατέρριπταν.
Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε, μετά τις πληροφορίες από την αστυνομία της Μαλαισίας ότι στον εξομοιωτή πτήσης που είχε στο σπίτι του ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους, υπήρχε σχέδιο προσγείωσης στο εν λόγω αεροδρόμιο της αμερικανικής βάσης. Μάλιστα, ο πιλότος είχε προνοήσει να διαγράψει όλα αυτά τα αρχεία στις 3 Φεβρουαρίου, δηλαδή 33 ημέρες πριν από τη μοιραία πτήση.